Dovada ca lenea e ereditara

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 11:24
3772 citiri
Dovada ca lenea e ereditara

Daca stai si pierzi vremea in fata laptopului cand ai avea atat de multe de facut, probabil ai nevoie de o scuza pentru a nu iesi din aceasta stare. Stiinta ti-o ofera: se pare ca de vina pentru starile tale de letargie sunt genele.

In cadrul unui studiu realizat la Universitatea Missouri, in custile soarecilor au fost introduse roti, o sugestie subtila la adresa rozatoarelor de a face sport. S-a cuantificat cata miscare a facut fiecare cobai in decurs de sase zile, dupa care cele mai active 26 de rozatoare au fost imperecheate, la fel si cele mai lenese 26.

Acest tip de imperechere selectiva a fost repetat pret de 10 generatii, observandu-se ca soarecii provenind din familii active erau cu mult mai alerti si dispusi sa foloseasca roata din cusca, comparativ cu cei nascuti din parinti lenesi, relateaza LiveScience.

Analizele ADN-ului soarecilor din cele doua categorii au scos la iveala diferente, mai ales la nivelul genelor ce joaca un rol in predispozitia catre activitate fizica si motivare.

Studii anterioare au aratat ca exista doua gene care, odata dezactivate, transforma soareci activi in vietati lipsite de vigoare, lenese prin excelenta, se mentioneaza intr-un raport publicat de jurnalul Proceedings of the National Academies of Sciences.

Citeste si:
PSD și PNL pregătesc ghilotina pentru miniștrii USR. Când e programat votul pentru guvernul Cioloș - surse
PSD și PNL pregătesc ghilotina pentru miniștrii USR. Când e programat votul pentru guvernul Cioloș - surse
Conducerea Parlamentului se reunește la ora 18.00 pentru a stabili calendarul audierilor și votul final pentru guvernul Cioloș. Potrivit unor surse politice, PSD și PNL vor propune ca marți...
Ucidere din culpă? Iohannis&Cîțu au văzut micile sicrie?
Ucidere din culpă? Iohannis&Cîțu au văzut micile sicrie?
La secțiile de terapie intensivă sunt aproape 50 de copii infectați cu Covid-19, care se zbat între viață și moarte. Nu toți pot fi salvați. Săptămâna trecută au murit deja unii,...
Sursa: Ziare.com