Campul magnetic al Pamantului, tot mai slab: Polii s-ar putea inversa (Video)

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 08:23
11316 citiri
Campul magnetic al Pamantului, tot mai slab: Polii s-ar putea inversa (Video)

Dupa pericolul incalzirii globale, omenirea isi face griji legate de campul magnetic al Pamantului. Acesta este tot mai slab, iar cercetatorii se tem ca polii magnetici ai planetei s-ar putea inversa.

Campul magnetic al Pamantului a slabit cu 15% in ultimii 200 de ani, iar oamenii de stiinta cred ca inversarea polilor magnetici este doar o problema de timp, potrivit Daily Mail.

Adanc in interiorul Pamantului, miezul topit genereaza un camp magnetic care este capabil sa protejeze planeta noastra impotriva vanturilor solare devastatoare.

Campul de protectie se extinde la mii de kilometri in spatiu si magnetismul sau afecteaza totul, de la comunicatiile globale pana la migratiile animalelor si starea vremii.

Daca s-ar produce inversarea, am fi expusi vanturilor solare, care ar putea strapunge stratul de ozon protector.

Impactul ar fi o catastrofa pentru omenire, rezultand distrugerea retelelor electrice, schimbarea radicala a climei si cresterea ratei de imbolnavire de cancer.

Omenirea nu intelege, pe deplin, cum este generat campul magnetic al Pamantului

"Aceasta este o treaba serioasa. Imaginati-va pentru moment ca alimentarea cu energie electrica ar fi oprita pentru cateva luni - foarte putine lucruri functioneaza fara aceasta, in ziua de astazi", a spus Richard Holme, profesor de stiinte la Universitatea Liverpool.

Magnetosfera este o regiune uriasa in jurul Pamantului, produsa de campul magnetic al planetei. Prezenta acestuia inseamna ca particulele incarcate ale vantului solar sunt in imposibilitatea de a traversa liniile campului magnetic si sunt deviate in jurul Terrei.

Agentiile spatiale iau in serios aceasta potentiala amenintare. In noiembrie, trei sonde spatiale au fost lansate ca parte a programului SWARM, care are drept scop sa descopere modul in care se schimba campul magnetic al Pamantului.

"Noi nu intelegem pe deplin modul in care este generat campul magnetic al Pamantului, de ce el este variabil, iar scalele de timp sunt diferite", a declarat dr. Colin Forsyth de la Laboratorul Mullard Space Science al University College din Londra.

"Particulele foarte incarcate pot avea un efect nociv asupra satelitilor si astronautilor", a spus dr. Mona Kessel, cercetator la NASA.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...