Anul 2011 in viziunea unui futurolog rus

Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 14:28
3892 citiri
Anul 2011 in viziunea unui futurolog rus

Ca si in alti ani, cercetatorul rus L.V.Poliuh, ale carui peviziuni din anii precedenti au fost adesea confirmate in presa rusa, isi prezinta pe site-ul personal si concluziile cercetarilor sale pe anul 2011, destul de interesante.

Astfel razboiul mocnit din Irak va continua in acelasi ritm, nedescurajat de pregatirile SUA in vedera retragerii si predarii intregii puteri catre fortele guvernului irakian.

Va pierde SUA partida asiatica?

Surprinzatoare va fi incheierea conflictului mocnit privind Taiwanul. China isi va impune autoritatea totala asupra insulei, eventual cu un statut federal. Orice imixtiune straina va fi exclusa.

Conflictul dintre afganistan si Asia Centrala se va termina cu o remiza. SUA, Rusia si Beijing vor accepta un compromis, acceptabil pentru intreaga Asie. Islamistii vor considera aceasta ca propria lor victorie.

Evenimentul soc al anului este de prevazut in Japonia, unde cercetatorul rus prevesteste o inevitabila lovitura de stat, cu respingerea normelor democratice ale actualei societati japoneze si instalarea totalitarismului traditional.

Prin aceasta, influenta SUA in Asia va suferi inca o infrangere de proprotii, dupa influenta, deja pierduta, asupra Taiwanului.

Va deveni inevitabila accentuarea crizei economice in SUA si, tot atat de inevitabila, va fi accentuarea tendintelor separatiste dintre tarile UE. Pe acest fond, este de asteptat o noua expansiune a Chinei in comertul international, cam descurajat de la un timp, in urma tracasarilor prelungite cu privire la Taiwan.

Relatiile dintre China si Japonia

Expansiunea economica a Chinei va dauna, sub aspect economic, Japoniei, care vazandu-si amenintata propria prosperitate, va fi nevoita sa caute corelatii dintre acest fenomen si noua politica totalitara.

Singurul domeniu in care SUA, UE si Japonia vor desfasura o politica oarecum armonizata va fi cea in relatiile cu Rusia, unde criza ruso-japoneza in probelma insulelor Kurile se va ascuti.

Totalitarismul japonez va pretinde categoric preluarea acestui teritoriu iar orgoliul rus nu va accepta sa renunte cu usurinta, dupa ce respectivele insule au fost unul din principalele trofee sovietice ale celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Conflictul se va ascuti, dar autorul nu se pronunta cu privire la vreo perspectiva de finalizare a acestuia in cursul noului an. Mai curand, lasa sa se inteleaga ca acest mar al Discordiei va mai fi inca multa vreme obiect de disputa.

Se intoarce Bielorusia la patria-muma?

Consolarea insuccesului din orientul indepartat o va inregistra Rusia in zonele ucrainene, unde regiunlle sudice vor intra definitiv si "de jure" in componenta statului rus.

In schimb, slabirea puterii americane in Asia, va creea premizele concentrarii NATO in Europa, o amenintare, in fata careia Rusia va cauta valente de apropiere spre statele musulmane asiatice. Nu sunt excluse nici tratative oficiale, nu este exclusa nici semnarea unor angajamente reciproce, menite sa puna pe jar occidentul.

Belorusia va cere printr-un referendum organizat in 2011, aderarea la Rusia, ceea ce se va realiza efectiv in anul urmator. Pentru Rusia, va fi ocazia modificarii Constitutiei, in cadrul careia Putin va sti sa-si stabilizaze un rol de lider puternic si necontestat.

Va fi o ocazie potrivita pentru a intari autoritatea si independenta a ceea ce mai ramane din Ucraina, a tarilor baltice, dar si pentru a stabili, in acrod cu NATO, anumite noi sfere de influenta in Europa Rasariteana.

Din pacate, autorul nu face precizari cu privire la asemenea influente. Poate nu are informatii, sau poate s-a lasat antrenat de o simpla inspiratie, fara un temei justificat.

Rusia crede ca se are bine cu meteorologia

Pe plan intern, autorul apreciaza ca Rusia va pasi intr-o noua etapa a privatizarilor, a retragerii statului din sfera afacerilor, ceea ce va determina emanciparea activitatii economice, urmand ca populatia sa fie prima avantajata, simtind pentru prima oara prosperitatea, asa cum deriva ea din realitatile sistemului privat.

Schimbarile climatice vor favoriza Rusia, inclusiv Siberia, avantajand substantial agricultura, iar, prin contrast vor defavoriza Statele Unite, care vor fi nevoite, pentru prima data, sa recurga la importuri masive de produse alimentare.

Pe fondul unei importante cresteri economice, Rusia isi va relua propriile programe de perspectiva, compromise sau intrerupte in ultimele decenii. In acest sens, chiar in cursul anului 2011, va lansa o staie orbitala, in vederea unui program de cercetari cosmice, abandonand orice colaborare cu alti parteneri in acest domeniu.

Rusia este constienta ca, in acelasi an, va avea loc si lansarea unei rachete europene pilotate, dar aceasta situatie nu descurajeaza ambitia proprie de a fi varful de lance in domeniu.

Totodata Rusia intentioneaza sa lanseze reteaua ei de telecomunicatii, cu programe inedite si sisteme prezentate in premiera, menita sa puna in valoare tot ce poate oferi arta secolului XXI, altfel decat maniera occidentala.

Vechea problema: daca nu ne tragem din maimuta, atunci de unde?

Putem prevedea de pe acum ca noul an 2011 va fi anul marilor descoperiri si cercetari in domeniul arheologiei. Vestigiile descoperite cu privire la omul primitiv vor isca o polemmica nemaintalnita, care va antrena atat specialistii in domeniu, cat si publicul larg, dar mai ales teologii, al caror raspuns il asteapta deja intreaga societate.

Cu acest prilej, va reveni in actualitate trecutul indepartat, cand Pamantul a suferit impactul caderii unor meteoriti, totdauna imprevizibili. Presa nu va scapa prilejul sa faca anumite conotatii intre trecut si prezent, sa ne aminteasca despre inundatiile catastrofale, valurile de caldura, cresterea nivelului apelor, care se pot repeta oricand.

In final, vor interveni si sectele religioase, prezicand apocalipsa, care nu intra sub incidenta preocuparilor, reperelor sau informatiilor unor studii cu pretentii de cercetare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#LV Poliuh futurolog rus, #viitor politica externa 2011 , #inedit