O cometa produce un fenomen spectaculos in acest weekend. Iata cand e cel mai bine sa privesti cerul

Sambata, 21 Octombrie 2017, ora 18:43
14182 citiri
O cometa produce un fenomen spectaculos in acest weekend. Iata cand e cel mai bine sa privesti cerul
Foto: NASA

Weekendul acesta va fi unul deosebit pentru pasionatii de astronomie, indiferent ca sunt profesionisti sau amatori. Curentul de meteori Orionide va face spectacol pana luni dimineata.

"Curentul de meteori Orionide este unul produs de cometa Halley. Cometa in drumul ei spre spatiu lasa in urma fragmente, multe, multe bucati care circula in continuare pe orbita cometei, dar raman in urma si cand Pamantul intersecteaza orbita cometei aceste particule intra in atmosfera terestra si produc meteori", a declarat pentru Ziare.com presedintele Societatii Astronomice de Meteori, Valentin Grigore.

Orionidele, denumite asa pentru ca par ca vin din dreptul constelatiei Orion, reprezinta singurul caz din astronomie in care o cometa produce doi curenti de meteori.

"Mai are un frate numit eta-Aquaride care se intampla in luna mai. Pamantul intersecteaza de doua ori orbita cometei Halley - o data in luna mai si o data in octombrie si, de aceea, avem doi curenti de meteori", a punctat Valentin Grigore.

In faza maxima acest curent de meteori produce intre 20-25 de meteori pe ora, dar doar in conditii ideale, in realitate nu se vad atat, pentru ca fie radiantul este mai jos pe cer, fie exista poluare luminoasa.

Totusi, exista sanse sa se vada mai multi meteori, pentru ca acest curent are un ciclu de activitate care se intensifica o data la 12 ani, iar ultima faza a fost in 2006-2009, cand activitatea lui a fost undeva la 55-80 de meteori pe ora.

"Cei care vor sa vada meteorii trebuie sa iasa in afara oraselor pentru ca avem poluare luminoasa si nu putem sa ii vedem. Va incepe dupa ora 23:00-00:00 si spre dimineata va creste si va fi mai intensa spre 3:00,4:00,5:00 dimineata", a adaugat presedintele Societatii Astronomice de Meteori.

Valentin Grigore atrage atentia asupra faptului ca, desi astronomia nu este predata in scoli, foarte multi tineri sunt interesati de acest domeniu, avand in vedere ca participa la multe olimpiade si concursuri de astronomie in tara si strainatate, activitati tip Scoala Altfel. Astfel, presedintele institutiei organizeaza in aceasta perioada "Voluntariat in astronomia de tineret", la care participa 30 de tineri, la Runcu Stone, judetul Dambovita, proiect finantat de Ministerul Tineretului si Sportului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ploaie de stele, #ploaie de stele Orionide, #Orionide curent meteori , #fenomen