Astazi este Craciunul tocilarilor, Ziua Mondiala a numarului Pi. Coincidenta care o face si mai speciala

Sambata, 14 Martie 2015, ora 16:28
4325 citiri
Astazi este Craciunul tocilarilor, Ziua Mondiala a numarului Pi. Coincidenta care o face si mai speciala

Ziua Mondiala a numarului Pi este sarbatorita sambata pe plan international printr-o serie de concursuri inedite, diverse evenimente cu specific matematic, dar si degustari de placinte, informeaza theguardian.com.

Astfel, 14 martie 2015 este o zi exceptionala, in special pentru pasionatii de matematica si de alte stiinte exacte, mai ales in Statele Unite ale Americii. Intrucat americanii citesc data din calendar plasand luna inaintea zilei, pentru ei, omenirea se afla sambata in ziua de 3/14/15, adica exact aceleasi cifre cu care incepe celebrul numar Pi: 3,1415.

Sambata aceasta nu reprezinta insa o simpla Zi Mondiala a Numarului Pi ("Pi Day"), un eveniment sarbatorit in fiecare an pe 14 martie, ci un o zi care apare o data la 100 de ani.

14 martie 2015 reprezinta prima zi din ultimul secol cand o data din calendar poate fi descrisa prin cifrele 3/14/15. Momentul de maxima intensitate a acestei zile s-a produs de dimineata, la ora 9.26.53, cand data si timpul au descris primele 10 cifre ale numarului Pi. Urmatoarea data din calendar similara va avea loc in anul 2115.

Pi, definit ca raport intre circumferinta unui cerc si diametrul acestuia, a generat de-a lungul anilor numeroase concursuri - in special care vizau capacitatea de memorare - si a contribuit la aparitia unui nou limbaj.

Ziua Mondiala a Numarului Pi, o initiativa aparuta la inceput in Statele Unite ale Americii pentru a promova matematica in randul copiilor, s-a transformat in ultimii ani intr-un veritabil "Craciun al tocilarilor", afirma The Guardian, fiind sarbatorita in lumea intreaga atat de catre copii, cat si de adulti, cel mai adesea prin degustari de placinte. Cuvantul "pie" din limba engleza inseamna "placinta" si are o pronuntie similara cu aceea a numarului Pi.

In scolile din Swansea, un oras din Marea Britanie, elevii au avut dreptul de a manca placinte in timpul orelor de matematica.

Evenimentele asociate cu aceasta sarbatoare au fost incurajate si de guvernul din Tara Galilor, care a declarat ziua de sambata drept "Pi Day Cymru", pentru a-l onora pe matematicianul William Jones, nascut in Anglesey, care a propus simbolul π pentru numarul Pi in anul 1706.

Citeste si:
Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a fondurilor din Programul Saligny - RAPORT Expert Forum
Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a fondurilor din Programul Saligny - RAPORT Expert Forum
Expert Forum spune că a citit proiectul de ordin de ministru care reglementează normele de aplicare a OUG privind Programul Saligny, iar aspecte esențiale semnalate de ONG nu au fost rezolvate....
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 16 septembrie, că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim de 8% începând cu 1 noiembrie sau 1 decembrie. "Discutăm...
Sursa: MEDIAFAX
Comentarii
zoom100
rank 5
când e vorba de plăcinte...înainte !!!