Secretele istoriei: Cavalerii medievali sufereau de o boala groaznica

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 00:52
18890 citiri
Secretele istoriei: Cavalerii medievali sufereau de o boala groaznica
Foto: Discovery News

In urma unor cercetari efectuate asupra unor texte medievale, de catre un istoric danez de la Universitatea din Copenhaga, a reiesit faptul ca in Evul Mediu, cavalerii au suferit de o boala numita stres post-traumatic.

In filme, cavalerii medievali sunt zugraviti ca niste eroi curajosi si loiali, care lupta pana la moarte, fara teama sau regrete, potrivit Discovery News.

In realitate, viata cavalerilor a fost plina de mai mult stres decat au avut parte soldatii din epoca moderna. Ei au fost de multe ori lipsiti de somn, epuizati si subnutriti. Ei au dormit in aer liber, fiind expusi la orice vreme.

Vietile lor erau pline de groaza si de masacre, ei ucigand in mod regulat si asistand de multe ori la moartea prietenilor lor. Confruntandu-se cu traume inerente in luptele pe care le purtau, potrivit descifrarii unor texte vechi, cavalerii medievali se luptau cu disperare, cu teama si cu neputinta.

Unii chiar au suferit de stres post-traumatic sau tulburari asemanatoare, sustine un cercetator danez. Studiul incearca sa ne convinga asupra unei doze de umanitate a cavalerilor, care sunt considerati adesea niste ucigasi cu sange rece si lipsiti de inima.

"Ca un specialist al lumii medievale, e un pic iritant sa auzi oamenii spunand ca Evul Mediu a fost populat de catre batausi brutali si fara minte. Am de gand sa refac imaginea oamenilor care au trait in trecut", a spus Thomas Heeboll-Holm, istoric la Universitatea din Copenhaga.

Heeboll-Holm si-a axat cercetarea pe trei texte scrise de un cavaler francez din secolul al XIV-lea, Geoffroi de Charny, care a fost diplomat si consilier al regelui John al II-lea.

In aceste scrieri, cercetatorul a gasit referiri la posibile traume ale cavalerilor medievali. Charny nu a prezentat semne de tulburari psihice, dar el si-a exprimat in repetate randuri ingrijorarea cu privire la sanatatea mentala a altor cavaleri.

"Si nu exista nicio indoiala ca acesti cavaleri medievali au suferit mult", a spus Richard Kaeuper, istoric la Universitatea Rochester din New York, care a scris pe larg despre viata lui Charny, in cartea sa "Book of Chivalry".

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#cercetari cavalerii medievali, #boala cavalerii evul mediu, #cavalerii medievali stres post traumatic , #incredibil