15 dintre cele mai grandioase monumente sculptate in piatra (Galerie foto)

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 12:24
19193 citiri
15 dintre cele mai grandioase monumente sculptate in piatra (Galerie foto)
Foto: Oddee

Imaginatia omului s-a impletit deseori cu grandoarea naturii. Monumentele sau cladirile sculptate direct in piatra sunt unele dintre cele mai impresionante astfel de manifestari artistice.

Oddee prezinta unele dintre cele mai cunoscute astfel de monumente sculptate direct in piatra. Unele dintre ele sunt incluse in Patrimoniul Unesco, milioane de turisti vizitandu-le anual pentru a le admira maretia si pentru a le afla misterul.

Marele Sfinx din Giza, Egipt

Se presupune ca marele Sfinx de pe platoul Giza, Egipt, ar fi fost construit de vechii egipteni, in mileniul trei i.Hr. Leul cu cap de om este cea mai mare statuie monolita din lume, avand 73,5 metri lungime, 6 metri latime si 20 metri inaltime.

Petra, Iordania

Situl pitoresc, sculptat direct in piatra de la Petra, a fost recent desemnat patrimoniu mondial, dar si una dintre noile minuni ale lumii moderne. Situl de la Petra a fost construit de catre civilizatia nabateana, fiind prezentat si in diverse productii cinematografice precum Indiana Jones, The Last Crusade sau Mortal Kombat.

Muntele Rushmore, USA

Sculptura monumentala de pe Muntele Rushmore reprezinta de fapt 150 de ani de istorie a Statelor Unite ale Americii. Monumentul prezinta sculpturile chipurilor sefilor de stat George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt si Abraham Lincoln. Sculptura atrage anual 2 milioane de vizitatori.

Statuia gigantica a lui Buddha, Leshan, China

Marele Buddha din Leshan a fost sculptat intr-o stanca aflata la confluenta a trei rauri dintr-o provincie a Chinei. Statuia are 71 metri inaltime si este pozitionata cu fata spre muntele Emei. Desi monumentul nu a fost avariat in urma cutremurului din 2008, se deterioreaza pe zi ce trece din cauza poluarii.

Templul Shore, Mahabalipuram, India

Construit pe malul golfului Bengal, in Mahabalipuram, India, templul consta in doua sanctuare situate opus, unul cu fata spre est, iar celalat cu fata spre vest. Cu toate ca peretii si sculpturile au fost erodate de timp si valuri timp de 1.300 de ani ani, templul este inca intact.

Abu Simbel, Egipt

Cele doua temple aflate la granita Egiptului cu Sudanul au fost construite de catre faraonul Ramses al II-lea. La intrare, de fiecare parte a usii, se afla 6 statui sculptate in piatra, fiecare de 10 metri inaltime, doua infatisandu-l pe Ramses si una cu zeita Nefertiti.

Dazu Rock Carvings, China

Sculpturile cioplite in piatra reprezinta mai mult de 5.000 de statui si 100.000 de caractere si epigrafe chinezesti. Acestea au fost realizate pe parcursul a trei dinastii diferite, iar regiunea respectiva este considerata una reprezentativa pentru sculpturile in piatra.

Biserica Sfantului Gheorghe, Etiopia

Biserica din regiunea Amhara, Etiopia, este cea mai cunoscuta dintre cele 11 lacasuri de cult din zona, fiind considerata cea de-a VIII-a minune a lumii. Incepand cu anul 2006, zona este locul de pelerinaj al membrilor Bisericii ortodoxe etiopiene Tewahebo, care face parte, la randu-i, din Patrimoniul Mondial Unesco.

Borobudor, Indonezia

Monumentul budist Mahayana dateaza din secolul IX si se afla localizat in Java, Indonezia. Cuprinde 6 platforme cu 5 acoperisuri circulare, iar fiecare perete infatiseaza una dintre legendele referitoare la nasterea lui Buddha. Templul mai contine si multe alte statui cu Buddha.

Cappadocia, Turcia

Cappadocia se afla in partea de vest a Turciei, fiind o asezare "sculptata" in timp de lava vulcanilor, apa si vant. Locuitorii din trecut si-au sculptat aici camere, capele sau chiar sate intregi. Pe peretii manastirilor din Cappadocia stau asezate picturi religioase bizantine.

Templul Bingling, China

Statuile care il infatiseaza pe Buddha au fost sculptate in piatra intr-un canion situat de-a lungul Raului Galben. Fiecare dinastie a continuat opera de arta realizata in pesterile si grotele din zona, stilul fiecarei lucrari purtand pecetea dinastiei respective. In total, sunt 183 de grote, 694 de statui din piatra si 82 de statui din lut.

Hypogeum of Hal-Saflieni, Malta

Singurul templu preistoric subteran din lume, Hypogeum, a fost mai intai un sanctuar, devenind apoi o necropola. Redescoperit din intamplare in 1902, situl a fost inscris si in patrimonial monumentalor mondiale. Dupa ce a fost restaurat, Hypogeum s-a redeschis vizitatorilor in 1996.

Statuile lui Buddha din Bamiyan, Afganistan

In Afganistan se afla doua statui monumentale care il infatiseaza pe Buddha, sculpturi evocatoare pentru arta indo-greaca. Sculptate intr-o parte a stancii din valea Bamiyan, statuile au fost dinamitate in mod intentionat de catre talibani, in 2001. Tari ca Japonia si Elvetia s-au aratat interesate in a ajuta la reabilitarea constructiilor.

Mada'in Saleh, Arabia Saudita

Mada'in Saleh a fost in trecut un oras antic numit Hegra. Unele dintre inscriptiile gasite aici dateaza din mileniul II, i.Hr, iar celelalte elemente arhitecturale s-au realizat in vremea civilizatiilor Thamudi, Lihyan si Nabatean.

Nash-e Rustam, Iran

Arheologii cred ca acest sit din Iran ar fi fost cimitirul pentru Persepolis. Nash-e Rustam contine lucrari funerare, considerandu-se ca persii au fost primii care au folosit culorile pentru a decorare sculpturile din piatra.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#monumente sculptate piatra, #statui antice, #statui piatra antice, #monumente antice UNESCO , #inedit