Statele Unite se tem de un dezastru natural venit din spațiu: ”Ar distruge complet rețeaua electrică și comunicațiile” VIDEO

Vineri, 13 August 2021, ora 01:14
9462 citiri
Statele Unite se tem de un dezastru natural venit din spațiu: ”Ar distruge complet rețeaua electrică și comunicațiile” VIDEO

Statele Unite sunt îngrijorate de posibilitatea unei catastrofe naturale, provenite din spațiu, așa cum s-a întâmplat cu Evenimentul Carrington, care a distrus complet rețeaua de telegrafe din America. Un asemenea fenomen, dacă s-ar repeta acum, în urma unei furtuni solare majore, ea ar devasta în întregime rețeaua electrică, precum și sistemele mondiale de comunicații.

În acest sens, guvernul american și NASA au inițiat un plan de acțiune național pentru a preîntâmpina catastrofele venite din spațiu. Acesta reunește echipe de cercetare din toate disciplinele științifice, care vor întocmi cele mai noi analize și metode de înaltă performanță, în domeniul modelării vremii spațiale, potrivit Phys.

Ultimul eveniment meteorologic spațial major a lovit Pământul în anul 1859, când o furtună solară de proporții uriașe a produs mari pagube, distrugând toate dispozitivele telegrafice și ducând la multe incendii în Statele Unite.

”Există doar două dezastre natuarle, care ar putea avea impact asupra întregului teritoriu al Statelor Unite. Unul este o pandemie, iar celălat este un eveniment spațial extrem”, a spus Gabor Toth, profesor de științe climatice și spațiale de la Universitatea Michigan.

”Avem toate activele tehnologice, care sunt expuse riscului. Dacă s-ar petrece un eveniment extrem, precum cel din 1859, acesta ar distruge complet rețeaua elecrică și sistemele de comunicații și sateliții, acum miza este mult mai mare”, a adăugat profesorul.

Fenomenul invizibil din Oceanul Atlantic: Ar putea fi fatal vieții de pe Pământ VIDEO

Casa Albă și NASA au lansat programul denumit ”Vremea spațială cu incertitudini cuantificate (SWQU)”, la care mai participă și Fundația națională pentru științe (NSF). ”Nevoia a fost recunoscută de ceva timp, iar portofoliul cuprinde șase proiecte și acesta angajează nu numai grupuri universitare, ci și Centrele NASA, Departamentul Apărării și Departamentul Energiei, dar și sectorul privat”, a declarat Vyacheslav Lukin, director de program la NSF.

Cum se va limita catastrofa provocată de o erupție solară majoră?

În prezent, Toth a contribuit la dezvoltarea modelului de predicție a vremii spațiale, care este utilizat pentru programele operaționale de către Administrația Națională Oceanografică și Atmosferică (NOAA).

Pe 2 februarie 2021, NOAA a început să folosească modelul Geospace Version 2.0, pentru a prezice perturbările geomagnetice din preajma Pământului. Acesta face prognoza schimbărilor magnetice la sol, rezultate din interacțiunile geospațiale cu vântul solar.

Descoperirea care a uluit astronomii: ”Obiectul spațial se mișcă cu 3,2 milioane de kilometri pe oră” VIDEO

Modelul Geospace oferă aproximativ 30 de minute de avertizare avansată. ”În prezent folosim date din satelit, care măsoară parametri plasmei venite de la Soare (din furtunile solare), până la distanța de 1,6 milioane de kilometri de Pământ”, a explicat Toth.

Prin aceste observații cercetătorii vor putea prezice timpul de sosire al furtunii solare pe Pământ și impactul evenimentelor magnetice asupra sistemelor și rețelelor de pe planeta noastră.

Pentru a face acest lucru posibil, oamenii de știință vor folosi supercomputerul Frontera de la Centrul din Texas, cel mai puternic sistem academic din lume și al 10-lea, în general. Prin acest program, se va putea evita, chiar și parțial, distrugerile catastrofale din rețeaua electrică și din sistemele de comunicații, în cazul unei furtuni solare majore, care va lovi Pământul, prin întreruperea acestora.

Citeste si:
NASA a făcut o descoperire neobișnuită: Fenomenul care a lovit pe 700 de kilometri VIDEO
NASA a făcut o descoperire neobișnuită: Fenomenul care a lovit pe 700 de kilometri VIDEO
Oamenii de știință de la Laboratorul Național din Los Alamos și de la Universitatea Alabama, Statele Unite, în colaborare cu NASA au studiat fenomenele naturale care se produc în atmosfera...
USR cere demisia ministrului Energiei. Amenință cu moțiunea simplă în caz contrar
USR cere demisia ministrului Energiei. Amenință cu moțiunea simplă în caz contrar
Parlamentarii USR vor depune o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, în cazul în care acesta nu îşi va da demisia, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al...