Omenirea în mare pericol, expusă la boli incurabile: Gaura de ozon gigantică, mai mare decât Antarctica VIDEO

Joi, 14 Octombrie 2021, ora 05:00
12063 citiri
Omenirea în mare pericol, expusă la boli incurabile: Gaura de ozon gigantică, mai mare decât Antarctica VIDEO
Gaura de ozon de deasupra Pământului este gigantică FOTO: CBS

Cercetătorii au anunțat o veste îngrozitoare pentru omenire, gaura din stratul de ozon protector din stratosfera Pământului este neobișnuit de mare, fiind mai largă decât Antarctica. Fenomenul constituie un risc major pentru producerea cancerului de piele la expunerea la Soare a oamenilor, precum și la creșterea încălzirii globale și deteriorarea mediului ambiant.

Oamenii de știință de la Serviciul de monitorizare a atmosferei Pământului Copernicus au anunțat că gaura de ozon de deasupra planetei noastre a crescut rapid în 2021 și este mai mare cu 75% decât în anul 1979, potrivit The Guardian.

Ozonul există la altitudini cuprinse între 11 și 40 de kilometri față de suprafața Pământului, în stratosferă, el acționând ca o protecție solară pentru planetă, față de radiațiile ultraviolete extrem de nocive.

În fiecare an, se formează o gaură în timpul iernii din emisfera sudică, deoarece Soarele provoacă reacții care diminuează ozonul. Copernicus a transmis că ”spărtura din stratul de ozon din acest an este foarte mare, mai mult ca de obicei”.

”Nu putem estima cu adevărat în această etapă, cum va evolua gaura de ozon. Cu toate astea, cea din 2021 este asemănătoare cu aceea din 2020, care a fost una dintre cele mai mari și de lungă durată, ea s-a închis în preajma Crăciunului”, a spus Vincent-Henri Peuch, directorul Copernicus.

”Gaura de ozon din 2021 este acum printre cele mai mari din istoria înregistrărilor din 1979, dar procesul este încă în desfășurare”, a completat cercetătorul.

Oamenii de știință susțin că epuizarea ozonului din stratosfera Pământului este cauzată de gazele produse de oameni, așa-numitele CFC (chimicale care conțin atomi de carbon, clor și fluor) și care au fost dezvoltate pentru prima dată pe Pământ în anii ’30. Și astăzi CFC-urile sunt folosite pe scară largă în producția de agenți frigorifici, aerosoli, solvenți chimici și la izolația clădirilor.

Acești atomi distrug moleculele de ozon, care protejează viața oamenilor de pe Pământ de absorbția razelor ultraviolete (UV), care au un potențial extrem de dăunător. Acestea pot provoca cancer de piele (astfel, trebuie evitată expunerea la Soare, în orele nerecomandate de medici), cataractă și deteriorarea mediului, precum și creșterea temperaturilor globale,conform Commentary Box Sports.

Citește și:
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...
În cât timp va dispărea complet dosarul cu șină în România: ”Există o teamă de digitalizare”
În cât timp va dispărea complet dosarul cu șină în România: ”Există o teamă de digitalizare”
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a precizat că dosarul cu şină va dispărea din România în 3-5 ani, acesta fiind un termen rezonabil, având în vedere...