A fost descifrat misterul ciumei negre care a nimicit Europa

Miercuri, 31 August 2011, ora 09:26
13492 citiri
A fost descifrat misterul ciumei negre care a nimicit Europa

Cercetarile efectuate de profesorul Hendrik Poinar de la Universitatea McMaster din Statele Unite, la situl East Smitfield din Anglia, au dezvaluit cauza ciumei negre din secolul al XIV-lea. Pandemia s-a produs in cauza unei bacterii denumite Yersinia pestis, ce a provocat moartea a 50 de milioane de oameni din Europa.

Sapaturile facute la situl din East Smithfield, Anglia, de catre Hendrik Poinar, un genetician de la Univeristatea McMaster, Ontario, din Statele Unite, au dezvaluit identitatea bacteriilor responsabile pentru producerea "mortii negre", una dintre cele mai mari plagi din istoria lumii, in anul 1348, informeaza Medicalxpress.

Folosind o noua metoda de determinare a ADN-ului, Hendrik Poinar si echipa sa au descoperit ca bacteria Yersinia pestis a cauzat moartea a 30-50 de milioane de oameni in Europa, intre anii 1347 si 1351.

Niciodata pana acum cercetatorii nu au gasit cauza ciumei, care continua sa faca aproximativ 2.000 de victime pe an, in intreaga lume.

"Ciuma neagra este fara indoiala unul dintre exemplele cele mai dramatice ale unei boli aparute vreodata in lume", a spus Poinar. In studiul sau, se arata ca aceasta boala este a doua cea mai puternica pandemie din istorie, dupa ciuma din timpul lui Justinian, din anul 541 d.Hr.

"Moartea neagra a ucis 50 de milioane de oameni in Europa in 1348 si s-a raspandit din China, prin Orientul Mijlociu catre Turcia, Messina, Sicilia si in porturile de la Genova la Londra si apoi la Paris. O treime din populatia Europei a murit atunci", a declarat Poinar.

Echipa de cercetatori a descoperit ca oameni ingropati la East Smitfiled, un sit de la marginea Londrei, in 1349, au fost infectati cu microbul Yersinia pestis, dupa analiza ADN-ului a 109 ramasite umane.

Citeste si:
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Cu toate că devansarea alegerilor din USR i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre membri, o parte acuzând că nu au timp să-și facă campanie electorală, numărul candidaților care vor să...
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a lăudat luni, 27 iunie, măsurile anunțate de premierul Nicolae Ciucă, atacând, indirect, PSD-ul. Într-o postare pe Facebbok, Rareș Bogdan a...