Alex Gavan vrea sa escaladeze doua varfuri de peste 8.000 metri din Himalaya, fara oxigen suplimentar

Marti, 20 Martie 2018, ora 14:14
1830 citiri
Alex Gavan vrea sa escaladeze doua varfuri de peste 8.000 metri din Himalaya, fara oxigen suplimentar
Foto: Facebook/Alex Gavan

Alpinistul Alex Gavan vizeaza escaladarea a doua varfuri de peste opt mii de metri din muntii Himalaya, Dhaulagiri (8.167 m) si Nanga Parbat (8.125 m), fara oxigen suplimentar.

Niciun roman nu a reusit pana acum acest lucru, desi au mai fost incercari.

Expeditia presupune doua etape distincte, lunile aprilie si mai fiind dedicate ascensiunii varfului Dhaulagiri, iar iunie si iulie pentru Nanga Parbat.

In acest proiect, Alex Gavan face echipa cu doi alpinisti experimentati cu care impartaseste aceeasi filosofie asupra ascensiunilor extreme.

Pentru Dhaulagiri, in Nepal, partener de coarda ii va fi Pawel Michalski (patru varfuri de peste opt mii de metri la activ, membru in echipa nationala de himalaysm hivernal a Poloniei), alaturi de care Alex a urcat in premiera romaneasca varful Gasherbrum 1, 8.068 m, din Pakistan, in 2007.

Apoi, alaturi de Tunc Findik (Turcia, 11 varfuri de peste opt mii de metri la activ), Alex Gavan se va intoarce pe Nanga Parbat, in Pakistan. Perioada coincide cu trecerea unui an dupa ce, pe acelasi munte, a trebuit sa renunte la ascensiune pentru a organiza o operatiune de cautare si salvare pentru alpinistii Alberto Zerain (Spania) si Mariano Galvan (Argentina), disparuti intr-o avalansa in timp ce incercau parcurgerea crestei Mazeno.

Impreuna cu Tunc, Alex Gavan a reusit escaladarea in premiera romaneasca a varfului Shisha Pangma (8.027 m), din Tibet, in 2013.

"Voi incerca sa realizez in aceasta expeditie ceea ce noi numim un 'hat-trick': doua varfuri de peste opt mii de metri, unul dupa altul.

Pentru aceasta, ma voi folosi de aclimatizarea reziduala ramasa in urma ascensiunii pe Dhaulagiri, pentru a realiza o ascensiune rapida pe Nanga Parbat, eventual dintr-o singura bucata si fara a reveni in tabara de baza inainte de atingerea varfului. Pentru a reusi asta, echipa joaca un rol determinant si faptul ca ma voi lega in coarda cu Pawel si Tunc imi da multa incredere", a marturisit Gavan.

O dubla reusita pe cele doua varfuri ar reprezenta al saptelea, respectiv al optulea varf de peste opt mii de metri escaladat de Gavan fara a folosi oxigen suplimentar sau porteri de altitudine.

"Dincolo de antrenamentul necesar si strategia potrivita, un optmiar urcat inseamna si abilitatea de a folosi neprevazutul in favoarea ta, pentru ca oricat de minutioasa ar fi planificarea, proiectul este atat de complex, incat la un moment dat, invariabil, va interveni ceva neasteptat. Pentru doi optmiari urcati, partea de neprevazut creste exponential, iar lucrurile care trebuie aliniate ca totul sa mearga bine sunt atat de multe, incat indraznesc sa spun ca dincolo de ceea ce depinde de noi, pentru pasi acolo sus, accesul este ceva ce trebuie sa ti se permita", a mai spus Alex Gavan.

Intre cele doua ascensiuni, Gavan va vizita cele trei scoli din Nepal (acum invata acolo 251 de copii), construite in urma campaniei umanitare "Bucurie pentru Nepal", pe care a organizat-o dupa ce a supravietuit cutremurului si avalansei din Everest, in 2015.

Iata imagini mai vechi din expeditiile anterioare ale lui Alex Gavan:

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Alex Gavan Himalaya, #Alex Gavan Himalaya oxigen , #inedit