De la catastrofele naturii, la imaginile ei feerice (Galerie foto)

Joi, 20 Iunie 2013, ora 23:34
9589 citiri
De la catastrofele naturii, la imaginile ei feerice (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Cele mai multe fapte din jurul nostru le consideram firesti, desi unele sunt din domeniul fantasticului.

Nu ni se pare paranormal cand cade grindina din cer, nici cand straluceste curcubelul policrom, cand cresc plantele dintr-un fleac de samanta, cand rasare luna, cand apune soarele sau se ivesc stelele.

Toate ar fi miracole daca le-am vedea pentru prima oara si toate sunt decazute in cotidian daca ne-am obisnuit cu ele.

Numai cand vine o urgie ne dam seama cate suprize ne poate face natura, cea cu care suntem atata de obisnuiti: cutremure, taifunuri, inundatii, secete, eruptii vulcanice.

Dar si eruptia este un dezastru numai atunci cand esti la fata locului si poate deveni o incantare daca sosesti dupa secole ca sa te minunezi uitandu-te la Pompei, cel conservat de urgia Vezuviului.

Exista insa si fenomene putin obisnuite, capricii ale naturii la care nu te astepti, pe care n-au ocazia sa le surprinda decat putini martori si adesea numai fotografi specializati si totdeauna gata sa surprinda instataneul.

Portalul Big Picture ofera cateva curiozitati ale naturii cu care sigur nu v-ati intalnit si poate nu va veti intalni niciodata. Merita vazute.

Fulgerul, imortalizat in timpul unei eruptii vulcanice in plina activitate. Rareori s-au mai vazut pana acum fulgere in timpul eruptiilor. Si mai rar, s-au fotografiat.

"Supercell" este o furtuna care a antrenat intr-un urias vartej mase de aer din stratul superior al atmosferei.

Este cea mai puternica forma de furtuna, care poate declansa dezastre, cu vant, ploi torentiale si grindina.

La 15 aprilie 1999, a aruncat pe coasta New South Wales din Australia 500.000 tone grindina, producand pagube de 2,3 miliarde dolari, din care 1,7 miliarde au fost platite de societatile de asigurare.

Curcubeul de foc n-are nimic comun nici cu focul, nici cu curcubeul. Este un halou de lumina refractata, care se produce atunci cand soarele se afla la o anumita inclinatie deasupra orizontului, iar norii cirrus de pe cer contin cristale lamelare de gheata.

Spectacolul apare feeric, dureaza mai mult decat un curcubeu obisnuit si nu face nimanui vreun rau.

Gogoasa de zapada este un fenomen rarisim. Se formeaza ca un bulgare in rostogolire, dar demareaza in forma de disc.

Discul creste, iar in conditiile unei pante pronuntate, viteza devine mare, fortele centrifuge trimit zapada spre exterior, iar spre centru se formeaza un gol.

Un asemenea bulgare-disc, masurat in America, avea 66 de centimetri.

Flori de gheata. La noi, fenomenul nu apare, fiind specific zonelor unde temperatura nu scade sub 0 grade decat rareori.

Daca scaderea se face brusc, apa este antrenata in jurul vegetatiei, creand asemenea "flori", foare gustate de localnici, dar si foarte efemere.

Tornada in ocean. Vai de ambarcatiunea surprinsa de acest fenomen, pe cat de frumos, pe atat de infricosator.

Curentii antreneaza apa ascensional, lasand-o sa cada ca un torent. Viteza poate atinge 305 km/ora.

Este frecvent in Florida Keys, iar unii cercetatori pretind ca aceasta ar fi cauza misterioaselor disparitii din Triunghiul Bermudelor.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#fenomene rare, #imagini natura fenomene, #imagini furtuna curcubeu, #fenomene luminoase naturale , #fenomen