Au traversat Marea Neagra intr-o ambarcatiune cu vasle si acum tintesc Atlanticul Interviu

Duminica, 23 Iulie 2017, ora 16:34
7323 citiri
Au traversat Marea Neagra intr-o ambarcatiune cu vasle si acum tintesc Atlanticul Interviu
Foto: Facebook/Andrei Rosu

Cinci romani au stabilit recent un record mondial de viteza dupa ce au traversat Marea Neagra intr-o ambarcatiune cu vasle.

Andrei Rosu, Vasile Osean, Ionut Olteanu, Marius Alexe si Alexandru Dumbrava, care alcatuiesc echipa Atlantic4, s-au antrenat astfel pentru scopul lor final: traversarea Oceanului Atlantic vaslind.

Despre cat de grea a fost experienta pe Marea Neagra, Ziare.com a vorbit cu maratonistul Andrei Rosu, care ne-a povestit cum au ajuns intr-un perimetru in care se desfasurau exercitii militare sau cum erau pe punctul sa se ciocneasca de o nava cargo, dar si despre un lucru care se va dovedi a fi difil pentru ei. Vor fi nevoiti sa renunte la unul dintre membrii echipei, deoarece regulamentului cere ca echipele sa aiba 4 persoane in componenta echipelor care incearca sa traverseze oceanul Atlantic vaslind.

Care a fost cel mai greu moment din cele peste 11 zile petrecute in ambarcatiunea cu vasle?

Au existat mai multe momente de dificile: furtuna si valurile mari pe parcursul primelor 3 zile, rau de mare, defectiuni ale sistemului de navigatie, intrarea intr-o zona in care aveau loc exercitii militare si evitarea in (aproape) ultimul moment a unei coliziuni cu un cargo, intr-un moment in care eram ancorati si nu puteam manevra ambarcatiunea.

Personal, as puncta raul de mare, care a cedat de abia in ziua a 4-a.

Ati avut vreun moment in care ati vrut sa abandonati misiunea?

Din fericire, am gasit solutii pentru orice problema aparuta la bord, astfel incat nu am ajuns in deriva. De asemenea, avantajul de a fi intr-o echipa este ca gasesti sprijin in orice moment dificil si, astfel, gandul abandonului ramane o optiune foarte indepartata...

Ati spus ca barca a ajuns intr-un perimetru in care se desfasurau exercitii militare. Cum a fost momentul?

In Marea Neagra exista o multime de astfel de zone si am alcatuit traseul astfel incat sa stam departe de ele, dar furtuna ne-a impins la cateva mile de traseul stabilit initial.

Am auzit in departare bubuituri si am crezut ca este vorba despre o furtuna, dar sunau prea simetric... Am vaslit cat am putut de repede si am reusit sa plecam de acolo.

Cat a durat antrenamentul pentru aceasta experienta?

Ne antrenam deja de un an, cu mentiunea ca niciunul dintre noi nu a pornit chiar de la zero, avand un nivel acceptabil de fitness dobandit din practicarea altor sporturi, tot la nivel de amatori. Ne-am antrenat aproape zilnic: vaslit acasa, cu ergometrul, zeci de weekenduri pe mare, exercitii de mobilitate, ore intregi la sala de forta si asa mai departe.

Ce urmeaza acum dupa ce va intoarceti din vacanta?

Dupa doua saptamani de pauza, ne intoarcem la antrenamente. Mai avem doar patru luni pana la plecarea catre La Gomera, asa ca profitam la maxim de timpul ramas. Una dintre provocari va fi si atingerea unei greutati optime.

In medie, participantii la Atlantic Challenge au pierdut 20 de kilograme, asa ca fiecare dintre noi face eforturi considerabile. Vestea buna este ca suntem in grafic cu cresterea in greutate (masa musculara si grasime) - mai avem de pus doar 5-6 kilograme.

Cat timp va antrenati pe zi pentru cursa de traversare a Oceanului Atlantic vaslind?

Toti membrii echipei sunt oameni obisnuiti, cu familie si cariera, asa ca nu putem dedica 24 de ore din 24 vaslitului (si nici nu cred ca ar ajuta). 2-3 ore, in timpul saptamanii de lucru, sunt suficiente pentru a ne pastra in forma pentru cele 20-30 de ore de vaslit din weekend.

Cum o sa faceti cu echipa pentru cursa din Oceanul Atlantic, pentru ca voi sunteti 5 si regula cere 4 membri in echipaj?

Vom ramane, din pacate, patru, dar speram sa colaboram la proiecte viitoare. In alegerea formulei finale tinem cont de relatiile create intre membrii echipei, de implicarea in proiect si in procesul de sprijinire a cauzei sociale pe care o promovam (construirea campusului socio-medical Hospice de la Adunatii Copaceni), dar si de rezultatul diverselor testari facute pana acum.

Care sunt trasaturile unei persoane care se aventureaza intr-o astfel de misiune?

Nu am reusit sa identific un profil standard, dar am observat cateva lucruri si valori pe care le avem in comun: dorinta de implicare sociala, curajul (sau nebunia...) de a iesi din zona de confort si de a infrunta temerile, abilitatea de a duce lucrurile la bun sfarsit, spiritul de camaraderie si increderea ca putem reusi.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Marea Neagra romani record, #Andrei Rosu record Marea Neagra, #Andrei Rosu Atlantic , #inedit