Incredibili vulcani subacvatici (Galerie foto)

Duminica, 06 Octombrie 2013, ora 08:23
16234 citiri
Incredibili vulcani subacvatici (Galerie foto)

Stiai ca vulcanii subacvatici sunt "vinovati" pentru 75% din cantitatea de magma? Sau ca cel mai inalt munte este, in realitate, Mauna Kea sau Muntele Alb, din Hawaii, care masoara 16.400 de metri de la baza la varf?

10.000 de metri sunt insa ascunsi vederii, aflandu-se sub apa, acolo unde majoritatea eruptiilor vulcanice trec neobservate.

Rareori sunt vazute semnele tipice unei eruptii, fumul si zgomotul asurzitor, mai ales din cauza localizarii lor. Asa ca atunci cand acestea sunt observate, evenimentul devine unul spectaculos. Din fericire, au existat si momente de sincronizare intre om si natura, astfel de evenimente fiind surprinse pe aparat foto sau chiar camera video.

Se estimeaza ca exista in prezent circa 5.000 de vulcani subacvatici activi; de diferite forme si marimi, singuri sau formand un lant vulcanic, tradati sau nu de un pisc aflat la suprafata. Partea scufundata din insulele din Hawaii, de exemplu, este unul dintre cele mai mari lanturi vulcanice, avand o lungime de 2.400 de metri, conform Environmental Graffiti.

Molokini Crater, in Hawaii, pare un mal anemic de pamant in prezent, popular printre cei care fac scufundari, snorkeling sau printre observatorii de pasari. In trecut, insa, era un crater vulcanic perfect. Poti doar sa-ti imaginezi ce e dedesubt sau cum au aparut insulele din zona, in urma eruptiilor.

Stanca numita El Morro Morro, din California, tradeaza existenta vulcanului de dedesubt, care acum nu mai e activ. In trecut, insa, cand a erupt, lava s-a solidificat instantaneu la contactul cu apa, formand stanca vulcanica ce poate fi vazuta in prezent, cocotata pe varful vulcanului.

A fost numita El Morro de exploratorii portughezi in secolul XVI, cand craterul vulcanului inca era vizibil, fiind erodata de atunci permanent de apa.

Exista cazuri cand eruptiile vulcanice formeaza intregi insule, cum e Surtsey, din Islanda. Iata eruptia unui vulcan subacvatic fotografiata in 1963, la 130 de metri de suprafata apei, si cum arata insula rezultata azi, inclusa in patrimoniul UNESCO.

Iata cum arata o eruptie a unul vulcan subacvatic in Oceanul Pacific, langa insula Iwo Jima, in iulie 2005. Un membru al armatei nipone stationate pe insula a alertat autoritatile dupa ce a observat cum aburul se ridica la o inaltime de un kilometru.

Iata o alta imagine a vulcanului care erupe.

Brothers Vulcano, care face parte din Arcul Kermadec, activ, la 400 de kilometri nord-est de Noua Zeelanda, se afla la 1.850 de metri sub nivelul apei. Caldarea sa are un diametru de 3 kilometri, peretii craterului fiind inalti de 300 - 500 de kilometri, formati in urma cu 37.000 - 51.000 de ani.

Putine eruptii au fost surprinse in plina actiune pe un suport de orice fel, insa cea a NW-Rota, 1in Japonia, se numara printre acestea. Filmarea e datata aprilie 2006, fiind realizata de Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI), in momentul in care se facea o verificare de rutina. Pana in acel moment, oamenii de stiinta nu fusesera niciodata atat de aproape de un vulcan subacvatic care erupe.

Seful expeditiei, Will Sellers, a declarat ulterior: "Au existat momente de panica", referindu-se mai ales la pericolul reprezentat de gaz. E lesne de imaginat ce s-ar fi intamplat daca eruptia avea loc la suprafata apei, si nu sub ea, existand presiunea tonelor de lichid, a explicat acesta.

Kick 'em Jenny este numele unui vulcan activ, subacvatic, de pe fundul Marii Caraibelor, la circa 8 kilometriu nord de Grenada. Intre 1939 - cand a fost inregistrata prima eruptie - si 2001, ultima, se crede ca au fost circa 12 astfel de evenimente. Astazi, zona de siguranta se intinde pe circa 5 kilometri imprejurul vulcanului, tinand la distanta aventurierii care fac snorkeling si scufundari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#eruptii vulcani subacvatici poze video, #vulcani subacvatici Terra, #vulcani sub apa Pamant, #vulcani subacvatici eruptii , #fenomen