O racheta chinezeasca, scapata de sub control in spatiu, va lovi Pamantul peste cateva zile. Ce orase sunt in pericol

Marti, 04 Mai 2021, ora 01:19
19661 citiri
O racheta chinezeasca, scapata de sub control in spatiu, va lovi Pamantul peste cateva zile. Ce orase sunt in pericol

China a lansat joi, pe orbita Pamantului, racheta Long March-5B Y2, care a transportat primul sau modul al noii statii spatiale. Din pacate, booster-ul a scapat de sub controlul Beijing-ului, iar in urmatoarele zile va lovi Terra, in mod necontrolat, putand provoca un serios impact, chiar si in zone locuite.

Reintrarea rachetei de 21 de tone in atmosfera terestra are potentialul de a provoca caderea unor resturi din ea in diverse regiuni de pe glob, potrivit Slash Gear.

La aproape un an de la un alt eveniment similar, petrecut pe 11 mai 2020, cu acelasi tip de racheta din China, Statele Unite si NASA monitorizeaza inca o data cerul pentru a evita un potential impact periculos al acesteia.

Racheta a scapat de sub control si in prezent ea se misca neregulat pe orbita Pamantului, iar expertii nu stiu unde va ateriza, pana cu o ora-doua inainte de a intra in atmosfera terestra.

Acest lucru constituie un impediment major, deoarece booster-ul, care se va deplasa spre Pamant cu o viteza uriasa, de aproximativ 24.000 de kilometri pe ora, ar putea fi observat mult prea tarziu pentru a avertiza populatia din zona de impact.

Jong March 5B reprezinta cea mai mare racheta din China, ea lansand modulul Tianhe de 22,5 tone, al viitoarei statii spatiale.

Astronomul Jonathan McDowell, de la Harvard-Smithsonian Center din Statele Unite, care urmareste obiectele care orbiteaza Pamantul, a afirmat ca este inacceptabil ca o astfel de racheta sa fie lasata necontrolata. Acest lucru nu s-a intamplat din 1990 si pana astazi, cu un obiect de peste 10 tone.

Racheta ar putea arde atunci cand intra in atmosfera, dar exista sanse ca bucati mari din ea sa aiba un puternic impact cu solul.

"Aproximativ 20-40% din masa initiala a rachetei ar putea ramane intacta, avand un potential impact major in zona de contact, inclusiv in orase precum New York, Madrid sau Beijing", a declarat Holger Krag, seful Biroului Programului de Siguranta Spatiala a ESA (European Space Agency).

Citeste si:
China n-are nevoie de o invazie ca să controleze Taiwanul. Marea slăbiciune a insulei ANALIZĂ
China n-are nevoie de o invazie ca să controleze Taiwanul. Marea slăbiciune a insulei ANALIZĂ
Exercițiile Armatei Populare de Eliberare (PLA), care au început oficial joia trecută, 4 august, s-au concentrat pe șase zone care înconjoară în esență Taiwanul, limitând accesul navelor...
Înaltul oficial taiwanez care spune că armata chineză „se pregătește de invadarea Taiwanului”
Înaltul oficial taiwanez care spune că armata chineză „se pregătește de invadarea Taiwanului”
Ministrul de externe al Taiwanului a declarat, marți, că exercițiile militare chineze desfășurate fără oprire în jurul insulei de la vizita lui Nancy Pelosi până acum au ca scop invadarea...
Comentarii
LUPTAdeCLASA
rank 5
Iarasi o sa ploua cu suruburi si piulitze
alex-7
rank 5
La New York va pica ca acolo sant prea multi immigranti dar chinezii