10 fobii mai putin obisnuite

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 22:12
8186 citiri
10 fobii mai putin obisnuite
telegraph

Fobia este o tulburare anxioasa care presupune o teama puternica, irationala, de ceva ce reprezinta un pericol foarte mic sau chiar inexistent.

Senzatia pe care o traieste cel care sufera de o fobie este de spaima invadanta, iar aceasta nu apare doar la contactul direct cu stimulul care provoaca teama, ci si in cazul unei tangente indirecte cu acesta (cum ar fi daca persoana doar vede la televizor ceva despre acel stimul sau aude vorbindu-se despre el).

Unele dintre fobii sunt destul de frecvente si relativ mai motivate, printre acestea numarandu-se teama de inaltimi, de paianjeni, de a vorbi in public. Exista insa si fobii mai rare si aproape total irationale, cum ar fi teama de petreceri sau teama de a pierde semnalul la telefon, ori de a ramane fara baterie la acesta.

Womansday.com a alcatuit o lista cu cateva dintre cele mai neobisnuite fobii:

1. Panofobia - teama de orice

Denumita si Pantofobie, aceasta este cea mai grea dintre fobii deoarece este foarte dificil de evitat cauza. Mai exact, daca cel care sufera de musofobie (teama de soareci) se mai poate feri de factorul declansator, respectiv de soareci, cel care sufera de panofobie face fata destul de greu situatiilor normale ale vietii deoarece se poate teme de orice.

2. Deipnofobia - teama de petreceri

Multe persoane devin putin agitate si emotionate inainte de o petrecere, gandindu-se mai ales la faptul ca trebuie sa converseze cu cei prezenti, insa cele care au aceasta fobie se tem realmente de petreceri si de conversatiile din timpul lor.

3. Mnemofobia - teama de amintiri

Fiecare om are amintiri neplacute, pe care evita sa le scoata la suprafata, insa cei care sufera de mnemofobie se tem de amintiri in general, fie ca sunt pozitive, fie ca sunt negative.

4. Autofobia - teama de a fi singur

Aceasta fobie provoaca o frica persistenta de singuratate, iar victima ei se teme permanent ca este ignorata si ca nu este iubita de catre cei din jur.

5. Nomofobia - teama de a nu avea semnal la telefonul mobil

Aceasta este o fobie moderna, cei care o au temandu-se mereu ca nu vor avea semnal la telefonul mobil si nu vor putea vorbi exact cand au mai multa nevoie. Totodata, ei se tem si sa nu ramana fara baterie la telefon. In oricare din cele doua cazuri, persoanele respective intra in panica.

6. Allodoxafobia - teama de a spune opiniile

Aproape fiecare om a intalnit situatii in viata in care a avut retineri in a spune ce gandeste despre un anumit lucru, din diverse motive. Insa persoanele care sufera de allodoxafobie se tem intotdeauna sa spuna ce parere au despre ceva anume, mai ales daca este o problema controversata.

De asemenea, acestea se tem si de discutii in contradictoriu, deoarece in timpul acestora trebuie sa prezinte argumente, iar asta ii nelinisteste.

7. Sesquipedalofobia - teama de cuvinte lungi

Si cuvintele lungi pot provoca panica la unele persoane. Acestea se tem sa spuna astfel de cuvinte si sunt puse in incurcatura atunci cand sunt nevoite sa le rosteasca.

8. Fobofobia - teama de fobii

Este evident ca nimanui nu i-ar placea sa aiba o fobie, insa exista persoane la care frica de a nu dezvolta o fobie este atat de mare incat este deja o fobie.

9. Optofobia - teama de a deschide ochii

Persoanele care sufera de aceasta sunt destul de afectate deoarece se confrunta cu factorul declansator cel putin in fiecare dimineata, dupa ce se trezesc.

10. Arachibutirofobia - teama de lipire a untului de arahide de cerul gurii

Senzatia de lipire a untului de arahide de cerul gurii este sacaitoare, insa la unele persoane se transforma intr-o frica reala. Noroc ca la noi untul de arahide nu este atat de popular.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#fobii neobisnuite, #fobii, #fobii ciudate , #fobii