In premiera mondiala, eclipsa totala de Soare de luni va fi transmisa prin streaming live, cu ajutorul unor baloane

Luni, 21 August 2017, ora 09:04
8510 citiri
In premiera mondiala, eclipsa totala de Soare de luni va fi transmisa prin streaming live, cu ajutorul unor baloane

Eclipsa totala de Soare de pe 21 august va fi transmisa in premiera mondiala pe Internet printr-un streaming live, cu ajutorul unor baloane cu heliu care vor decola din mai multe zone din Statele Unite pentru a oferi internautilor imagini inedite, pe masura ce Luna va bloca discul solar.

Cercetatorii de la Montana State University au incheiat un parteneriat cu NASA pentru a participa la Space Grant Ballooning Project, o initiativa ce prevede lansarea a peste 50 de baloane la altitudinea de 24.384 de metri, cu scopul de a capta imagini ale eclipsei solare, pe masura ce fenomenul va deveni vizibil pe teritoriul Statelor Unite, informeaza Reuters.

"Vom vedea variatii de luminozitate de pe o coasta pe cealalta, pentru a observa efectul avut de eclipsa asupra peisajului", a spus Cassandra Runyon, director al South Carolina Space Grant Consortium, cu ocazia unei testari a baloanelor.

In timpul eclipsei, Luna se va interpune intre Soare si Terra, de la vest catre est, iar umbra ei va fi proiectata pe Pamant.

De pe coasta de est americana, in Charleston, un oras din statul Carolina de Sud, ultimul loc din America continentala unde va fi vizibila eclipsa, Cassandra Runyon si echipa sa de profesori si studenti vor lansa baloane cu heliu de la bordul unei nave apartinand U.S. Coast Guard, care se va afla la o distanta cuprinsa intre cinci si sase mile marine (9-11 kilometri) fata de tarm.

Specialistii se asteapta ca umbra eclipsei sa se deplaseze la nivelul solului cu o viteza de 2.000 de mile pe ora (3.218 kilometri pe ora) in Oregon, in nord-vest, si sa incetineasca la 1.500 de mile pe ora (2.414 kilometri pe ora) in Carolina de Sud, a precizat Cassandra Runyon.

Baloanele din latex, ce au inaltimea de 2,7 metri si sunt umplute cu heliu, vor fi echipate cu camere video de inalta rezolutie, camere fixe si computere.

Ele vor fi lansate din peste 50 de localitati americane si vor transmite imaginile captate catre Pamant.

Baloanele vor fi umplute cu o cantitate suficient de mare de heliu pentru a putea sa urce in atmosfera cu viteza de 305 metri pe minut si pentru a atinge altitudinea de 23.384 de metri.

Utilizand un sistem de antene aflate la sol, cercetatorii vor transmite eclipsa pe internet, prin intermediul unui streaming live, la adresa https://stream.live/.

"Consider ca este foarte important sa dispunem de aceasta perspectiva din afara Pamantului", a declarat Angela des Jardins, director al Montana Space Grant Consortium din cadrul Montana State University.

Angela des Jardins a dezvaluit ca in acest fel o eclipsa solara va fi transmisa pentru prima data in lume pe Internet printr-un streaming live.

Proiectul va permite oamenilor de stiinta sa studieze coroana solara si orbita Lunii, oferind studentilor o experienta practica valoroasa si facand ca acest eveniment stiintific major sa devina accesibil publicului larg, a adaugat Angela des Jardins.

Fenomenul din 21 august este prima eclipsa totala de Soare de dupa anul 1979 care va fi vizibila in 48 de state americane.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...