Biblioteca cu adresa imprecisa: E in Canada sau in SUA? Totul e ciudat la ea (Galerie foto)

Sambata, 31 Martie 2018, ora 14:02
9612 citiri
Biblioteca cu adresa imprecisa: E in Canada sau in SUA? Totul e ciudat la ea (Galerie foto)

Americanii spun ca Biblioteca Haskell si Opera, ambele in aceeasi cladire, se afla pe strada Caswell 93, in Derby Line, Vermont. Canadienii spun despre aceeasi cladire ca e pe Strada Bisericii nr. 1, in Stanstead, Quebec. Ambele adrese sunt corecte si indica acelasi imobil. Conteaza doar din ce parte vii.

Asta, pentru ca biblioteca si opera se afla intr-o cladire situata chiar pe granita dintre cele doua tari, conform Amusing Planet. O parte e in orasul american Derby Line, iar cealalta in Stanstead, un oras canadian.

Cladirea cu doua etaje, veche de un secol, construita in stilul vremii, a fost ridicata de americanul Carlos Haskell si de sotia lui, canadianca Martha Stewart Haskell, fiind donata apoi locuitorilor celor doua tari.

Intentionat a fost construita la granita dintre cele doua tari, astfel incat atat americanii, cat si canadienii sa aiba acces egal. Libraria are intrarea pe partea americana a cladirii, insa canadienii pot folosi aceasta intrare fara restrictii, atata vreme cat, in final, se intorc in Canada.

Singura opera din SUA fara scena

In interiorul cladirii, o linie neagra strabate podeaua, despartind cele doua tari. E chiar linia granitei. Cartile pentru copii sunt asezate in partea americana a salii, in timp ce restul colectiei de volume si locul rezervat lecturii se afla, practic, in Canada.

La etaj se afla Opera, iar linia de granita strabate pe diagonala locul rezervat scaunelor. Scena si jumatate dintre scaune sunt in partea canadiana, restul in cea americana. Se poate spune ca e singura opera din SUA fara scena.

In ultimii zeci de ani, cladirea a devenit locul in care americanii si canadienii merg sa interactioneze. E locul in care familiile raspandite in cele doua tari se pot vedea fata in fata si imbratisa fara sa traverseze legal granita.

Bineinteles ca unii au vrut sa profite de aceasta realitate si sa treaca granita cu te miri ce. Un barbat a fost arestat pentru ca incerca sa treaca dintr-o tara in alta un rucsac plin cu arme.

Dupa atacurile de la 11 septembrie, securitatea in zona a fost intarita. Traficul pe strada de langa librarie, practic intre Canada si SUA, a fost oprit, iar pe mijlocul strazii au fost plasate ghivece cu flori. Zona e atent monitorizata, 24 de ore din 24.

Nu e singura ciudatenie de aici. Strada Canusa e si ea strabatuta de granita. Desi este in Canada, casele de pe una dintre parti sunt in SUA. Candva, pe aceasta strada era o posta, singurul oficiu postal international, pentru ca deservea atat Canada, cat si SUA. Avea doua usi, una pentru americani, una pentru canadieni.

Cat despre locuitori, majoritatea au dubla cetatenie.

Citeste si Cladiri care iti taie respiratia - ai intra in ele? (Galerie foto)

Citeste si:
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Nelu Tătaru, mesaj dramatic fără destinatar: "Oamenii au înțeles că sănătatea nu se negociază, unii politicieni însă nu"
Preşedintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a declarat joi, 28 octombrie, că "sănătatea oamenilor nu se negociază", afirmând că românii au înţeles acest lucru,...
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Liderul UDMR, despre instabilitatea unei coaliții. „Indiferent dacă ei negociază cu PSD sau cu USR, toţi se uită la celălalt ca la adversari. Conflictul se va repeta”
Preşedintele UDMR, vicepremierul interimar Kelemen Hunor, consideră că este necesar un guvern susţinut de o majoritate şi pentru aceasta trebuie să existe perspectiva că se poate merge...
Sursa: Ziare.com