Procesul inversarii polilor magnetici este in curs. Cand se va produce?

Sambata, 09 Martie 2013, ora 10:41
7943 citiri
Procesul inversarii polilor magnetici este in curs. Cand se va produce?
Foto: wikipedia

Campul geomagnetic al Pamantului este slabit, iar procesul de inversare a polilor magnetici ai Terrei este in curs de desfasurare. Fenomenul este unul extrem de complex si oamenii de stiinta nu pot anticipa cu exactitate momentul producerii acestuia.

Dovezile geologice arata ca de-a lungul istoriei au avut loc sute de inversari ale polilor magnetici ai Pamantului, potrivit Mother Nature Network.

Intrebarile oamenilor sunt firesti: Ce se va intampla atunci cand nordul magnetic de pe busola va face un viraj de 180 de grade si se va muta in Antarctica? Se vor deplasa continentele sau se vor produce doar schimbari neinsemnate pentru omenire?

Unii oameni cred ca un cataclism global se va produce, atunci cand polii Pamantului se vor inversa. Ei spun ca s-ar putea declansa cutremure masive, schimbari climatice dramatice si chiar o extinctie a speciile.

Ultima inversare a polilor s-a petrecut cu 780.000 de ani in urma, in timpul Epocii de piatra si in prezent nu exista dovezi care sa sugereze ca planeta ar putea fi in stadiul incipient de inversare al polilor.

"Cele mai dramatice schimbari care au loc atunci cand se inverseaza polii magnetici sunt reprezentate de o scadere foarte mare a intensitatii campului magnetic", a spus Jean-Pierre Valet, care conduce cercetarile privind inversarea geomagnetica in cadrul Institutului de Fizica Pamantului din Paris, Franta.

Vor exista mai multi poli magnetici, decat cei doi din prezent

Campul magnetic al Pamantului se inverseaza intr-o perioada de timp cuprinsa intre 1.000 si 10.000 de ani. "Nu este o inversare brusca, ci un proces lent, timp in care intensitatea campului devine mai slaba.

Campul devine mult mai complex, iar la un moment dat vom avea mai mult de doi poli, pentru un timp", a declarat Monika Korte, director stiintific al Observatorului GFZ de la Potsdam din Germania.

Valet este de acord ca un camp magnetic slab ar putea duce la formarea unor gauri in patura de ozon. Particulele asociate exploziilor solare prin acele ejectii de masa coronala sunt blocate de campul magnetic al Pamantului.

In cazul unui camp magnetic slab, acest ecran de protectie al Terrei va fi mai putin eficient", a spus John Tarduno, profesor de geofizica de la Universitatea Rochester.

Campul magnetic din prezent este intr-un proces de slabire, posibil din cauza unui lichid din miezul Pamantului, aflat sub Brazilia si Oceanul Atlantic de Sud. O scadere mai accentuata a campului magnetic s-a petrecut in ultimii 160 de ani.

Inversarea s-ar putea produce sau s-ar putea anula, Pamantul este un sistem prea complex pentru oamenii de stiinta pentru a putea sti cu exactitate la ce sa ne asteptam.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#inversare poli magnetici pamant, #proces inversare poli magnetici, #camp magnetic Pamant , #fenomen