Oamenii de stiinta s-ar putea sa fi descoperit, din greseala, solutia care ne scapa de chelie si fire albe

Luni, 08 Mai 2017, ora 22:05
10085 citiri
Oamenii de stiinta s-ar putea sa fi descoperit, din greseala, solutia care ne scapa de chelie si fire albe

O echipa de oameni de stiinta a reusit in sfarsit sa identifice celulele specifice raspunzatoare de cresterea parului si de dezvoltarea pigmentului acestuia la soareci - un pas important care ar putea duce la dezvoltarea de tratamente impotriva incaruntirii si a calvitiei.

Cercetatorii au descoperit "aceste celule stem" intamplator, in timp ce studiau o tulburare genetica rara ce cauzeaza cresterea tumorilor pe nervi, numita neurofibromatoza tip 1, informeaza Science Alert.

"Desi acest proiect a fost inceput ca un efort de a intelege modul in care se formeaza anumite tipuri de tumori, am sfarsit prin a afla de ce incarunteste parul si am descoperit identitatea celulei raspunzatoare in mod direct de cresterea parului", a declarat conducatorul cercetarii, Lu Le de la Centrul Medical Southwestern din cadrul Universitatii Texas.

"Cunoscand acest lucru, speram ca in viitor sa cream un compus topic sau sa putem furniza gena necesara foliculilor de par, in deplina siguranta, pentru a corecta aceste probleme cosmetice", a adaugat acesta.

Oamenii de stiinta stiau ca celulele stem din piele, aflate in zona inferioara a foliculilor de par, sunt implicate in cresterea parului, insa nu cunosteau mecanismul care le determina sa se transforme din celule ale pielii in celule ale parului.

Prin urmare, ei nu puteau incepe cautarea unei modalitati de a le influenta dezvoltarea. Insa, in timp ce studiau formarea tumorii pe celulele nervoase, ei au descoperit proteina care contribuie la deosebirea acestor celule.

Numita KROX20, proteina este asociata in general cu dezvoltarea nervilor.

Insa, in foliculii de par ai soarecilor, echipa de cercetatori a descoperit ca aceasta se transforma in celule ale pielii care devin mai apoi baza pentru dezvoltarea si cresterea firelor de par.

Aceasta proteina determina ulterior aceste celule sa produca alta proteina numita factor de celule stem (SCF), iar cand ambele molecule, KROX20 si SCF, se manifesta intr-o celula, se muta din bulbul de la radacina firului de par, interactioneaza cu celulele melanocite care produc pigmentul si se transforma in fire de par sanatoase si colorate.

In cazul in care una dintre ele lipseste, procesul este perturbat.

Pentru a testa teoria, cercetatorii au eliminat KROX20 la soareci si au descoperit ca parul nu a mai crescut, iar animalele au devenit chele.

De asemenea, dupa eliminarea SCF din aceste celulele, parul rozatoarelor a devenit alb.

Studiul publicat in jurnalul "Genes & Development" a fost efectuat pana in prezent numai pe soareci si, desi exista numeroase similaritati intre specii, acesta trebuie repetat pe subiecti umani inainte de a putea fi trase concluzii imbucuratoare, precizeaza sursa citata.

Le si echipa sa lucreaza in prezent la un proiect care se concentreaza pe identificarea KROX20 si SCF la persoanele care manifesta calvitie si incaruntire in incercarea de gasire a unei asocieri.

Pana atunci, iata cum iti aranjezi parul ca sa maschezi chelia (Galerie foto), dar si trei semne ca ai nevoie de implant de par si ce presupune interventia

Citeste si:
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Guvernul Cioloș urmează miercuri, 20 octombrie, să fie supus la vot, începând cu ora 10.00. În contextul în care șansele ca executivul să fie învestit sunt aproape nule, următorii pași...
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe Facebook un mesaj care anunță moartea preotului Daniel Măcriș, fostul ei duhovnic. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost găsit făra suflare în...
Sursa: AGERPRES
Comentarii