Fenomenul invizibil din Oceanul Atlantic: Ar putea fi fatal vieții de pe Pământ VIDEO

Miercuri, 11 August 2021, ora 02:11
18037 citiri
Fenomenul invizibil din Oceanul Atlantic: Ar putea fi fatal vieții de pe Pământ VIDEO

Un studiu realizat de un reputat om de știință de la Institutul de cercetări climatice din Potsdam, Germania a dezvăluit faptul că un fenomen din Atlantic ar putea perturba în mod grav și permanent viața de pe Pământ. Curentul din adâncul oceanului se destabilizează periculos și va afecta clima, nivelul mării și sistemele meteorologice din întreaga lume.

Raportul a fost publicat în revista Nature Climate Change, el descriind modul în care mai mulți curenți acvatici cunoscuți sub numele de Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) au ajuns să-și ”piardă aproape în totalitate stabilitatea, în ultimul secol”, pe măsură ce planeta continuă să se încălzească, potrivit Salon.

Niklas Boers, de la Institutul Potsdam, a analizat datele privind temperatura și salinitatea oceanelor pentru a demonstra că circulația acestor curenți subacvatici s-au slăbit, în ultimele decenii.

În cazul în care tendințele actuale vor continua, aceștia pot încetini până la un nivel periculos sau chiar vor dispărea. Sistemul actual al curenților AMOC este asemănat cu benzile transportoare, practic un șuvoi (”un cordon”) curge spre nord în Oceanul Atlantic cu apă caldă, care ajungând în regiunile nordice, se evaporă, crescând salinitatea.

Apa mai sărată devine mai rece și mai grea, ajungâng în adâncuri și se întoarce spre sud, în Atlantic (”al doilea cordon”). Acești doi curenți sunt la rândul lor conectați cu alții din Oceanul de Sud, Marea Labrador și Marea Nordului.

Descoperire neobișnuită în interiorul Pământului: Anomalia care crește inexplicabil, în adâncuri VIDEO

Studiul confirmă alte rapoarte anterioare, constatând că sistemele de circulație din adâncul oceanului Atlantic sunt cele mai slabe din ultimii 1.600 de ani. Acestea sunt vitale pentru menținerea vieții pe Pământ.

Dacă acețti curenți se opresc, temperatura va scădea în Europa, iar numărul furtunilor va crește, schimbarea condițiilor meteo va duce la lipsa alimentelor în America de Sud, India și Africa de Vest.

Alarmă în rândul a 14.000 de oameni de știință: Pământul își pierde semnele vitale

Creșterea nivelului mării va fi o altă consecință, de-a lungul Americii de Nord, aceasta va forța milioane de oameni să-și părăsească locuințele. Dispariția curenților AMOC reprezintă o amenințare extrem de serioasă, care ar putea modifica radical viața pe planeta noastră.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...