7 alte intrebuintari ale sarii

Sambata, 14 Mai 2011, ora 08:39
10919 citiri
7 alte intrebuintari ale sarii

Clorura de natriu, cum este denumita stiintific sarea, este cvasi prezenta in viata de zi cu zi. Cu proprietatile ei benefice sau daunatoare. Dar, indiferent de rolul pe care il are, sarea constituie un element de importanta majora, daca gandim la alimentatie, in mod special.

Pentru nimeni nu poate fi o surpriza faptul ca sarea este substanta minerala cu foarte multe intrebuintari. Sigur ca primul lucru pe care il avem in atentie, atunci cand ii pomenim numele, este arta culinara.

Ea are insa si alte calitati, in activitatile din gospodarie, multe dintre ele trecand adesea neobservate.

In bucataria bunicilor noastre, mai ales, gasim numeroase carti, din acelea de pe vremuri, pe care, rasfoindu-le, le descoperim ca avand sfaturi deloc de neglijat. Un "Almanah literar gastronomic", editat de revista "Viata Romaneasca" si aparut la Bucuresti, in noiembrie 1983, va propune sa luati aminte la cateva dintre ele:

1. Scoateti petele de unsoare din haine, daca le frecati cu o pasta facuta din sare si benzina.

2. Lustrul de grasime de pe gulerul hainelor dispare, daca frecati cu un burete muiat in otet amestecat cu apa sarata.

3. Puneti in apa de clatit sare si astfel rufele ingalbenite vor fi inalbite. Pe vremuri, era folosita si albastreala.

4. Covoarele isi vor recapata culoarea, intarindu-se chiar, daca inainte de a le curata, cu o perie, presarati pe ele sare.

5. Tigaile pot fi curatate, tinand in ele apa sarata.

6. Orice fel de mobila din rachita poate fi curatata cu ajutorul sarii.

7. Focul din soba ce-i gata sa se stinga poate fi inviat, cu conditia sa aruncati pe el un pumn de sare.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...