Cand oftalmologia era la inceputuri (Galerie foto)

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 21:14
4895 citiri
Cand oftalmologia era la inceputuri (Galerie foto)
Foto: cbsnews

Oftalmologia moderna a facut progrese uriase, iar in prezent poate vindeca pana si cataracta, insa cei care au trait in secolul al XIX-lea si chiar al XX-lea nu au avut parte de aceste avantaje.

O colectie impresionanta de fotografii, pusa la dispozitia CBS News de catre oftalmologul Stanley B. Burns, din New York, arata cateva probleme oculare si cum se tratau acestea, incepand de prin anul 1800.

1. Cancerul de rozatoare

In secolul al XIX-lea, cancerul, care in prezent este numit carcinom bazocelular, era cunsocut drept cancer de rozatoare. Si asta deoarece pacientii aflati in stadii avansate, cum este si femeia din fotografie, tratata in Londra, aratau ca si cum carnea lor ar fi fost roasa de sobolani.

2. Tumori oculare

In acele timpuri, tumorile oculare canceroase erau lasate netratate, pana cand ajungeau intr-un stadiu foarte avansat, cum se poate vedea in fotografia de mai jos, din 1906. Operatia era facuta tarziu, ca solutie in caz de disperare.

3. Variola

In perioada 1900-1979, intre 300 si 500 de milioane de oameni din intreaga lume au murit din cauza acestei boli. Fotografia de mai jos arata un barbat infectat in timpul unei epidemii de variola din 1881.

4. Abcesul la ochi

Inainte ca antibioticele sa fie inventate, sinuzita si infectiile respiratorii puteau duce la abcese la nivelul ochilor. In fotografia realizata in 1908 se poate vedea un barbat al carui abces a facut ca ochiul sa se deplaseze in jos.

5. Neurofibromatoza

Fotografia de mai jos a aparut prima data in 1871, in prima revista medicala cu fotografii, si infatiseaza un pacient cu o boala ereditara care desfigureaza, cunoscuta acum sub denumirea de neurofibromatoza.

6. Impetigo

Acum este o boala rara, insa in secolul al XIX-lea infectia bacteriala numita impetigo era frecventa. Aceasta aparea indeosebi la copii, mai ales in urma unei taieturi, zgarieturi sau a unei muscaturi de insecta.

7. Ochi iesiti din orbite

Hipertiroidismul poate determina ochii sa iasa din orbite, asa cum se poate vedea in fotografia de mai jos, realizata in anul 1908. Pe masura ce ies in afara, ochii tind sa fie mai uscati, acest lucru ducand adesea la infectii si chiar la orbire.

8. Rani provocate de gloante, la nivelul ochilor

In cele doua fotografii poate fi vazut un soldat din New York inainte si dupa ce ranile de la ochi cu care s-a ales pe campul de lupta al Razboiului Civil, din cauza gloantelor, sa fie tratate.

9. Lepra

Fotografia de mai jos, facuta in 1867, infatiseaza o femeie cu o forma de lepra care si afecteaza ochii, deformand intreaga fata.

10. Un phoropter rudimentar

Mai jos se poate vedea una dintre primele variante ale phoropterului (din aproximativ 1895) - aparatul cu ajutorul caruia sunt stabilite dioptriile.

11. O operatie primitiva

In 1870, un oftalmolog francez, Edouard Meyer, a inclus o serie de fotografii specifice in cartea sa despre interventii chirurgicale la ochi. Insa aparatul de fotografiat de atunci era prea "lent" pentru a putea fi folosit la operatii adevarate, astfel ca el a simulat o astfel de interventie pe un cadavru.

12. Interventie asupra irisului

Este vorba despre o iridectomie, tot primitiva, care se facea cu ajutorul unei ustensile ascutite (astazi se realizeaza cu ajutorul laserului). Fotografia a fost facuta in 1870.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#boli ochi secolul XIX, #ingrijire ochi secolul XIX, #ingrijire ochi secolul XX, #probleme ochi secolul XIX, #oftalmologien inceputuri , #inedit
Comentarii
Poza nemo1
nemo1
rank 3
unde ati mai gasit si astea
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Cele mai multe din bolile astea au disparut (cea mai infioratoare, variola, a disparu complet!) sau sint tratabile.