Ziare.com

Islanda si Europa s-ar putea confrunta cu un nor de cenusa mai mare decat cel din 2010

de Radulescu Daniela
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 22:08

   

Islanda si Europa s-ar putea confrunta cu un nor de cenusa mai mare decat cel din 2010
Islanda s-ar putea confrunta cu un nor de cenusa mai mare decat cel din 2010, care a dat peste cap transporturile aeriene din intreaga Europa, avertizeaza Andy Hooper, profesor asistent la Universitatea pentru Tehnologie din Delft, bazandu-se pe studiile echipei sale.

Luna aceasta se implinesc doi ani de cand eruptia vulcanului Eyjafjallajokull a lasat milioane de calatori blocati pe aeroporturile europene si companiile aeriene au inregistrat pierderi de 150 de milioane de euro pe zi, timp de sase zile, scrie The Telegraph.

Andy Hooper avertizeaza ca exista semne de activitate in vulcanul Katla, mult mai mare, apropiat de Eyjafjallajokull. Ar putea urma o eruptie de proportii, asa ca autoritatile ar trebui sa inceapa sa faca planuri de urgenta in intregul continent, pentru ca vulcanul Katla are potentialul de a fi mai devastator decat Eyjafjallajokull.

Din secolul IX, Katla a erupt in medie la fiecare 60 de ani, insa nu a mai existat nicio eruptie semnificativa din 1918, cand a produs de cinci ori mai multa cenusa decat vecinul sau mai mic.

In general, eruptiile vulcanului Eyjafjallajokull sunt urmate de eruptia vulcanului Katla. Asadar, o eruptie este posibila in orice moment.

Toate datele stranse pana acum arata ca magma vulcanului s-a ridicat destul de mult. O eruptie, in acest moment, ar putea conduce la inundarea partiala a Islandei, pe masura ce zapada si gheata se topesc, agricultura ar fi compromisa si calatoriile aeriene in intreaga Europa ar fi afectate.

Mai mult, daca este aruncata in aer o cantitate mare de cenusa, ar putea avea un efect de racire a climei timp de cativa ani.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2772 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor