O racheta chinezeasca, scapata de sub control in spatiu, va lovi Pamantul peste cateva zile. Ce orase sunt in pericol

Marti, 04 Mai 2021, ora 01:19
20473 citiri
O racheta chinezeasca, scapata de sub control in spatiu, va lovi Pamantul peste cateva zile. Ce orase sunt in pericol
Racheta chinezeasca FOTO: slash gear

China a lansat joi, pe orbita Pamantului, racheta Long March-5B Y2, care a transportat primul sau modul al noii statii spatiale. Din pacate, booster-ul a scapat de sub controlul Beijing-ului, iar in urmatoarele zile va lovi Terra, in mod necontrolat, putand provoca un serios impact, chiar si in zone locuite.

Reintrarea rachetei de 21 de tone in atmosfera terestra are potentialul de a provoca caderea unor resturi din ea in diverse regiuni de pe glob, potrivit Slash Gear.

La aproape un an de la un alt eveniment similar, petrecut pe 11 mai 2020, cu acelasi tip de racheta din China, Statele Unite si NASA monitorizeaza inca o data cerul pentru a evita un potential impact periculos al acesteia.

Racheta a scapat de sub control si in prezent ea se misca neregulat pe orbita Pamantului, iar expertii nu stiu unde va ateriza, pana cu o ora-doua inainte de a intra in atmosfera terestra.

Acest lucru constituie un impediment major, deoarece booster-ul, care se va deplasa spre Pamant cu o viteza uriasa, de aproximativ 24.000 de kilometri pe ora, ar putea fi observat mult prea tarziu pentru a avertiza populatia din zona de impact.

Jong March 5B reprezinta cea mai mare racheta din China, ea lansand modulul Tianhe de 22,5 tone, al viitoarei statii spatiale.

Astronomul Jonathan McDowell, de la Harvard-Smithsonian Center din Statele Unite, care urmareste obiectele care orbiteaza Pamantul, a afirmat ca este inacceptabil ca o astfel de racheta sa fie lasata necontrolata. Acest lucru nu s-a intamplat din 1990 si pana astazi, cu un obiect de peste 10 tone.

Racheta ar putea arde atunci cand intra in atmosfera, dar exista sanse ca bucati mari din ea sa aiba un puternic impact cu solul.

"Aproximativ 20-40% din masa initiala a rachetei ar putea ramane intacta, avand un potential impact major in zona de contact, inclusiv in orase precum New York, Madrid sau Beijing", a declarat Holger Krag, seful Biroului Programului de Siguranta Spatiala a ESA (European Space Agency).

41 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Taiwanului. E cea mai mare desfăşurare din acest an în jurul insulei
41 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Taiwanului. E cea mai mare desfăşurare din acest an în jurul insulei
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat, sâmbătă, că a detectat 41 de avioane chineze în jurul insulei, după mai multe intruziuni de la învestirea la Taipei a noului preşedinte, Lai...
Triumf pentru o țară de 99 de milioane de locuitori: Este aliată cu SUA, Rusia și China
Triumf pentru o țară de 99 de milioane de locuitori: Este aliată cu SUA, Rusia și China
Războaiele din Ucraina și Israel au schimbat strategia geopolitică a multor state din lume, care s-au poziționat în majoritate de o parte sau alta a marilor puteri mondiale. Însă, există...
#racheta spatiala, #China, #pericol pamant asteroid, #Statia Spatiala Internationala , #fenomen
  1. Șase cauze ale creșterii prețurilor la medicamente
  2. Anunț teribil: muzicianul Florin Decuseară a murit la doar 46 de ani. Cauza decesului
  3. Horoscop zilnic. Sâmbătă, 22 iunie. Zodia care ar putea câștiga niște bani
  4. Bancul zilei: Ce lucruri își iau unii români când merg în concediu în Grecia
  5. Cum să-ți ajuți copilul să se hidrateze pe timp de caniculă
  6. Ai intoleranță la lactoză sau ești vegan? Cum să prepari înghețata perfectă
  7. Endodont în București: Grisa Vartolomei - expertiză și precizie
  8. Sacou versus geacă pentru bărbați: Ce se poartă vara aceasta și cu ce ocazii
  9. Românul care și-a cumpărat mașina la care visa din copilărie, iar acum nu mai reușește să o vândă. "Am fost conștient ca nu orice nebun și-o ia"
  10. Descoperă cum să te simți în siguranță acasă cu tehnologia modernă de supraveghere