10 minerale si pietre letale (Galerie foto)

Luni, 11 Martie 2013, ora 07:36
38947 citiri
10 minerale si pietre letale (Galerie foto)
Foto: Listverse

Chiar daca sunt fascinante prin forma sau culoare, numeroase pietre si minerale se dovedesc a fi toxice. Proprietatile compusilor nu au fost dintotdeauna cunoscute, ceea ce a dus inevitabil la contaminarea mediului, la intoxicare sau chiar la moarte.

Citeste mai jos care sunt unele dintre cele mai toxice si letale pietre si minerale, conform Listverse.

Coloradoita

Coloradoita este un mineral cristalin, recent descoperit, a carui structura este formata din mercur combinat cu telur, un alt metal extrem de rar si toxic. Asadar, coloradoita reprezinta o amenintare dubla in ceea ce priveste toxicitatea. Atunci cand este incalzit sau alterat din punct de vedere chimic, mineralul elibereaza vapori si un praf letal.

Calcantit

Cristalele albastre de calcantit sunt compusi din cupru, sulf, apa si alte elemente. Desi necesar corpului, cuprul continut in structurile de calcantit devine toxic in cantitati foarte mari. De altfel, cuprul devine solubil in apa si poate fi asimilat in cantitati mari de orice planta sau animal. Acesta trebuie manevrat de cercetatori cu foarte mare grija, intrucat cristalele sunt o amenintare reala.

Hutchinsonita

Denumit astfel dupa John Hutchinson, un mineralog de la Universitatea Cambridge, hutchinsonita este un metal din taliu, plumb si arsenic, similar din punctul de vedere al masei atomice cu plumbul, dar mult mai periculos. Expunerea la taliu duce la caderea parului, afectiuni ale pielii si, de multe ori, chiar moarte.

Galena

Galena este principalul minereu din care se extrage plumbul, continand in plus si sulf. Galena este extrem de periculoasa pentru muncitori sau cercetatori, plumbul din acest minereu fiind o amenintare pentru sanatatea oamenilor si pentru mediu.

Azbest

In vreme ce alte minerale sunt toxice si dauneaza mai degraba accidental, azbestul actioneaza direct la nivelul plamanilor. Azbestul reprezinta o categorie de minerale din siliciu, fier, sodiu si oxigen. Formatiunile de azbest pot fi cancerigene si se gasesc in cadrul oricarui set de roci din siliciu. Chiar si schimbarile meteorologice duc la o distributie naturala de azbest in atmosfera Pamantului, ceea ce face ca unii oameni sa prezinte urme de azbest in plamani.

Arsenopirita

Un mineral asemanator piritei (sulfura de fier sau "aurul nebunilor"), arsenopirita este letala. In urma alterarii consistentei sale, mineralul degajeaza un puternic miros de usturoi, toxic si cancerigen. De altfel, doar manipulandu-l exista riscul inhalarii unor saruri periculoase.

Torbernit

Cristalele verzi in forma de prisme sunt de fapt depozite secundare de roci granitice, compuse din uraniu, fosfor, cupru si apa. Torbernitul poate aparea in granit, iar incalzit intr-o asemenea compozitie duce la eliberarea unor gaze letale.

Stibina

Stibina sau sulfura de amoniu arata ca argintul, tocmai din acest motiv cristalele metalice imense erau folosite in trecut pentru fabricarea ustensilelor de gatit. Cu toate astea, aceste cristale erau letale, otravind mancarea. Minele de langa Oksaku din Japonia au produs cele mai bune cristale de stibina din lume.

Orpiment

Sulfura naturala de arsenic are o culoare galbena, fiind folosita in trecut atat pentru fabricarea ustensilelor, cat si a vopselelor de pictat. Cristalele sunt letale si reactive chimic, gasindu-se cel mai adesea langa izvoarele termale. Si acest mineral degaja praf cancerigen, devenind si mai periculos odata ce este expus la lumina.

Cinabru

Un mineral din categoria sulfurilor, cinabrul este cel mai toxic mineral de pe Pamant. Numele inseamna "sangele dragonului" si reprezinta principalul minereu al cuprului. Se formeaza langa vulcani si depozitele de sulf, cristalul de un rosu stralucitor fiind extrem de periculos. Odata ce i se schimba consistenta, cinabrul elibereaza mercur si duce la tremor, pierderea cunostintei sau chiar moarte.

In Evul Mediu, trimiterea in minele spaniole in care se gasea cinabru era considerata o condamnare la moarte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#minerale toxice, #minerale letale, #pietre toxice, #pietre letale , #inedit