10 femei celebre din mitologie si legendele biblice (Galerie foto)

Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 12:35
48037 citiri
10 femei celebre din mitologie si legendele biblice (Galerie foto)
Foto: Listverse

Figurile feminine din mitologie sau chiar din Biblie sunt deseori mentionate si astazi. Frumusetea, bunatatea, capacitatea de seductie sau, dimpotriva, viclenia si rautatea unora dintre aceste femei celebre au inspirat numerosi scriitori sau regizori.

Listverse aduna laolalta cateva astfel de exemple de femei celebre ale trecutului. Povestea lor pare ca transcede timpul si imaginatia.

Elena din Troia

Se spune ca tatal biologic al Elenei ar fi fost insusi Zeus. Acesta ar fi luat forma unei lebede si ar fi sedus-o pe mama Elenei, Leda. Mai tarziu, Elena decide sa se casatoreasca cu Menelau, insa Paris, fiul regelui din Troia, o rapeste.

Unele variante sustin ca Elena s-ar fi indragostit de Paris si ar fi plecat de buna voie, in vreme ce alte ipoteze sustin contrariul. Cert este ca Elena din Troia a stat la baza razboiului troian desfasurat pe o perioada de 10 ani, pana cand Elena a fost recuperata de Menelau.

Jezebel (Izabela)

Vechiul Testament aminteste de celebrul cuplu Ahab si Jezebel. Cuplul a ramas in istorie drept una dintre cele mai odioase perechi, care imbratisase credinta politeista si ii asuprea pe cei care credeau in Dumnezeu.

In numele unor zeitati canaaneene si feniciene, precum Baar si Istar, Jezebel introduce jertfele omenesti, inclusiv pe cea a propriului fiu. Jezebel este considerata intruchiparea raului si a viciului. Legenda spune ca trupul lui Jezebel a fost devorat de caini.

Cleopatra

Fiica regelui egiptean Ptolemeu al XII-lea, Cleopatra, a urcat pe tron dupa moartea tatalui sau si a incearcat sa-si consolideze pozitia prin seductie. Astfel, in razboiul egiptean civil, l-a atras de partea ei pe Iulius Cezar.

Dupa asasinarea acestuia, Cleopatra l-a cucerit pe Marc Antoniu, un general roman puternic, cu care, se pare, a avut trei copii. Moartea Cleopatrei este si acum invaluita in mister, insa cele mai multe ipoteze atesta faptul ca regina egipteana s-ar fi sinucis, dupa ce a cerut sa i se aduca un cos cu un sarpe veninos.

Dalila

Dalila a jucat rolul femeii viclene si lipsite de orice scrupule. Ea a fost cea care l-a dus la pierzanie pe Samson, conducatorul evreilor. Acesta detinea puteri nemaiintalnite, puteri care stateau in podoaba sa capilara.

Samson se indragosteste de Dalila, aliata inamiciilor evreilor, filistinii. Dupa ce ii afla secretul, femeia ii tunde parul atunci cand Samson dormea, facandu-l astfel extrem de vulnerabil si ajutandu-i pe filistini sa cucereasca templul.

Salomeea

Cine nu cunoaste, oare, povestea faimosului dans care a dus la moartea Sfantului Ioan Botezatorul? Salomeea, fiica Irodiadei si nepoata lui Irod cel Mare, facuse o fixatie pentru proorocul care ii acuza mama si unchiul de adulter. Tanara speculeaza momentul prielnic, in timpul unui ospat dat la palat si, in schimbul unui dans, ii cere regelui capul lui Ioan Botezatorul pe tava.

Medeea

Conform mitologiei grecesti, Medeea a fost fiica regelui Colchidei, Aetes, nepoata lui Helios si a vrajitoarei Circe. Dupa ce se indragosteste de Iason, Medeea isi tradeaza propriul tata si il ajuta pe Iason si pe Argonauti sa gaseasca lana de aur. Medeea pleaca impreuna cu Iason, insa in scurt timp acesta doreste sa se casatoreasca cu o alta femeie. Folosindu-se de puterile sale magice, Medeea ii trimite acelei femei o mantie vrajita care avea sa ii aduca moartea rivalei sale.

Sirenele

Sirenele sunt fiicele zeului apei, Achelous, iar numele lor s-ar traduce prin chip frumos, voce frumoasa sau fata convingatoare. Legenda spune ca sirenele le-ar fi provocat la un duel muzical pe muze, insa au fost invinse. In consecinta, sirenele au fost trimise pe tarmurile stancoase din sudul Italiei. Misiunea lor era de a-i atrage pe marinari cu cantecele si frumusetea lor, condamnandu-i astfel la moarte.

Sfinxul

Simbolul misterului in mitologia greceasca, Sfinxul este fiica lui Orthrus si a Himerei. Imaginea ei este una monstruoasa, cu cap si sani de femeie, corp de leu, coada de sarpe si aripi de vultur.

Sfinxul ar fi fost trimis de Hera sa pedeapseasca locuitorii din Teba. Astfel, creatura ciudata poposeste pe muntele Phicium, langa intrarea in oras, si pune trecatorii sa dezlege o ghicitoare aproape imposibil de rezolvat.

Oricine nu reusea sa raspunda corect era devorat. Intr-un final, calatorul grec Oedip reuseste sa dezlege misterul ghicitorii. Unele ipoteze sustin ca Sfinxul s-ar fi aruncat de pe stanca, iar altele ca s-ar fi devorat.

Kali

Zeita hindusa Kali reprezinta tot ce este intunecat si distrugator. Se spune ca zeita voluptoasa ar fi avut o agresivitate iesita din comun, nimicind tot ce ii iesea in cale. La un moment dat, insusi zeul Shiva s-ar fi aruncat la picioarele ei pentru a o opri. Kali, surprinsa fiind de gestul zeului, a scos limba si si-a pus piciorul pe pieptul lui. Aceasta scena este prezentata in mai toate imaginile cu Kali.

Karina

In drumul sau prin desertul egiptean, regele Solomon intalneste o frumoasa femeie dezbracata, care pretinde ca este stapana acelor tinuturi. In plus, femeia ii spune regelui ca doar arhanghelul Mihail o poate invinge. Solomon il invoca pe arhanghel, iar femeia se transforma indata intr-un demon batran, Karina.

Despre Karina se spune ca isi mancase propriii copii pentru a capata puteri magice. Privirea ei aducea infertilitate, seceta, oprea crestearea recoltelor si imbolnavea orice muritor intalnea in cale.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#femei celebre mitologie, #femei celebre Biblie, #legende femei, #zeitati legende , #inedit