Top 10 scenarii posibile ale sfarsitului civilizatiei noastre

Duminica, 17 Februarie 2013, ora 08:14
9732 citiri
Top 10 scenarii posibile ale sfarsitului civilizatiei noastre
Foto: Toptenz.net

Nu mai e un secret pentru nimeni ca Pamantul si civilizatia noastra sunt amenintate de tot felul de pericole. Cataclisme naturale, fenomene cosmice surprinzatoare, razboaiele sau incalzirea globala sunt doar cateva dintre acestea.

Toptenz.net a realizat un clasament cu 10 scenarii posibile ale sfarsitului civilizatiei noastre. Citeste in continuare care sunt cele mai mari amenintari in acest sens:

Boli rezistente la antibiotice

Chiar daca se considera ca selectia naturala este cea care ne-a oferit anumite avantaje, acelasi principiu se aplica si in cazul animalelor, insectelor sau organismelor daunatoare, cum ar fi bacteriile. In acest moment, antibioticele au rolul de a stopa raspandirea si efectul negativ al acestor microorganisme, insa oamenii de stiinta nu exclud posibilitatea ca la un moment dat bacteriile sa devina rezistente la antibiotice.

Nu ar fi nevoie decat de o singura tulpina letala, rezistenta la antibiotice, pentru ca lumea, asa cum o stim astazi, sa se sfarseasca.

Inversarea geomagnetica

La fiecare 10.000 de ani, polii magnetici se schimba, fenomenul fiind insotit de radiatii cosmice care pot afecta serios tehnologia. Se crede ca, in timpul unor astfel de evenimente, comunicatiile, tehnologia si electricitatea pot fi perturbate serios. Sistemele de sustinere a vietii ar ajunge in impas, haosul aparut fiind o reala amenintare pentru buna functionare a societatii.

Dezastru ecologic

Exista multe scenarii posibile in jurul unui dezastru ecologic, de la poluare si defrisari pana la pandemii. Cum oamenii devin tot mai numerosi, iar rezervele de hrana scad, e de la sine inteles ca un astfel de fenomen ar avea ca prim rezultat infometarea in masa.

Hipercan

Un hipercan reprezinta o clasa ipotetica de ciclon tropical extrem care s-ar putea forma daca temperatura oceanului ar ajunge la circa 50 de grade Celsius. Cauzele ar putea fi eruptii ale vulcanilor, incalzirea globala sau impacte ale asteroizilor.

In timpul unui astfel de eveniment, viteza vantului ar ajunge la peste 800km/h si ar provoca pagube inestimabile. De altfel, extinctiile in masa din trecut au fost puse pe seama unor posibile cicloane tropicale extreme.

Ejectie de masa coronala

Ejectia de masa coronala se inregistreaza ca urmare a exploziilor solare provocate de asteroizi. Un astfel de episod poate distruge sistemele electrice si parti din computer, fabricate din silicon. Cum totul, de la masina la telefon, contine componente din silicon, implicatiile ejectiei de masa coronala ar fi devastatoare.

Megatsunami/Supervulcan

Un megatsunami s-ar putea forma in urma coliziunilor cosmice, cutremurelor foarte mari sau alunecarilor de teren. O alta amenintare o reprezinta si supervulcanii, acei vulcani a caror eruptie este de mii de ori mai devastatoare decat a vulcanilor obisnuiti. Un astfel de fenomen ar duce la extinctia civilizatiei.

Exista 7 supervulcani in lume si, cel putin la nivel teoretic, oricare ar putea erupe la un moment dat.

Dezastre biotehnologice

Au existat situatii in care culturi modificate genetic s-au incrucisat cu diverse ierburi, rezultand plante care cresteau foarte repede, rezistente la pesticid. Pe acelasi principiu, biotehnologia ar putea inregistra anumite erori care ar duce la dezastre masive.

O ipoteza mai alarmanta este folosirea abuziva a tehnologiei, pentru crearea bolilor rezistente. De aici pana la bioterorism nu ar fi decat un pas.

Curentul Golfului

Curentul Golfului reprezinta un curent oceanic cald, de suprafata, in nordul Oceanului Atlantic, care incalzeste Europa de nord si cea vestica. Incalzirea globala, insa, duce la probleme precum topirea calotelor glaciare.

In mod paradoxal, incalzirea globala se incetineste. Acest fenomen ar putea face Europa mai rece, provocand fenomene climaterice extreme, cum ar fi furtunile masive.

Scurgeri de metan

In cazul in care depozitele de pe fundul oceanului ar elibera in atmosfera cantitati extrem de mari de metan, ne-am confrunta cu o incalzire globala extrema. Desi considerat foarte rar, acest fenomen ar putea avea loc, efectul fiind asemenator cu al unei bombe.

Criza nanotehnologiei

Filosofia nanotehnologiei este "cu cat mai mic, cu atat mai bine". Aceasta stiinta poate fi aplicata in cazul robotilor, dar si asupra vietii de zi cu zi. Astfel de structuri nanometrice se pot automultiplica pana in momentul in care ar consuma toata materia de pe Pamant. E de la sine inteles ca, fiind atat de versatila, nanotehnologia are si unele efecte adverse, mai ales cand este folosita in mod abuziv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#scenarii sfarsitul lumii, #sfarsitul civilizatiei umane teorii, #teorii disparitie rasa umana , #fenomen