Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Dezastrul care ar lovi Pamantul in cazul unei explozii solare puternice: Impactul va fi devastator

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 08:46
8416 citiri
Dezastrul care ar lovi Pamantul in cazul unei explozii solare puternice: Impactul va fi devastator
Foto: Space

Saptamana trecuta a avut loc cea mai mare explozie solara din 2015. Desi suna pompos, pericolul nu a fost mare avand in vedere ca explozia nu a fost una puternica judecand dupa clasificarile specialistilor.

Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori, a explicat pentru Ziare.com cum sunt catalogate exploziile solare, dar si ce s-ar intampla in cazul in care Pamantul s-ar confrunta cu una foarte puternica.

Grigore ne-a explicat ca Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei din SUA a stabilit clasele exploziilor solare pornind de la G1, acesta fiind cel mai mic nivel. In acest caz, exploziile solare pot provoca doar aparitia aurorelor boreale. De asemenea, astfel de explozii au un impact minor asupra satelitilor de pe orbita, asupra animalelor si asupra pasarilor migratoare, avand in vedere ca si ele se ghideaza dupa magnetism.

"Urmeaza pana la clasa G5, care este cea mai puternica. Atunci ar fi efecte puternice", a explicat specialistul.

Mai exista o versiune de catalogare a exploziilor solare, in functie de razele X pe care le genereaza.

"Avem clasa C, cea mai mica, avem clasa M, medie, si clasa X, care este o clasa superioara, unde exploziile generate sunt cele mai puternice. Acestea se incadreaza pe o scara de la X1 la X9", a precizat Valentin Grigore.

Astronomul ne-a explicat ca, acum foarte mult ani, inainte sa existe aceste forme de catalogare, "in anii 1600, 1700, 1800", au fost niste explozii puternice.

In aceste conditii, nu putem sa nu ne intrebam ce ne-ar astepta daca ne-am confrunta cu o explozie solara de tip G5 sau X9.

Cea mai puternica explozie solara din 2015. Cum ne afecteaza? Avertizarile specialistilor

"Astea pot crea un dezastru, vor fi afectati satelitii de pe orbita care se vor strica, probabil se vor prabusi. Se strica tot ceea ce inseamna comunicatii, inclusiv vorbitul la telefon. Nu vom mai putea vorbi, vor pica toate retelele de comunicatii, tot ce se se bazeaza pe partea electrica, electronica si telecomunicatii va fi afectat de aceste explozii puternice. Se poate crea un impact destul de puternic", a explicat specialistul.

Bineinteles ca importanta este si durata unei astfel de explozii, una de impact scurt nefiind la fel de periculoasa ca una care se intinde pe mai mult timp.

Cum va fi afectat organismul uman?

"Si oamenii au magnetism si vom fi afectati. Oamenii pot simti dureri de cap, ameteli, in cazuri mai grave chiar pierderi de cunostinta, dar doar cei mai sensibili. Cei normali vor avea mici ameteli sau dureri de cap", a spus acesta.

Valentin Grigore sustine ca viata ne va fi data peste cap pentru ca depindem foarte mult de tehnologie.

"Ganditi-va ce s-ar intampla daca ar pica toate comunicatiile, sa nu mai zboare avioanele, sa nu mai circule metrourile, sa cada retelele de telefonie", a punctat acesta.

Pentru a fi cat mai precis, Valentin Grigore a oferit un exemplu foarte clar spunand ca o explozie solara ceva mai puternica poate genera efecte pe o perioada mai lunga de timp.

"Cum s-a intamplat acum 10-15 ani cu nordul Statelor Unite si Canada cand au ramas zeci de milioane de oameni pe intuneric si nu a mai functionat nimic. Se poate intampla asa ceva ca poate sa duca la caderea retetelor de distributie a energiei electrice. Impactul poate fi devastator pentru omenire, dar in epoca moderna nu am trait asa ceva", a incheiat specialistul.

In perioada 11-23 mai 2015, Societatea Astronomica Romana de Meteori organizeaza a cincea expeditie romaneasca in insulele Canare (La Palma si Tenerife), care include si vizitarea celui mai mare complex astronomic din emisfera nordica si a celui mai mare telescop optic din lume.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#explozie solara puternica, #explozie solara urmari Pamant, #Pamant explozie solara , #fenomen