Fenomen astronomic inedit: Luna albastra, vizibila in aceasta noapte

Joi, 30 Iulie 2015, ora 12:13
10760 citiri
Fenomen astronomic inedit: Luna albastra, vizibila in aceasta noapte
Foto: NASA

Anul acesta se produce un eveniment relativ rar, vineri urmand sa fie pentru a doua oara Luna plina in cursul aceleiasi luni calendaristice. In spatiul culturii britanice acest eveniment are conotatii specifice, fiind denumit Luna albastra. Atunci cand un britanic spune "cand va fi Luna albastra" (once in a blue Moon - n.red.), se refera la un eveniment rar, inedit, a carui probabilitate de producere este absurd de mica.

Prima Luna plina din aceasta luna a avut loc la 2 iulie, iar cea de-a doua Luna plina din aceasta luna va avea loc la 31 iulie.

Conform "folclorului modern", ori de cate ori sunt doua Luni pline intr-o singura luna calendaristica, cea de-a doua este "albastra". Aceasta definitie a Lunii albastre este una moderna. Daca l-am fi intrebat pe un om din secolul XVI, contemporan cu Shakespeare, ce inseamna expresia "cand va fi Luna albastra", explicatia oferita nu ar fi avut nicio legatura cu fenomenele astronomice. Pentru oamenii din acea perioada Luna albastra sau "Blue Moon" nu insemna decat ceva foarte rar.

In prezent insa Luna albastra a ajuns sa insemne si altceva. O prima definitie moderna a aparut in anii '40 ai secolului trecut. Intr-un articol publicat in anul 1946 sub titlul "Once In a Blue Moon", autorul, J. Hugh Pruett, rezuma o incercare anterioara de definitie din Almanahul Fermierului, publicat in SUA, sustinand ca cea de-a doua Luna plina produsa in intervalul de timp al unei singure luni calendaristice este, de fapt, Luna albastra.

Majoritatea asa-numitelor Luni albastre nu sunt insa cu nimic diferite de Lunile pline obisnuite, avand aceeasi culoare in tonuri palide de gri si alb. Este evident ca simpla intamplare a manifestarii unei a doua Luni pline in aceeasi luna calendaristica nu poate avea niciun efect asupra perceptiei culorii satelitului natural al Pamantului.

Luna albastra, o banala luna plina. Mai bine te uiti la un perete - coordonatorul Observatorului Astronomic

Ultima Luna albastra a avut loc acum aproape 3 ani, la 31 august 2012.

Exista diferite teorii si cu privire la faptul ca aceasta Luna plina rara este numita "albastra" ("blue"). Una dintre aceste teorii sustine ca termenul "blue" provine din cuvantul arhaic "belewe" care inseamna "a trada". Oamenii din vechime ar fi crezut ca Luna, dupa care isi coordonau activitatile agricole, ii tradeaza aparand plina in mod neasteptat, in afara periodicitatii calendaristice obisnuite.

Iar cum Luna albastra este o Luna plina rara, de-a lungul istoriei au aparut si o serie de superstitii care o insotesc. Tinand cont si de faptul ca numarul 31 este "fatidicul"numar 13 inversat, iar data de vineri 13 este si ea destul de rara in calendar, Luna albastra care apare vineri 31 (asa cum se va intampla in aceasta saptamana) este si ea insotita de superstitii. Interesant este si faptul ca ultima Luna albastra, cea produsa la 31 august 2012, a avut loc tot intr-o zi de vineri.

Conform NASA insa, in ocazii extrem de rare, Luna poate fi vazuta cu adevarat albastra. Pentru a vedea o Luna cu adevarat albastra este insa nevoie de eruptia puternica a unui vulcan aici pe Pamant.

Spre exemplu in anul 1883 oamenii vedeau Luna albastra in fiecare noapte dupa eruptia vulcanului indonezian Krakatau cu forta unei bombe nucleare de 100 de megatone. Norii de cenusa scuipati de vulcan au urcat pana la limita superioara a atmosferei terestre, iar Luna a devenit "albastra" din cauza faptului ca cenusa vulcanica juca rolul unui filtru pentru cei care se uitau pe cer.

Norul de cenusa era format din particule cu diametrul de aproximativ un micron, dimensiune similara lungimii de unda a luminii rosii. Particulele cu aceasta dimensiune blocau lumina rosie in timp ce permiteau trecerea luminii albastre. Astfel, norul de cenusa aruncat in atmosfera de vulcanul Krakatau a functionat ca un filtru albastru iar Luna a devenit la randul ei albastra.

Oamenii au putut vedea Luna albastra si in anul 1980, dupa eruptia vulcanului Mount St Helens din Washington (SUA), sau in 1982, dupa eruptia vulcanului El Chichon din Mexic, precum si in 1991 dupa eruptia vulcanului Pinatubo din Filipine. Aceeasi iluzie a Lunii albastre poate aparea si dupa puternice incendii de padure.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#luna albastra vineri, #luna albastra iulie, #luna albastra fenomen , #fenomen