August: Hai sa scapam de aceasta luna din calendar!

Duminica, 08 August 2010, ora 09:00
4077 citiri
August: Hai sa scapam de aceasta luna din calendar!

Somaj, taieri de salarii, TVA, explozii solare, inundatii, canicula sau vijelii. Nimic bun nu se intampla in august, asa ca n-ar fi mai bine sa scapam cu totul de aceasta luna din calendar?

Este o intrebare careia a incercat sa-i raspunda cu ceva timp in urma jurnalistul David Plotz, a carui pledoarie pentru renuntarea la luna august a fost republicata de curand de publicatia Slate. Pornind de la aceasta dorinta, autorul vine cu cateva argumente care stau in picioare indiferent de anul in care au fost publicate.

August este luna cand au cazut bombele atomice peste Hiroshima si Nagasaki, cand a fost arestata Anne Frank, cand s-a colectat primul impozit pe venit (in SUA, desigur!), si cand au murit Elvis Presley si Marilyn Monroe.

August este acea perioada a anului in care dictatorii si alti conducatori lipsiti de scrupule se gandesc ca pot scapa nepedepsiti cu orice - primul razboi mondial a inceput in august 1914, nazistii si sovieticii au semnat pactul de neagresiune in august 1939, Irakul a invadat Kuweitul in august 1990.

E limpede, august e o luna "propice" loviturilor de stat si crimelor de tot felul - sa fie asa pentru ca cei manati de ambitii periculoase cred ca suntem prea tropiti de calduri, distractii si vacanta ca sa bagam de seama?

August este un desert din punct de vedere al culturii si informatiilor. Nimic nu misca pe ecranele televizoarelor care reiau la nesfarsit aceleasi seriale, nici stire "exploziva" nu tine prima pagina a ziarelor, teatrele, muzeele si cinematografele lancezesc, spatiul sportiv nu este ocupat de nicio competitie remarcabila.

August este, in plus, o luna "vaga". Stim ca octombrie este a 10-a lun a aanului, martie a treia - a cata e august? August nici macar nu-si poate sustine propria reputatie - nu este cea mai cautat luna de concediu. In plus, acum incepe sa se vestejeasca vegetatia si sa-ti aduca aminte cu cruzime ca toamna e dupa colt.

August este o luna creata de politicieni - Iuliu Cezar a adaugat doua zile lunii Sextilis, care avea 29 de zile pana la masura luata in anul 46 inainte de Hristos. Succesorul sau, August Cezar, a redenumit August luna Sextilis, dupa propriul nume.

In aceste conditii, politicienii au puterea sa schimbe calendarul in asa fel incat sa nu mai ramana urma de august. Iata ce propune David Plotz: primele 10 zile din august sa-i fie atribuite lunii iulie, ultimele zece lunii septembrie.

Pe de o parte se prelungeste sentimentul absolut al vacantei in iulie, pe de alta parte scoala incepe mai repede. August ar ramane doar cu 10 zile, suficient cat sa spui satisfacut in fiecare an: "Ah, ce repede a trecut august anul acesta!".

Cat despre a 31-a zi, ar trebui desemnata drept sarbatoare independenta de orice luna. Va "pica" dupa a zecea zi a lunii august, sarbatorind sfarsitul acesti luni inutile.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#calendar august, #luna august , #inedit