Fenomen astronomic rar: Eclipsa de Luna si Super Luna, simultan, in aceasta noapte

Duminica, 27 Septembrie 2015, ora 10:49
14834 citiri
Fenomen astronomic rar: Eclipsa de Luna si Super Luna, simultan, in aceasta noapte

Un fenomen care nu a mai avut loc de 32 de ani si pe care nu il vom mai vedea nici in urmatorii 18 va avea loc in noaptea de duminica spre luni, 27 spre 28 septembrie.

In aceasta noapte are loc atat o eclipsa totala de Luna, cat si Super Luna.

Fenomenul va fi vizibil din aproape toata lumea, anunta USA Today. Conform NASA, va fi vizibila din America de Nord si de Sud, din Europa, Africa, parti din vestul Asiei si estul Pacificului.

Potrvit Mediafax, eclipsa incepe la ora 3.11 (28 septembrie), are maximul la ora 5.47 si se incheie pentru Romania in jurul orei de 7.16. Cea mai spectaculoasa parte a unei eclipse totale este perioada in care Luna se afla in umbra Pamantului. In cazul acestei eclipse, Luna va intra in umbra Pamantului la ora 4:06, dar al doilea moment, cel al iesirii, va fi pierdut, pentru ca satelitul natural va apune.

Luna va sta complet in umbra Pamantului intre 5.10 si 6.23, momentul de maxim fiind inregistrat la ora 5.47. Este perioada cand discul selenar va capata o culoare rosiatica (mai deschisa sau mai inchisa in functie de gradul de opacitate al atmosferei terestre).

Daca vremea va permite, locuitorii din America de Nord vor putea vedea toate stadiile eclipsei. Spre deosebire de eclipsele de Soare, nu e nevoie de ochelari speciali pentru a privi fenomenul.

Eclipsa totala de luna, cea mai scurta din acest secol

Super Luna, numita si Luna la perigeu, apare atunci cand Luna plina ajunge pe orbita sa la cea mai mica distanta fata de Terra, parand astfel mai mare decat in restul noptilor. Anual, acest fenomen poate fi vazut de trei pana la sase ori.

Intr-o astfel de noapte, Luna pare cu 14% mai mare decat de obicei.

In realitate, insa, Luna nu are alte dimensiuni, a explicat un cercetator din cadrul NASA, Noah Petro.

NASA va transmite live fenomenule care au loc simultan, se arata pe site-ul agentiei.

Alte dati cand cele doua evenimente astronomice au coincis, de la inceputul lui 1900, au fost: 1910, 1928, 1946, 1964 si 1982.

A.S.

Citeste si:
Cîțu pune presiune pe Ciucă să nu-l numească pe Neacșu la SGG SURSE
Cîțu pune presiune pe Ciucă să nu-l numească pe Neacșu la SGG SURSE
Liderul PNL Florin Cîțu vrea să blocheze numirea lui Marian Neacșu în funcția de secretar general al Guvernului, susțin surse politice pentru ziare.com. Cîțu pune presiune pe Nicolae...
România va introduce formularul de localizare a pasagerului. Când intră în vigoare decizia
România va introduce formularul de localizare a pasagerului. Când intră în vigoare decizia
România va introduce, din 20 decembrie, formularul de localizare a pasagerului (PLF). Anunțul a fost făcut duminică, 5 decembrie, de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne...