Niste maimute modificate genetic au creiere cu similaritati umane

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 13:23
5073 citiri
Niste maimute modificate genetic au creiere cu similaritati umane

O echipa de cercetatori din China si Statele Unite a creat maimute modificate genetic, purtatoare ale unei gene umane importante pentru dezvoltarea cerebrala, si a constatat ca animalele prezentau o dezvoltare a creierului similara oamenilor.

Oamenii de stiinta au identificat mai multe gene asociate marimii creierului primatelor. MCPH1 este o gena exprimata in perioada dezvoltarii fetale a creierului. Mutatiile MCPH1 pot duce la microcefalie, o tulburare de dezvoltare caracterizata printr-un creier de dimensiuni mici, relateaza Xinhua.

In cadrul studiului publicat in National Science Review, oamenii de stiinta de la Institutul de Zoologie Kunming din cadrul Academiei de Stiinte din China, Universitatea Carolina de Nord din Statele Unite si de la alte institutii de cercetare au anuntat ca au reusit sa creeze 11 maimute rhesus modificate genetic (opt de prima generatie si trei de generatia a doua) purtatoare ale unor copii ale genei MCPH1 umane.

Conform articolului de prezentare a studiului, examinarile prin tomografie computerizata si analizarea sectiunilor de tesut au demonstrat un tipar modificat al diferentierii neuronale si o maturizare intarziata a sistemului neural, similara cu intarzierea in dezvoltare (neotenie) la oameni.

Neotenia umana reprezinta pastrarea unor trasaturi juvenile la adulti.

O diferenta esentiala intre oameni si primatele non-umane este aceea ca, in cazul oamenilor, formarea retelelor neuronale necesita mult mai mult timp in perioada de dezvoltare, prelungindu-se astfel copilaria.

Totodata, in cadrul studiului s-a constatat ca maimutele modificate genetic prezentau o memorie pe termen scurt imbunatatita si timpi de reactie mai rapizi in comparatie cu maimutele rhesus salbatice incluse in grupul de control.

Cercetatorii au declarat ca un model de maimuta modificata genetic este practic si, in mare masura, poate imita statutul specific uman, noteaza Xinhua. In cadrul studiilor viitoare, primatele modificate genetic non-umane ar putea oferi raspunsuri la intrebari importante cu privire la unicitatea oamenilor, precum si la tulburarile neurodegenerative si comportamentale care sunt dificil de studiat prin alte mijloace, au precizat specialistii.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: AGERPRES
Comentarii
MosGerila
rank 5
cititoru
rank 5
Si, trebuie sa le dam si drept de vot?