Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Animale cu super-piele: girafele au propriul aer-conditionat, cefalopodele vad prin ea

Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 07:33
14963 citiri
Animale cu super-piele: girafele au propriul aer-conditionat, cefalopodele vad prin ea
Foto: Listverse

Pielea este unul dintre cele mai importante organe, facand parte din sistemul tegumentar, care include si unghiile, parul, penele etc. Pielea este cea care ne fereste de paraziti sau substante microscopice nocive.

In lumea animala, acest organ capata diverse forme, iar proprietatile sale i-au uimit deseori chiar si pe oamenii de stiinta.

Site-ul Listverse prezinta cateva animalele despre care putem spune ca au o super piele.

Crocodilii simt cand inoti

Pielea crocodililor seamana mai degraba cu o armura, fiind cunoscuta pentru duritatea sa. Cu toate acestea, ea este extrem de sensibila. Pielea de la nivelul fetei, de exemplu, este mai sensibila la presiune si vibratii decat degetele oamenilor. Ba mai mult, umflaturile din jurul maxilarului si cele de pe partile laterale pot detecta chiar si cea mai mica unda de apa.

Crocodilii au o multime se receptori chimici si in piele, iar cercetatorii cred ca astfel animalele isi gasesc prada sau un mediu adecvat.

Ochi la nivelul pielii, la cefalopode

Caracatita, sepia si alte animale asemanatoare au castigat adaptari uimitoare de-a lungul timpului, dar cele mai surprinzatoare au legatura tot cu pielea. Cefalopodele isi schimba instantaneu pielea pentru a se contopi cu mediul, indiferent ca vorbim de schimbari de culoare, textura sau model, ceea ce un aspect ciudat, avand in vedere ca cefalopodele nu percep culorile.

Oamenii de stiinta nu au inteles exact acest mecanism, desi studii recente vin sa explice partial acest fenomen. Astfel, din ce in ce mai multe date indica faptul ca cefalopodele ar putea vedea cu pielea. Opsina este o proteina folosita in fotoreceptie si regasita la toate fiintele care au ochi. Si sepia, de exemplu, are opsina; diferenta ar fi ca, la ea, aceasta substanta se regaseste si la nivelul pielii.

Girafele au propriul sistem de aer conditionat

Mediul din Africa nu pare a fi foarte potrivit unor animale precum girafele, am putea spune. Cu toate astea, daca leii dorm la umbra, iar alte animale se acopera cu noroi pentru a-si scade temperatura, iata ca girafele vin cu o inovatie, avand un sistem propriu de aer conditionat, chiar la nivelul pielii.

Ca si camilele, girafele nu transpira si nu gafaie. Cum conservarea apei este esentiala pentru un animal care trebuie sa se aplece mai mult de 5 metri doar pentru a bea apa, girafele apeleaza la un alt truc. Ele isi cresc temperatura corpului cu cateva grade deasupra temperaturii mediului, tocmai pentru a nu transpira si a pierde apa.

Dar chiar si asa, trebuie sa elibereze caldura cumva. Ei bine, acum intra in scena acele pete de pe corp folosite si pentru camuflaj, dar si ca "ferestre termice". In jurul acestor pete exista un vas mare de sange, iar sub el o "retea" de vase mai mici.

Girafa poate transmite sange cald la acele pete, care apoi fac fata caldurii mai bine pentru ca sunt mai inchise la culoare. Apoi, pozitionandu-se undeva la umbra, elibereaza excesul de caldura din crop. Acest schimb de caldura permite girafelor sa se dezvolte si sa traiasca in conditii aride.

Dungile zebrei induc in eroare insectele

Cel mai probabil, scopul dungilor de pe corpul zebrelor este acela de a induce in eroare pradatorii. De atfel, camuflajul "duzzle", cel care imita modelul zebrelor, a fost folosit intens in cadrul Primului Razboi Mondial. Pe langa aceasta utilizare, aceste dungi au si alte roluri.

Ele actioneaza ca o crema anti-insecte. Se stie deja ca mustele sunt mult mai atrase de suprafetele albe decat de cele intunecate. Asadar, modelul alb-negru al zebrelor are darul de a induce confuzie insectelor si, in cele din urma, de a le goni.

Secretul acestor dungi consta in lumina polarizata. Lumina se misca in diverse directii, iar unele animale, cum ar fi insectele, pot vedea aceasta polarizare. De exemplu, lumina polarizata orizontal este perceputa de insecte ca un indicator al apei.

Se crede ca motivul pentru care zebrele tin la distanta insectele periculoase este tocmai pentru ca modelul alternativ al luminii polarizate create de acele dungi devine un fel de bariera.

Cameleonii stiu ce vad pradatorii

Stim deja ca acest animal se foloseste de culori pentru a comunica, pentru a-si regla temperatura corpului si pentru a se camufla. Cu toate astea, gama de utilizari a camuflarii este mult mai larga. Astfel, atunci cand este amenintat de o pasare de temut, a carei vedere este una foarte agila, cameleonul isi foloseste tot arsenalul pentru a se camufla perfect, respectand atat culorile, cat si modelul.

Pe de alta parte, daca acest animal este amenintat de un sarpe, soparla nu se straduieste la fel de mult, tocmai pentru faptul ca vederea sarpelui este mai slaba.

Este prima oara cand s-a demonstrat ca un animal apeleaza la diverse tipuri de camuflaj in functie de abilitatile pradatorului.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#proprietati piele animale, #piele adaptari animale, #proprietati uimitoare piele animale, #dungi zebre insecte, #girafe pete caldura, #cameleoni piele, #adaptari uimitoare animale , #inedit
Comentarii