A fost dezlegat misterul ciumei negre care a devastat Europa

Duminica, 30 Martie 2014, ora 14:45
11779 citiri
A fost dezlegat misterul ciumei negre care a devastat Europa

Arheologii si oamenii de stiinta, care au examinat 25 de schelete descoperite in estul Londrei, sustin ca au descoperit adevarul despre ciuma neagra care a devastat Marea Britanie si Europa la mijlocul secolului al XIV-lea.

Daca pana in prezent se considera ca "Moartea Neagra" a fost cauzata de o tulpina extrem de contagioasa raspandita cu ajutorul sobolanilor, acum cercetatorii arata ca infectia s-a raspandit prin aer, potrivit The Guardian.

Moartea Neagra a ajuns in Marea Britanie din Asia centrala in toamna anului 1348 si la sfarsitul anului urmator ea ucisese sase persoane din zece la Londra. O astfel de rata de mortalitate ar omori cinci milioane acum.

Prin extragerea ADN-ului bacteriei bolii, Yersinia pestis, din dintii unora din craniile descoperite la Londra, oamenii de stiinta au fost capabili sa compare tulpina ciumei bubonice, cu aceea care a fost responsabila recent de moartea a 60 de persoane in Madagascar.

Spre surprinderea cercetatorilor, tulpina din secolul al XIV-lea, cauza celei mai letale catastrofe din istorie, nu a fost mai puternica decat cea a bolii de astazi. Codurile ADN au fost aproape identice.

Potrivit oamenilor de stiinta, ca o astfel de ciuma sa se raspandeasca asa de rapid, microbul a ajuns in plamanii victimelor si apoi s-a raspandit prin tuse si stranut. Prin urmare, a fost mai degraba ciuma pneumonica decat una bubonica.

"Explicatia pentru Moartea Neagra (referitor la transmiterea cu ajutorul sobolanilor - n.red), nu este suficient de buna. Nu se poate sa se transmita, atat de rapid de la o gospodarie la alta, pentru a determina un asa de mare numar de cazuri, cum s-a intalnit in timpul epidemiei ciumei negre", a declarat dr. Tim Brooks, care isi va expune teoria intr-un documentar intitulat "Istoria secreta: Reintoarcerea Mortii Negre", ce va fi difuzat la televiziunea Channel 4.

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...