O noua era pentru petrol? A aparut gandacul care produce benzina

Sambata, 14 Iunie 2008, ora 15:30
7099 citiri
O noua era pentru petrol? A aparut gandacul care produce benzina

Cercetatorii din California au facut o descoperire incredibila, demna de nuvelele SF. Un gandac de mici dimensiuni, modificat genetic, poate produce benzina, hranit doar cu deseuri din agricultura, sau materie prima mai scumpa, cum este trestia de zahar din Brazilia.

"In urma cu zece ani, nu mi-as fi imaginat asa ceva", declara pentru The Times Greg Pal, un fost inginer IT, in varsta de 33 de ani, din Silicon Valley.

Specialistul arata jurnalistilor o cantitate infima de excremente produse de creatura modificata genetic. Teoretic, "materia prima" poate fi pusa in rezervorul unui Lexus SUV gigant, aflat chiar in apropiere.

Greg Pal vrea sa mai astepte insa circa o luna, pana la momentul la care primul vehicol va fi umplut cu ceea ce el numeste "petrol reinnoit". Descoperirea, crede el, va schimba cu adevarat lumea.

Greg Pal este senior director la LS9, una dintre companiile din Silicon Valley, sau din imprejurimi care au abandonat activitatile traditionale de inalta tehnologie, ca software si networking, si s-au angajat in schimb intr-o cursa extraordinara de a face desuet petrolul de 140 de dolari din Arabia Saudita.

"Pentru toti cei de aici - din aceasta companie si din aceasta industrie -descoperire de resurse alternative de combustibil are caracter de urgenta", declara Pal pentru The Times.

Descoperirea este cu adevarat uimitoare. Ramane insa o mare problema: desi LS9 poate produce combustibil provenit de la insecte in testele de laborator, nu este inca foarte sigur daca specialistii companiei vor fi capabili sa faca acelasi lucru la scara nationala, sau chiar globala.

"Planul nostru este sa construim o fabrica experimentala, pana in 2010, si in paralel, lucram la designul si construirea unei facilitati la scara comerciala, pe care dorim sa o deschidem in 2011", a mai spus inginerul.

Citeste si:
Peste 37 de tone deșeuri din Bulgaria, oprite la vamă în Giurgiu VIDEO
Peste 37 de tone deșeuri din Bulgaria, oprite la vamă în Giurgiu VIDEO
Poliţiștii de frontieră de la Giurgiu ași comisarii Gărzii de Mediu Giurgiu au descoperit, în urma unor controale efectuate asupra a două ansambluri rutiere, nereguli privind documentele de...
”Phlebotomus simonahalepae”! O specie nouă de insecte a primit numele Simonei Halep. Unde trăiește și ce boli grave ar putea transmite
”Phlebotomus simonahalepae”! O specie nouă de insecte a primit numele Simonei Halep. Unde trăiește și ce boli grave ar putea transmite
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, prin cercetătorii de la Disciplina Parazitologie şi Boli parazitare (Facultatea de Medicină Veterinară),...
Sursa: Ziare.com