Fenomen dramatic în Antarctica. Totul se va prăbuși pe o lungime de 120 de kilometri VIDEO

Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 01:20
8682 citiri
Fenomen dramatic în Antarctica. Totul se va prăbuși pe o lungime de 120 de kilometri VIDEO
Ghețar uriaș din Antarctica intră în colaps FOTO: Business Insider

Oamenii de știință din Statele Unite și Marea Britanie implicați într-un studiu amplu, au anunțat că în Antarctica este în curs de desfășurare un fenomen dramatic, cu consecințe grave pentru toată lumea. Astfel, ghețarul Thwaites, unul dintre cei mai mari de pe continentul alb, se va prăbuși în următorii cinci ani, provocând creșterea nivelului mării pe plan mondial.

Dispariția acestui ghețar colosal din Antarctica de Vest, care se întinde pe o lungime de 120 de kilometri, fiind aproape cât Florida, reprezintă cea mai mare amenințare a lumii referitor la ridicarea nivelului mării înainte de 2100, potrivit Science News.

Oamenii de știință au comunicat faptul că uriașa platformă de gheață s-ar putea prăbuși în termen de 3-5 ani, în cadrul summit-ului Uniunii Geofizice Americane de la New Orleans.

”Ghețarul Thwaites este unul dintre cei mai mari și mai înalți din Antarctica – este colosal”, a spus Ted Scambos, glaciolog la Institutul de cercetare pentru științe ale mediului din Boulder, Colorado, din Statele Unite.

Creatură nemaivăzută cu cap transparent și ochi globulari stranii: Descoperire extraordinară în adâncul oceanului VIDEO

Ghețarul are o lungime de 120 de kilometri, având aproximativ dimensiunea Floridei. Iar dacă totul s-ar prăbuși în ocean, acest fapt ar ridica nivelul mării pe plan mondial cu 65 de centimetri.

În prezent, topirea sa este responsabilă cu circa 4% din creșterea nivelului mării în lume. Acum, o mare parte din ghețar este pe cale să-și piardă stabilitatea, iar asta îi va accelera dramatic alunecarea către ocean.

Fenomen neobișnuit dezvăluit de un câștigător al Premiului Nobel: Timpul și spațiul pot fi modificate

Apele calde ale oceanului ”mănâncă” inexorabil gheața de dedesubt a ghețarului Thwaites din Antarctica. ”Va avea loc o schimbare dramatică în partea frontală a ghețarului, probabil în mai puțin de un deceniu”, a spus Scambos.

Deja, 50 de miliarde de tone de gheață ajung în ocean în fiecare an, în ultima vreme, iar viitorul este dezastruos pentru ghețarul Thwaites, conform BBC News.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Record de căldură în cea mai friguroasă zonă a Japoniei. La cât au crescut temperaturile
Record de căldură în cea mai friguroasă zonă a Japoniei. La cât au crescut temperaturile
Temperatura din Sapporo a depăşit luni, 15 aprilie, pragul de 25 de grade Celsius, doborând astfel recordul de căldură pentru această perioadă a anului în capitala insulei Hokkaido, în...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#ghetar Antarctica, #ghetari topire, #Antarctica gheata incalzire, #cresterea nivelului marii, #schimbari climatice , #fenomen