Iluzii optice uimitoare din natura (Galerie foto)

Miercuri, 21 August 2013, ora 19:01
10715 citiri
Iluzii optice uimitoare din natura (Galerie foto)

Iluziile optice reprezinta un fenomen fascinant, pentru ca permit o alta viziune asupra realitatii.

Iar daca este vorba de iluzii optice din natura, fenomenul este cu atat mai interesant, neexistand banuiala ca imaginile ar fi fost modificate de om.

Un fenomen numit pareidolie ne face sa interpretam stimulii intamplatori ca ceva ce are sens. In versiuni mai putin extreme, acest fenomen ne face sa recunoastem fete si forme familiare in forme haotice.

O forma extrema este asemanarea dintre un sandvis cu branza cu Fecioara Maria, potrivit Mentalfloss.

Sandvisul cu branza la gratar, vechi de zece ani, s-a vandut in 2004 contra sumei de 28.000 de dolari pe eBay.

Puteti vedea mai jos cateva astfel de exemple din natura, unele dintre acestea presupunand un anumit efort din partea privitorului, pentru ca forma respectiva nu este vizibila de la prima privire.

Sfinxul din Bucegi

Sfnxul din Bucegi este situat la 2.216 metri altitudine, are opt metri inaltime si 12 metri latime. Este format dintr-un bloc de piatra ce a capatat forma actuala datorita eroziunii eoliene. Lasand la o parte datele tehnice, ramane fascinant pentru privitor.

Indianul care doarme

Muntele Sheep din Wyoming, Statele Unite ale Americii, poarte numele de Indianul care doarme (The Sleeping Indian), atunci cand este privit dinspre valea Jackson Hole. Muntele arata ca un sef de trib cu podoabe pe cap, care doarme pe spate.

Lacul in forma de dinozaur

Lacul in forma de brahiozaur se gaseste in Zagreb, Croatia, coordonatele de pe Google Maps fiind latitudinea de 45.78231 si longitudinea de 16.024332.

Dragonul din Alberta

Dragonul din Alberta poate fi vazut la o ferma din Medicine Hat, Alberta, Canada. Forma acestuia este surprinzatoare, putandu-se distinge destul de bine capul. Daca vrei sa il gasesti pe Google Maps, coordonatele sunt urmatoarele: 50 grade 01'45.29 N si 110 grade 13'20.59 W.

Gardianul de pe terenul sterp

Una dintre cele mai cunoscute iluzii de pe Google Earth este Gardianul de pe terenul sterp, aflat langa orasul Medicine Hat, Alberta, Canada. Vazuta din aer, figura se aseamana cu un cap uman ce are frizura unui nativ american si priveste catre vest.

Datorita unor modificari recente operate de oameni, aceasta figura pare a avea si casti. Aceste casti sunt de fapt reprezentate de un drum si o sonda de petrol. Coordonatele pe Google Maps sunt 50 grade 0'38.20"N si 110 grade 6'48.32"W. Desi pe

Google Maps aceasta imagine pare sa apartina unui relief muntos, este vorba, de fapt, de o vale.

Batranul de pe munte

Aceasta este singura formatiune de roci de pe lista care nu mai poate fi vazuta, pentru ca s-a prabusit in 2003.

Aceasta formatiune se afla in muntii Cannon din New Hampshire si a fost observata prima data in 1805, devenind emblema statului New Hampshire in 1945.

Fanii acestei figuri lucreaza la realizarea unui monument la baza muntelui.

Capul apas din stanci

Daca regreti ca nu il mai poti vedea pe Batranul de pe munte, trebuie sa stii ca ai la dispozitie formatiuni de roci similare pe intreg globul. Una dintre acestea este Capul apas din stanci, aflat in Ebihens, Franta.

Extraterestrul din desert

Aceasta figura nu este atat de clara ca restul, insa, la o privire atenta se pot vedea un cap imens si niste ochi mari, o gura si o barbie mici, toate acestea corespunzand imaginii stereotipe a extraterestrului.

Aceasta imagine se poate observa in Zona 51 din Nevada, SUA. Coordonatele de pe Google Maps sunt 37 grade 13'31.37 N, 115 grade 53'27.06 W, insa fata este inversata pe harta.

Mama natura plangand

Michael Nolan a realizat acaesta fotografie unica, in care pare ca o feta plange intr-un ghetar. Nolan a spus: "Acesta este modul in care ne-am putea imagina ca mama natura isi exprima sentimentele in ceea ce priveste incapacitatea ei de a reduce incalzirea globala. A parut un loc evident in care fata ar putea aparea, pe o formatiune de gheata ce se prabuseste, plangand".

Umbra triunghiulara a unui vulcan

Aceasta fotografie cu umbra triunghiulara a fost facuta in Tenerife, Insulele Canare, Spania. Este vorba de muntele Teide, cu varful Viejo (Pico Viejo). Muntele Teide nu are o forma strict piramidala, asa cum sugereaza aceasta forma.

Cercetatorii NASA explica acest fenomen spunand ca fenomenul umbrei triunghiulare nu a aparut doar in cazul muntelui Tiede, fiind intalnit in mod obisnuit pe varfurile muntilor si vulcanilor mari.

Un motiv al acestei umbre ciudate de culoare inchisa ar fi ca observatorul priveste in jos pe un coridor lung umbra soarelui la rasarit sau la apus, aceasta extinandu-se la orizont.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#iluzii optice natura, #iluzie The Sleeping Indian, #iluzie cap apas stanca, #iluzii optice fete natura , #fenomen