8 dintre cele mai scumpe lichide din lume (Galerie foto)

Sambata, 06 Iulie 2013, ora 12:37
37710 citiri
8 dintre cele mai scumpe lichide din lume (Galerie foto)
Foto: Listverse

Suntem obisnuiti sa credem ca doar aurul si diamantele valoreaza o avere. Cu toate astea, ai fi surprins sa afli ca si unele lichide, cateva dintre ele cu totul neobisnuite, sunt la fel de scumpe.

Iata 8 dintre cele mai scumpe lichide din lume, conform Listverse.

Sangele uman - 1.500 de dolari pentru 3,7 litri

Multi nu iau in considerare valoarea celor 5 litri de sange din propriul corp. Putem spune ca sangele nu are pret, insa prelucrarea donatiilor de sange se ridica uneori la sume foarte mari. Obtinerea, depozitarea, testarea si distribuirea sangelui, toate acestea costa o multime de bani.

Mercur - 3.400 de dolari pentru 3,7 litri

De-a lungul timpului, mercurul a fost folosit pentru termometre, lumini fluorescente sau in domenii precum medicina. In prezent, mercurul este mai putin folosit, pentru ca a fost inlocuit din cauza toxicitatii sale. Tari precum Suedia, Norvegia sau Danemarca l-au interzis total.

In ciuda cererii care se micsoreaza, mercurul ramane inca un lichid foarte scump, fiind un element rar al scoartei Pamantului. Mercurul se gaseste in rocile cu densitate mare din regiunile vulcanice sau in izvoarele termale din Spania sau Statele Unite ale Americii.

Cerneala neagra pentru imprimat - 4.700 de dolari pentru 3,7 litri

Fabricarea cernelii, mai ales a celei de imprimat, si manipularea acesteia reprezinta un proces foarte costisitor. Cerneala pentru imprimanta este un lichid complex, compus din solventi, pigmenti si coloranti. Prima cerneala realizata de om a aparut in Egipt acum 4.500 de ani si era facuta din carbune animal sau vegetal, amestecat cu lipici.

Chanel No.5 - 35.000 de dolari pentru 3,7 litri

Poate cel mai faimos parfum din lume, Chanel No.5 a fost lansat in 1922. Gabrielle "Coco" Chanel si chimistul Ernest Beaux au conceput formula chimica, iar cand specialistul i-a prezentat lui Chanel mai multe mostre, ea a ales-o pe cea de-a V-a. Desi parfumul se dorea a fi un simbol al anilor 1920, iata ca notele sale au ramas populare si astazi.

Insulina - 35.000 de dolari pentru 3,7 litri

Insulina este un hormon peptidic care ajuta celulele din ficat, muschi si tesutul adipos sa ia glucoza din sange si sa o transforme in glicogen. Insulina este cruciala in buna functionare a organismului, dar corpurile persoanelor diabetice nu o pot produce intr-o cantitate suficienta.

Cum aceasta substanta se pregateste in laborator, intr-o bacterie numita Escherichia coli, e de la sine inteles de ce este atat de scumpa.

Veninul de cobra - 153.000 de dolari pentru 3,7 litri

Ca multe alte tipuri de venin, si cel al cobrei contine proteine si polipeptide. Substanta ajunsa in corpul uman declanseaza unele dintre cele mai ingrozitoare simptome: vedere incetosata, vertij, greata, paralizie, coma si deces.

Cu toate astea, veninul de cobra a fost folosit de multi ani la realizarea medicamentelor impotriva durerii, la un moment dat vehiculandu-se si faptul ca functioneaza ca afrodiziac.

Violet Tyrian - 1.700.000 de dolari pentru o jumatate de kilogram

Violetul Tyrian a fost cea mai scumpa vopsea, numerosi regi si imparati avand obiecte pigmentate cu aceasta, inclusiv Alexandru cel Mare. Culoarea este atat de durabila incat devine chiar mai luminoasa la spalare.

Fiind o vopsea naturala, obtinuta din cochilia unei specii de melc, Murex, valoarea sa este foarte mare. De altfel, este nevoie de 250.000 de astfel de melci pentru a produce 28 de grame de substanta.

Veninul de scorpion - 39.000.000 de dolari pentru 3,7 litri

Scorpionii isi folosesc veninul pentru a se apara de pradatori si pentru a-si ucide prada. Dintre cele 2.000 de specii de scorpion, doar 25 produc venin letal pentru oameni.

Pretul este atat de mare pentru ca proteinele din acest venin pot fi folosite in tratamentul unor afectiuni cum ar fi artrita reumatoida, boli intestinale inflamatorii si scleroza multipla.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#cele mai scumpe lichide, #cele mai valoroase lichide, #lichide scumpe, #lichide valoroase, #pret sange, #pret mercur, #pret venin cobra , #inedit