6 teorii ciudate cu privire la inteligenta umana

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 07:12
13518 citiri
6 teorii ciudate cu privire la inteligenta umana
Foto: Thinkstock

Inteligenta este una dintre trasaturile caracteristice ale fiintei umane. Oamenii de stiinta au incercat deseori sa afle care a fost procesul prin care s-a produs dezvoltarea creierului si care au fost factorii declansatori.

Conform Mental Floss, exista mai multe teorii, unele dintre ele cel putin ciudate, avansate de-a lungul timpului. Daca unele ipoteze sunt sustinute intr-o anumita masura de dovezi, altele raman la stadiul de pure speculatii.

Inteligenta umana a venit de la un singur om

Transformarile au loc fie prin microevolutie (schimbari mici pe o perioada mai lunga de timp), fie prin macroevolutie (schimbari majore si bruste, care metamorfozeaza complet o specie). Una dintre modalitatile prin care cele doua cai interactioneaza se numeste macromutatie, o mutatie genetica majora si total diferita de cele precedente, care da nastere unei noi specii.

Colin Blakemore, neurobiolog la Universitatea Oxford, crede ca exact asta s-a intamplat si in privinta inteligentei umane. La un moment dat, un om s-a nascut cu o asemnea aberatie genetica, incat a devenit mai inteligent decat toti ceilalti. Un accident care s-a dovedit a fi benefic intregii specii, intrucat acel om a transmis mai departe mutatia sa, contribuind la dezvoltarea inteligentei umane.

Dezvoltarea inteligentei, urmare a unui defect in ADN

In urma demararii proiectului Genomului Uman, specialistii au descoperit ca oamenii mai au ceva unic: o gena duplicata, numita SRGAP2, responsabila pentru dezvoltarea creierului.

Pentru aparitia aceastei gene se pare ca raspunzatoare este tot o eroare petrecuta in trecut, la un moment dat. Oamenii au cateva copii ale acestei gene, una dintre ele, SRGAP2C, fiind o una complet functionala, asemanatoare celei dintai.

Inteligenta, un accident cauzat de mersul biped

Ne nastem cu craniile moi, oasele nefiind sudate pana la varsta de doi ani, aceasta fiind o caracteristica doar a noastra, credeau cercetatorii. Ulterior, s-a descoperit craniul unui stramos de-al nostru, apartinand speciei Australopitec, un grup de primate apropiate de om, si oamenii de stiinta si-au dat seama ca si acesta venise pe lume cu craniul moale. S-a tras astfel concluzia ca aceasta caracteristica a craniului a aparut ca parte a dezvoltarii mersului biped.

Astfel, se pare ca mai intai am devenit bipezi, ceea ce a necesitat reconfigurarea canalului de nastere, schimbandu-se si evolutia craniilor si, prin urmare, a intregului creier.

Stramosii nostri se drogau cu ciuperci

O teorie ciudata si controversata despre creierul uman ii apartine lui Terence McKeena, un filosof si ecologist american. In anii '90, McKeena populariza teoria numita "Stoned Ape" si sustinea ca multe dintre transformarile majore ale fiintei umane au inceput odata cu mutarea maimutei din jungla in pajistile din Africa de Nord. Ei bine, potrivit spuselor lui McKeena, acesta a inceput sa manance ciuperci crescute pe ingrasamantul animalelor, un precursor al "ciupercilor magice" de mai tarziu.

Astfel, mai intai consumul acestora le-a imbunatatit vazul, dupa care le-a stimulat sexual, iar dozele mari au dus la dezvoltarea gandirii constiente si a creierului. Cu toate astea, teoria lui McKeena nu a fost foarte bine studiata, asadar acesta nu are dovezi puternice care sa o sustina.

Carnea si focul au dus la dezvoltarea creierului

Preparatele din carne ar fi putut juca un rol principal in dezvoltarea creierului uman, cel putin asta sustine antropologul Richard Wrangham, teoria sa fiind agreata de multi. Cum creierul nostru foloseste 20% din caloriile de care beneficiaza intregul organism, el are nevoie de alimente care sa furnizeze asa ceva in cantitati mari.

Asadar, carnea gatita era mult mai buna din acest punct de vedere decat carnea cruda. In paralel, stramosii nostri mancau si fructe si legume, asadar aportul caloric era cu atat mai mare, ceea ce a dus, in timp, la cresterea creierului.

Stramosii nostri erau schizofrenici

In anii '70, Julian Jaynes era fascinat de ideea de constiinta. Teoria prezentata in cartea sa din 1976, The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind,

este cel putin controversata. Astfel, Jaynes credea ca, in trecut, creierul nostru era bicameral. Creierul uman opera ca doua organe separate, emisfera stanga fiind responsabila pentru actiunile zilnice, in vreme ce emisfera dreapta furniza amintiri si solutii pe baza experientei.

Cele doua emisfere comunicau printr-o portiune care dadea halucinatii auditive, halucinatii interpretate, spune Jaynes, ca fiind voci ale zeilor. Anumite episoade relatate in scrieri religioase sau de literatura, cu privire tocmai la aceste voci interpretate de stramosi ca fiind ale zeitatilor, l-au determinat pe Jaynes sa creada ca schimbarea aparuta in cadrul creierului a survenit relativ recent, odata cu aparitia societatii complexe, atunci cand constiinta a devenit benefica.

Interesant este faptul ca unele progrese recente in domeniul neuroimagisticii tind sa ii dea dreptate lui Jaynes.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#teorii inteligenta umana, #teorii aparitie inteligenta umana, #aparitie inteligenta hominid, #creier om inteligenta origini , #inedit