Nu profetia maya, ci alte cataclisme pot aduce sfarsitul lumii (Video) - vezi care

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 22:15
10977 citiri
Nu profetia maya, ci alte cataclisme pot aduce sfarsitul lumii (Video) - vezi care
Foto: Daily Mail

Daca profetia civilizatiei maya nu indica faptul ca lumea se va termina pe 21 decembrie 2012, totusi oamenii de stiinta prezic faptul ca exista cataclisme ce pot aduce sfarsitul lumii, chiar vineri.

Cercetatorii spun ca sfarsitul calendarului mayas nu inseamna ca va veni Apocalipsa, insa ei anunta ca o serie de evenimente catastrofale este posibila, potrivit Daily Mail.

Cometele, foametea, super-vulcanii, schimbarile climatice catastrofale si o epidemie de cancer sunt doar cateva dintre posibilitatile care ar putea indeplini profetia.

Cometa intunecata

Profesorul de astrofizica Jocelyn Bell Brunell, care a descoperit un pulsar, considera ca un dezastru ce ar putea duce sfarsitul lumii este o cometa intunecata.

Un astfel de scenariu ar fi asemanator celui care a dus la disparitia dinozaurilor ce au dominat Terra aproximativ 165 de milioane de ani, pana cand au fost ucisi de un asteroid sau de o cometa de 10 kilometri in diametru, care a lovit planeta noastra.

Cometele intunecate au doar putina gheata fata de celelalte comete, dar contin foarte mult praf, ceea ce face sa fie mult mai dificil de observat atunci cand se deplaseaza prin spatiu, a spus profesorul Bell Burnell.

Coliziunea cometei cu Pamantul ar fi putin probabil sa fie fatala pentru toata populatia lumii, in afara zonei de impact, dar in atmosfera s-ar ridica atat de mult praf incat miliarde de oameni ar putea sa aiba o moarte lenta.

Cantitatile uriase de praf ar aduce o "iarna vesnica", in care Soarele ar fi ascuns si culturile din intreaga lume ar fi distruse, ceea ce ar duce la o foamete globala.

Super-vulcanii

Un scenariu similar s-ar putea petrece in cazul eruptiei unui super-vulcan, potrivit dr. Dave Rothery, de la Universitatea Open din Marea Britanie.

Mai mult de 1.000 de kilometri cubi de roca topita si cenusa ar fi aruncati in atmosfera in acest caz. O mare parte din cenusa ar ramane in atmosfera sub forma de praf vulcanic, blocand astfel razele Soarelui. Finalul scenariului ar insemna moartea prin foamete.

"Aceasta ar duce atat de multa cenusa si dioxid de sulf in atmosfera incat fotosinteza nu s-ar mai putea produce", a explicat Rothery.

Un fenomen similar, dar mai putin devastator, a avut loc in anul 1816, cand un vulcan din Indonezia a erupt si a aruncat atat de mult praf in atmosfera incat perioada respectiva a devenit "anul fara vara".

Scaparile de gaz metan subacvatic

Un alt scenariu posibil, mentionat de catre Bryan Lovell, fostul presedinte al Geological Society, este o "evacuare" de gaz metan, cauzata de o alunecare de teren subacvatica.

Metanul este un gaz cu efect de sera, care este de 20 de ori mai puternic pentru incalzirea globala decat dioxidul de carbon.

Depozitele de metan subacvatice ar accelera schimbarile climatice si ar conduce la modificari catastrofale.

Citește și:
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a vorbit miercuri, 30 noiembrie, despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc la București, în perioada 29-30 noiembrie. De la...