Ploaie de stele cazatoare la noapte - vezi la ce ora si de unde o poti urmari

Joi, 05 Mai 2011, ora 18:17
11964 citiri
Ploaie de stele cazatoare la noapte - vezi la ce ora si de unde o poti urmari

O ploaie de stele cazatoare, ce va putea fi vazuta si cu ochiul liber, va avea loc in noaptea de joi spre vineri. Fenomenul va dura in jur de trei saptamani, insa pe 6 mai atinge un maxim. Astfel, la fiecare ora vor cadea 50 de meteori.

Presedintele Societatatii Astronomice Romane de Meteori (SARM), Valentin Grigore, a declarat, pentru Ziare.com, ca ploaia de stele va putea fi vazuta in noaptea de joi spre vineri, in jurul orelor 03.30.

"Practic, este vorba de un curent de meteori generat de particulele cometei Halley. Spre deosebire de alti curenti, acesta nu are un varf asa de ascutit. Se intinde pe o prioada mai mare. Practic, cea mai activa perioada va fi 3-10 mai, cu varful acesta in 6 mai.

Pentru regiunile situate mai la nord de 40 de grade, cum suntem noi, la 45 de grade, curentul se vede doar dimineata, cand radiantul rasare undeva dupa ora 03.00. Deci, practic, se poate vedea doar o ora, o ora si un pic inainte de venirea diminetii. Si daca maximul ar fi, sa zicem, o activitate de 50 de meteori pe ora, in conditiile date din Romania vom putea vedea 10-15 meteori pe ora, nu mai mult", a declarat Valentin Grigore, pentru Ziare.com.

Presedintele Societatatii Astronomice Romane de Meteori a precizat ca spectacolul poate fi vazut doar din afara oraselor.

"Spectacolul poate fi vazut din afara oraselor, pentru ca in oras este poluare luminoasa si nu se vad meteorii. Practic, in aceste zile, Pamantul intalneste locul pe unde a trecut cometa Halley. Si ceea ce vedem noi acum sunt aceste particule ramase la trecerea cometei Halley.

Meteorii sunt foarte spectaculosi, pentru ca radiantul este jos. Ei au o viteza foarte mare, al doilea curent ca viteza cu care intra particulele in atmosfera terestra, dupa leonide, deci au 66 de kilometri pe secunda. Au o viteza foarte mare, se deplaseaza pe cer pe distante lungi si uneori lasa in urma lor, dupa disparitie, o dara luminoasa care se vede cu ochiul liber cateva secunde. Este posibil sa apara si meteori mai stralucitori, numiti bolizi", a subliniat presedintele SARM.

Ne afecteaza ploaia de stele?

In ceea ce priveste posibilele efecte asupra populatiei a acestui fenomen, Valentin Grigore spune ca nu exista motive de ingrjorare.

Potrivit presedintelui SARM, meteorii care intra in atmosfera vor arde complet si nu exista pericolul sa ajunga si pe Pamant.

"Nu ne poate afecta absolut in niciun fel, pentru ca aceste particule sunt foarte mici. Ceea ce vedem noi, un meteor pe bolta, este produs de particule de cativa milimetri sau centimetri, a caror densitate este mica. Deci cam cat un bob de cafea. Deci meteorii sunt practic la o altitudine de 80 de kilometri si ard in intregime si nu ating pamantul. Nu este absolut nicio posibilitate de efect asupra oamenilor.

Meteorul este fenomenul luminos. Evoluand in sistemul solar se numesc meteoroizi. In momentul in care intra in atmosfera terestra se aprind si ard sub forma de meteori. Meteorit se numeste practic numai atunci cand atinge Pamantul. Numai acel bolovan care cade si atinge Pamantul se numeste meteorit. Tinand cont de dimensiunea si densitatea lor mica, meteorii acestia nu supravietuiesc si nu cad pe Pamant, deci nu se poate intampla nimic. Numai meteorii care au densitate mare si dimensiuni mari, provenind din sfaramarea asteroizilor, pot rezista la trecerea prin atmosfera si cad pe pamant", a subliniat presedintele Societatatii Astronomice Romane de Meteori, Valentin Grigore.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#ploaie stele cazatoare, #ploaie meteori , #fenomen