A fost dezlegat misterul ciumei negre care a devastat Europa

Duminica, 30 Martie 2014, ora 14:45
12841 citiri
A fost dezlegat misterul ciumei negre care a devastat Europa
Foto: The Guardian

Arheologii si oamenii de stiinta, care au examinat 25 de schelete descoperite in estul Londrei, sustin ca au descoperit adevarul despre ciuma neagra care a devastat Marea Britanie si Europa la mijlocul secolului al XIV-lea.

Daca pana in prezent se considera ca "Moartea Neagra" a fost cauzata de o tulpina extrem de contagioasa raspandita cu ajutorul sobolanilor, acum cercetatorii arata ca infectia s-a raspandit prin aer, potrivit The Guardian.

Moartea Neagra a ajuns in Marea Britanie din Asia centrala in toamna anului 1348 si la sfarsitul anului urmator ea ucisese sase persoane din zece la Londra. O astfel de rata de mortalitate ar omori cinci milioane acum.

Prin extragerea ADN-ului bacteriei bolii, Yersinia pestis, din dintii unora din craniile descoperite la Londra, oamenii de stiinta au fost capabili sa compare tulpina ciumei bubonice, cu aceea care a fost responsabila recent de moartea a 60 de persoane in Madagascar.

Spre surprinderea cercetatorilor, tulpina din secolul al XIV-lea, cauza celei mai letale catastrofe din istorie, nu a fost mai puternica decat cea a bolii de astazi. Codurile ADN au fost aproape identice.

Potrivit oamenilor de stiinta, ca o astfel de ciuma sa se raspandeasca asa de rapid, microbul a ajuns in plamanii victimelor si apoi s-a raspandit prin tuse si stranut. Prin urmare, a fost mai degraba ciuma pneumonica decat una bubonica.

"Explicatia pentru Moartea Neagra (referitor la transmiterea cu ajutorul sobolanilor - n.red), nu este suficient de buna. Nu se poate sa se transmita, atat de rapid de la o gospodarie la alta, pentru a determina un asa de mare numar de cazuri, cum s-a intalnit in timpul epidemiei ciumei negre", a declarat dr. Tim Brooks, care isi va expune teoria intr-un documentar intitulat "Istoria secreta: Reintoarcerea Mortii Negre", ce va fi difuzat la televiziunea Channel 4.

#misterul ciumei negre descifrat, #adevarul ciuma neagra Europa, #Moartea Neagra secolul 14, #cauza ciumei negre europa , #inedit