Aspecte prin care Pamantul ne uimeste

Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 12:12
3932 citiri
Aspecte prin care Pamantul ne uimeste
Foto: livescience

Stiai ca recifele de corali reprezinta ecosistemul cel mai bogat in specii, ca unele lacuri pot exploda sau ca peste 20 de milioane de tone de aur se afla in apele Pamantului?

LiveScience a scos in evidenta mai multe lucruri prin care Terra continua sa uimeasca.

1. Recifele de corali sunt cele mai bogate in specii

Recifele de corali gazduiesc cele mai multe specii dintre toate ecosistemele de pe planeta noastra, rivalizand cu padurile tropicale. Totodata, recifele formeaza cele mai mari structuri vii de pe Terra, unele fiind vizibile si din spatiu.

2. Cele mai adanci zone

Daca faptul ca cel mai adanc punct de pe Terra este Groapa Marianelor - 11.034 metri - este stiut de toata lumea, mai putin cunoscut este ca cel mai adanc punct de pe Pamant, care nu este acoperit cu apa, este situat la 2.555 de metri sub nivelul marii, in Groapa Subglaciara Bentley din Antarctica, acoperit de tone si tone de gheata.

Cel mai jos punct de pe Pamant este insa Marea Moarta, suprafata acestui lac foarte sarat aflandu-se la 423 de metri sub nivelul marii.

3. Lacuri care explodeaza

In Camerun si la granita dintre Rwanda si Republica Democrata Congo exista trei lacui mortale: Nyos, Monoun si Kivu. Acestea sunt lacuri de crater (s-au format in craterele unor vulcani), iar magma de sub ele elibereaza dioxid de carbon, astfel ca, in timp, sub stratul de apa a lacului se aduna un strat bogat in dioxid de carbon. Iar acesta poate fi eliberat la un moment dat printr-o explozie, care poate asfixia orice fiinta din zona (cum s-a si intamplat).

4. Un ghetar este responsabil pentru 10% din apa topita in intreaga lume

Pe masura ce climatul se schimba, ghetarii care se topesc contribuie la cresterea nivelului marii. Potrivit cercetarilor, un singur ghetar contribuie insa cu circa 10% din toata apa topita in intreaga lume. Este vorba de Arcticul canadian, care intre 2004 si 2009 a pierdut un volum echivalent cu 75% din Lacul Erie din America de Nord, care are circa 483 kilometri cubi.

5. Istorii disparute

Oamenii isi lasa "amprenta" pe planeta in tot felul de moduri, mai ciudate sau mai putin ciudate. Spre exemplu, testele nucleare din 1950 au eliberat praf radioactiv in atmosfera, iar aceste particule au cazut apoi din nou pe pamant prin ploi si ninsori, unele fiind prinse in ghetari.

Din pacate insa, unii ghetari se topesc atat de repede incat informatii importante de o jumatate de secol (dintre 1950 si 2000), care ar putea fi descoperite in stratul de gheata format in acest interval, pur si simplu dispar.

6. Pamantul ar fi avut candva si nuante de violet

Shil DasSarma, din cadrul Universitatii din Maryland, este de parere ca viata pe Pamantul timpuriu s-ar putea sa fi avut si nuante de violet si asta din cauza ca microbii de atunci ar fi folosit o molecula care ar fi dat organismelor aceste nuante.

7. Fulgerele sunt foarte fierbinti

Un singur fulger poate incalzi aerul din preajma lui pana la circa 30.000 de grade Celsius!

8. O mare parte din apele Terrei nu a fost explorata

Oceanele acopera circa 70% din suprafata Terrei, dar oamenii nu au explorat decat circa 5% din volumul lor.

9. Apele Terrei sunt foarte bogate in aur

Peste 20 de milioane de tone de aur se afla in apele Pamantului, dar acest metal este atat de diluat incat fiecare litru de apa de mare contine, in medie, 13 miliardimi dintr-un gram de aur. In solurile de pe fundurile marilor si oceanelor se afla insa si aur nedizolvat, iar daca oamenii l-ar putea extrage pe tot fiecare persoana de pe Pamant ar putea primi 4 kilograme de aur.

10. Cel mai mare copac

Generalul Sherman, un Sequoia gigantic, este cel mai mare copac de pe planeta daca luam in considerare volumul sau. Trunchiul acestuia contine 1.486 metri cubi de lemn.

11. Pe Terra ajunge zilnic praf cosmic

In fiecare zi, circa 100 de tone de material interplanetar, cea mai mare parte in forma de praf, cad pe suprafata Terrei, particulele provenind in special de la comete.

12. Lumina are nevoie de 8 minute pentru a ajunge la noi

Pamantul este situat la circa 150 de milioane de kilometri distanta de Soare, astfel ca lumina de la acesta are nevoie de 8 minute si 19 secunde pentru a ajunge la planeta noastra.

13. Cel mai activ vulcan

Desi Vulcanul Kilauea din Hawaii erupe foarte des, titlul pentru cel mai activ vulcan revine Vulcanului Stromboli, din sudul Italiei, care erupe aproape continuu de peste 2.000 de ani. Eruptiile sale spectaculoase au facut sa ca el sa fie supranumit "Farul Mediteranei".

14. Cea mai aglomerata zona

Orasul Manila din Filipine are cea mai mare densitate din lume. Potrivit recensamantului din 2007, 1.660.714 de oameni locuiesc pe o suprafata de 38,55 de kilometri patrati. Zona cu cea mai mica densitate de pe Pamant este Groenlanda - 56.534 de oameni locuiau in 2010 pe o suprafata de 2.166.086 de kilometri patrati.

15. Cea mai uscata zona

Desertul Atacama din Chile si Peru reprezinta cea mai uscata zona de pe Terra. In centrul acestuia exista locuri in care ploaia nu a fost inregistrata niciodata.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#aspecte uimitoare Pamant, #aspecte uimitoare Terra, #lucruri uimitoare Terra, #ciudatenii Pamant , #inedit