Codul genetic al unei tari intregi, cartografiat - avantaje extraordinare pentru populatie

Autor: Ana Ilie
Joi, 26 Martie 2015, ora 14:20
5405 citiri
Codul genetic al unei tari intregi, cartografiat - avantaje extraordinare pentru populatie
Foto: 4vf.net

Codul genetic al unei natiuni a fost cartografiat de cercetatorii din Islanda. Uriasa sarcina a fost indeplinita dupa ce oamenii de stiinta au combinat datele ADN cu arborele genealogic al fiecaruia dintre cetateni.

Echipa de cercetatori sustine ca acum poate fi identificata orice femeie cu risc de cancer de san, printr-o singura apasare de buton. Ar fi "un act criminal" sa nu se foloseasca aceste informatii pentru operatiile preventive, de tipul celor facute de actrita Angelina Jolie, spun acestia, potrivit BBC.

Raportul echipei de genetica deCODE a combinat ADN-ul a 10.000 de persoane cu arborele genealogic al fiecarui individ al intregii natii. "Folosindu-ne de acest truc putem prezice, cu acuratete, genomul intregii natiuni", a spus directorul executiv al deCODE, Kari Stefansson.

"Putem acum, in Islanda, prin apasarea unui buton, sa gasim toate femeile care au mutatia genei BRCA2. Acest risc ar putea fi pur si simplu anulat prin mastectomii si ovarectomii preventive. Ar fi criminal sa nu profitam de acest avantaj si sunt convins ca cetatenii tarii vor incepe sa se foloseasca destul de rapid" de acest instrument, a explicat acesta.

Mutatiile genei BRCA conduc la un risc ridicat de dezvoltare a cancerului. Recent, actrita Angelina Jolie, purtatoare a acestei gene, a dezvaluit ca si-a extirpat si ovarele, dupa ce, in urma cu cativa ani, si-a extirpat si sanii.

Proiectul islandezilor ridica totusi unele probleme etice, vis-a-vis de persoanele purtatoare ale unor gene problematice, dar care nu au solicitat niciodata ca ADN-ul lor sa fie inclus in studiu.

In cadrul proiectului s-a mai descoperit inca o gena legata de Alzheimer si s-a calculat ca ultimul stramos comun al oamenilor a trait in urma cu 239.000 de ani.

De asemenea, s-a descoperit ca 8% dintre islandezi nu au o gena, insa aceasta chestiune ramane sa fie studiata, intrucat nu se stie deocamdata daca aceasta lipsa are vreun impact asupra sanatatii lor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#ADN Islanda cartografiat, #ADN tara , #genetica