Un bebelus din preistorie ofera noi informatii despre originea primilor americani

Joi, 04 Ianuarie 2018, ora 14:34
5090 citiri
Un bebelus din preistorie ofera noi informatii despre originea primilor americani
Foto: Arhiva Hepta.ro

Trupul unui bebelus mort in urma cu 11.500 de ani le-a oferit cercetatorilor informatii cu privire la modul in care primii oameni au ajuns pe continentul american.

Ramasitele sugarului au fost descoperite in 2013 in situl arheologic Upward Sun River din statul american Alaska. In vreme ce oamenii locului au botezat bebelusul Xach'itee'aanenh t'eede gaay (fetita rasaritului de soare - n.red.) pentru oamenii de stiinta acesta se numeste simplu fetita "USR1". Aceasta murise la varsta de sase saptamani.

USR1 a fost ingropata impreuna cu o nou-nascuta care murise la o varsta si mai frageda. Acest al doilea trup a fost si el studiat de echipa formata din oameni de stiinta de la universitatile din Copenhaga, Cambridge si Alaska.

Pe baza descoperirilor, buna parte dintre oamenii de stiinta au cazut de acord asupra faptului ca primii oameni au ajuns pe continentul american din Asia la sfarsitul ultimei ere glaciare, in timpul Pleistocenului superior. Probabil ca migratia a avut loc in urma cu 20.000 de ani cand nivelul oceanului scazuse si un pod terestru care corespundea actualei stramtori Bering permitea deplasarea din Siberia in Alaska.

Cercetatorii ale caror lucrari au fost publicate in revista Nature au reusit sa secventieze genomul complet al sugarului USR1 si al nou-nascutei din preajma sa. S-a constat astfel ca cele doua fetite erau cel mai probabil verisoare.

Fetita USR1 le-a rezervat o serie de surprize cercetatorilor. Patriomoniul sau genetic nu corespunde celor doua ramuri cunoscute ale primilor ameridieni, asa zise de "nord" si de "sud".In schimb, fetita apartinea unui grup pana acum necunoscut pe care cercetatorii l-au botezat "vechii beringieni".

"Nu stiam ca aceasta populatie a existat", subliniaza Ben Potter, profesor de antropologie in cadrul Universitatii Alaska din Fairbanks.

Alte analize au permis aducerea "primei dovezi genetice directe ca stramosii amerindienilor provin cu totii din aceeasi populatie sosita in cadrul unui eveniment migrator unic" din timpul erei glaciare, sustin oamenii de stiinta.

Citeste si Descoperirea care ne arata tuturor de ce omenirea exista datorita migratiei

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ADN bebelus descoperire migratie America, #proveninta americani studiu, #migratie America Asia , #genetica