Cum aratau europenii in urma cu 7.000 de ani - Iata portretul robot (Foto)

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 21:07
7575 citiri
Cum aratau europenii in urma cu 7.000 de ani - Iata portretul robot (Foto)

Teste genetice recente au aratat ca vanatorul - culegator care traia in urma cu 7.000 de ani pe teritoriul Europei avea o combinatie neobisnuita de trasaturi: piele maslinie, par inchis la culoare si ochi albastri.

Pana si oamenii de stiinta au fost luati prin surprindere, acestia crezand ca primii europeni aveau si parul si tenul deschise la culoare, relateaza BBC.

Cercetarea, realizata de Institutul de Biologie Evolutionista din Barcelona, Spania, condusa de dr. Carles Lalueza-Fox, a dus la concluzia ca pielea deschisa la culoare a aparut mult mai tarziu.

Analiza a avut la baza doua schelete descoperite intr-o pestera din munti, in nord-vestul Spaniei. Conditiile de aici, respectiv racoarea si intunericul, au facut ca acestea sa se pastreze neasteptat de bine, astfel incat s-au putut extrage chiar mostre de ADN.

Pana acum s-a crezut ca primii europeni sunt mai apropiati din punct de vedere genetic cu locuitorii Suediei si Finlandei. S-a dovedit insa ca doar ochii erau apropiati de ai acestora, parul si pielea fiind intunecate, o descoperire "neasteptata", dupa cum a declarat autorul studiului.

Ipoteza oamenilor de stiinta era ca europenii si-au schimbat trasaturile imediat dupa ce au plecat din Africa si s-au asezat pe continentul european, in urma cu 45.000 de ani, ca urmare a noilor conditii. S-a pornit de la ideea ca razele ultraviolete sunt mai slabe si ca e nevoie de o mai buna sintetizare a Vitaminei D in piele, caz in care pielea se deschide la culoare, a explicat dr. Lalueza-Fox. Se pare, insa, ca lucrurile nu au stat asa.

Analizele genetice au mai scos la iveala si dieta omului din acea perioada, care consta mai mult in proteine. In plus, era intolerant la lactoza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#portret robot primii europeni, #locuitori Europa trecut teste genetice, #schelete pestera Spania vechi europeni , #genetica