Top 10 anomalii biologice la oameni

Sambata, 16 Februarie 2013, ora 08:00
14243 citiri
Top 10 anomalii biologice la oameni
Foto: toptenz.net

Corpul uman este inca o mare dilema chiar si pentru oamenii de stiinta. De-a lungul timpului, s-au inregistrat numeroase anomalii biologice, studiate apoi de specialisti. "Greseli" ale naturii sau pur si simplu alte fatete ale organismului nostru, astfel de lucruri sunt inca invaluite in mister.

Iata cateva detalii despre 10 dintre anomaliile biologice la oameni, conform Toptenz.net.

Variatiile sexuale

Comportamentele sau preferintele sexuale considerate in afara normalului sunt vazute drept variatii sexuale. In vreme ce unii cercetatori cred ca ele se datoreaza expunerii mai mult timp la un anumit comportament diferit de cel al marii maojoritati, altii le pun pe seama unei structuri biologice diferite. Cert este ca astfel de variatii apar mult mai frecvent la barbati.

Parafilia reprezinta comportamentul sexual deviant de orice tip, care implica unele dintre cele mai ciudate tipuri de contact sexual sau fetisuri. Pana acum, au fost incluse in parafilie 549 de comportamente, dar se crede ca numarul total este mult mai mare.

Comportamentul uman si activitatea solara

Alexander Chizhevsky este cel care a initiat cercetatorile in acest domeniu, fiind convins ca exista o stransa legatura intre activitea soarelui si comportamentul nostru. Specialistul a emis ipoteza conform careia exploziile solare sau alte evenimente de acest fel ar putea provoca accidente de avion, epidemii sau invazii ale lacustelor.

In plus, Chizhevsky era convins ca si starea fizica si psihica a oamenilor este influentata de astfel de fenomene. El a investigat cele mai importante evenimente din istorie, din anul 500 i.Hr. pana in 1992, notand cu precadere razboaiele, expeditiile, migratiile etc. La final, a ajuns la concluzia ca 80% dintre acestea au avut loc atunci cand activitatea solara era una intensa.

Cercetari efectuate in Rusia, de exemplu, au stabilit ca exploziile solare ne pot afecta sistemul nervos central si activitatea creierului, provocand reactii ca nervozitate, anxietate, epuizare, greata etc. Confom unui insititut de prestigiu din Rusia, un maxim in activitatea solara se va inregistra chiar in februarie 2013.

Stangacii si longevitatea

Dreptacii sunt mult mai raspanditi, statisticile indicand o proportie de 70-90%. O serie de cercetari au avansat ipoteza conform careia stangacii ar putea prezenta un risc mai mare de probleme de sanatate. Ba mai mult, un procent mult mai mare de stangaci se confrunta cu probleme de invatare, dislexie, dificultati de vorbire etc. La fel de adevarat, insa, este ca mai multi stangaci au talent la muzica sau la matematica.

Alte studii atesta faptul ca stangacii sunt mai predispusi la probleme precum depresie, abuz de droguri, sinucidere sau boli autoimune.

Un studiu efectuat in 1991, publicat in Psychological Bulletin a examinat varsta la care au decedat diversi jucatori de baseball si cricket, stangaci, in raport cu atletii dreptaci. Se pare ca stangacii au murit mult mai repede decat ceilalti.

Ciclul nazal

Ciclul nazal este o anomalie biologica, prezenta la aproximativ 80% din populatie. Fenomenul reprezinta de fapt respiratia efectuata aproape in totalitate pe o singura nara, dupa care schimbarea acestui proces pe cealalta nara. Ciclul nazal tine in medie 2,5 ore, timp in care o nara va realiza 85% din respiratie, la un moment dat.

O concluzie inedita a oamenilor de stiinta este aceea ca ciclul nazal ne ajuta intrucat ne imbunatateste simtul mirosului, previne uscarea cailor nazale si aparitia diverselor infectii ale nasului.

Constientizarea anesteziei

Pentru cei mai multi dintre noi, anestezia reprezinta pierderea cunostintei. In unele cazuri, insa, persoanele anesteziate sunt constiente de ce se intampla in jurul lor in mijlocul unor interventii chirugicale. Cele mai frecvente manifestari sunt presiune in jurul ranii, foame, ascultarea unor franturi de conversatie, dificultati de respiratie, durere, panica.

O explicatie a acestui fenomen poate fi cantitatea insuficienta de anestezic, insa au fost inregistrate si cazuri inexplicabile. Oricum, doza de anestezic difera, fiind mai mare la femei, copii obezi, persoanele care fumeaza sau cele care au consumat mult timp droguri.

Pata mongola

In Africa de Est, Polinezia si Asia, acest semn congenital este foarte intalnit. Pata mongola a fost descoperita de Erwin Balz, dupa o cercetare mai atenta a populatiei cu aceste origini. Pata este de cele mai multe ori albastra, insa poate avea si alte culori, precum maro inchis sau albastru-gri. Semnul nu dauneaza cu nimic sanatatii si dispare dupa 3-5 ani de la nastere.

Culoarea petei este data de melanocite, aceleasi celule care ne determina si culoarea ochilor.

Comunicarea om-animal

Este uimitor cum oamenii si animalele se pot intelege atat de bine, desi nu au la dispozitie un cod de limbaj verbal. Cu toate astea, animalele inteleg ori de cate ori le certam sau avem nevoie de o imbarbatare, comportandu-se ca atare. Ei bine, se pare ca ele pot interpreta astfel de lucruri din orientarea corpului, tonul vocii, limbajul trupului etc.

De altfel, facem si unele gesturi pentru a ne apropia animalele: micsoram ochii ori de cate ori avem o pisica prin preajma, imitand de fapt gestul ei, mangaiem un caine atunci cand il vedem prima data doar pentru ca el sa ne miroasa si sa se simta confortabil in preajma noastra.

Studiile arata ca persoanele care au animale de companie au un sistem cardiovascular mult mai rezistent si sunt mai putin depresive.

Gemeni identici

Gemenii identici sunt mai rari decat gemenii dizigoti, au intotdeauna acelasi sex si prezinta acelasi ADN. Se pare ca aceste persoane au de multe ori un trup in oglinda, fiind raportate mai multe cazuri in care un geaman era dreptaci, iar celalalt stangaci.

In ultimii 100 de ani, gemenii identici sau monozigoti au participat la numeroase studii menite sa stabileasca o legatura genetica intre afectiuni medicale si ADN-ul uman. Unul dintre acestea incerca sa demonstreze ca lesinul are la baza o cauza genetica.

Himera

Himera reprezinta un organism sau un tesut care contine cel putin doua seturi diferite de ADN, provenite din fuziunea a doua ovule fertilizate, diferite. De-a lungul timpului, s-au inregistrat mai multe cazuri de himere umane. In 1953, British Medical Journal a prezentat povestea unei femei-himera, care avea doua tipuri de sange.

In 2002, o femeie din Marea Britanie a cerut un test de paternitate pentru a demonstra ca o anumita persoana este tatal copiilor ei. Acest fapt s-a demonstrat, insa, conform testelor de sange, femeia nu era mama copiilor. Aceasta a fost arestata, insa pana la urma s-a constatat ca si ea avea doua seturi diferite de ADN.

Magnetoreceptia

Magnetoreceptia reprezinta simtul care permite unei fiinte sa detecteze campul magnetic al Pamantului pentru a percepe apoi directia, altitudinea sau locatia. Acest fenomen este frecvent la unele animale precum delfini, homari, pisici de mare, pasari, broaste testoase, insecte etc.

Se pare, insa, ca magnetoreceptia poate fi posibila si la oameni. Sinusurile sfenoidale contin oase magnetice, spun specialistii, insa cercetarile sunt deocamdata insuficiente. Un studiu realizat in 2007 a ajuns la concluzia ca frecventele joase ale campului magnetic produc un anumit raspuns in creierul uman.

In urma cu ceva timp, descoperirea unei proteine magnetosensibile in ochiul uman (corelata tot cu detectarea campului magnetic) i-a determinat pe unii sa se intrebe daca nu cumva oamenii au intr-adevar un al saselea simt ascuns si latent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#anomalii biologice, #anomalii genetice, #ciudatenii organism uman , #genetica