Cartile de colorat pentru adulti, fenomen de pe piata de carte internationala

Advertorial
Joi, 12 Mai 2016, ora 12:08
22693 citiri
Cartile de colorat pentru adulti, fenomen de pe piata de carte internationala

Daca acum cinci ani de zile ati fi zarit in aeroporturi oameni maturi colorand carti, inarmati cu truse imense si sofisticate de creioane, ati fi admis cu siguranta ca imaginea are ceva nelalocul ei. Sau ca personajul in cauza a dat in mintea copiilor.

Astazi, insa, astfel de imagini cu adulti colorand carti, in aeroporturi sau in orice alt loc public, tin de normalitate.

Si asta deoarece cartile de colorat pentru adulti au devenit un fenomen global, aflat in plina ascensiune, cel mai recent fenomen de pe piata internationala de carte - intr-un clasament al celor mai vandute carti de catre librarii online din intreaga lume figureaza multe astfel de titluri.

Spre exemplu, Gradina secreta si Padurea fermecata, cele doua carti semnate de inventatoarea acestei mode, artista scotiana Johanna Basford, au dominat timp de doi ani de zile vanzarile online de carte de peste Ocean.

La fel se intampla si cu vanzarile online de carte din Romania sau cele din librariile fizice, mai ales in librarii din Bucuresti, unde astfel de titluri se afla de asemenea in topul vanzarilor.

Care este cheia succesului in vanzari a cartilor de colorat pentru adulti?

Cu siguranta, aveti la birou macar un coleg care practica un astfel de "sport". Sau macar un prieten despre care stiti ca obisnuieste sa se relaxeze in acest mod: umplandu-si timpul liber colorand carti pentru adulti.

De ce au un asa mare succes cartile de colorat pentru adulti e aproape de la sine inteles: aceste volume reprezinta una din cele mai bune metode de terapie prin arta.

Nu doar ca ne ajuta sa ne relaxam si sa ne eliberam de stres, dar reprezinta si o invitatie la a ne exprima creativitatea si a ne pune in valoare imaginatia - spre deosebire de jocurile pe smartphone-uri, despre care se spune ca mai mult ne incarca negativ decat ne relaxeaza, asta ca sa nu mai pomenim despre efectul ecranelor asupra ochiului uman...

Colorand sofisticatele carti pentru adulti, reusim sa alungam gandurile negative, deoarece, in momentul in care coloram, ne concentram doar asupra plansei si scapam de gandurile negre si suparari.

De asemenea, spun specialistii, coloratul ajuta la reducerea anxietatatii si a stresului. Toti cei care sunt familiari cu carti de colorat antistres marturisesc faptul ca nu exista mijloc mai sigur si mai rapid prin care poti scapa de stres decat aceasta activitate. Sa petreci jumatate de ora colorand face minuni pentru psihic.

Specialisti de la universitati de top de peste Ocean au venit si ei cu date in sprijinul acestei afirmatii, argumentele mergand pana intr-acolo incat acestia afirma ca astfel de activitati ar avea un rol important in reducerea criminalitatii.

Tot cartile de colorat pentru adulti sunt cele care ne ajuta sa ne imbunatatim concentrarea - astazi, cei mai multi dintre noi traim intr-o lume foarte agitata, iar atentia noastra este adesea impartita intre mai multe urgente: serviciu, casa, copii, taxe, facturi samd.

Cand ne asezam si ne apucam de colorat, concentrandu-ne doar asupra unui singur lucru, acest tip de antrenament ne ajuta sa ne educam abilitatea de a ne concentra in orice conditii.

Daca intrati fie intr-o librarie online fie intr-o librarie din orasul dumneavoastra, veti observa ca aceste carti de colorat pentru adulti sunt disponibile intr-un numar din ce in ce mai mare.

Fie ca alegem sa coloram in contur, fie ca nu, vom observa, in timp relativ scurt, ca se intampla minuni cu capacitatea noastra creatoare. De asemenea, coloratul cartilor pentru adulti ne ajuta sa ne imbunatatim capacitatile motorii, cel mai mare castig in acest sens repzentand-o foarte buna coordonare mana-ochi.

Nu in ultimul rand, este de remarcat faptul ca atunci cand colorezi, meditezi. Se pare ca efectul unei jumatati de ora de colorat este acelasi cu cel al unei sedinte de meditatii interioare, activitate cu un efect extraordinar asupra psihicului.

Misiunea mea e aceea de a transforma lumea intr-un loc mai vesel si mai creativ prin intermediul coloratului!
Johanna Basford, inventatoarea cartilor de colorat

Cea care a gasit solutia pentru a-i scapa pe adulti de stres este artista scotiana Johanna Basford, creatoarea acestor carti, vandute astazi in milioane de exemplare in librarii online si fizice din intreaga lume.

In 2011, editorul britanic Laurence King i-a cerut Johannei Basford sa creeze o carte de colorat pentru copii. Drept raspuns, ea i-a comunicat ca ar prefera sa imagineze una pentru adulti, aducand drept argument faptul ca, ani la rand, prietenii ei i-au aratat ca adora sa coloreze desenele ei monocrome.

Asa au aparut, in 2013, Gradina secreta, apoi Padurea fermecata, publicate intial in 13 mii de exemplare, pentru ca mai apoi sa devina un fenomen global, cartile fiind vandute cu succes in librariile fizice si online din intreaga lume, inclusiv in Romania.

Gradina secreta si Padurea fermecata sunt o invitatie convingatoare la creativitate si relaxare, infatisand lumi fantastice, create minutios de ilustratoarea scotiana si gata sa fie aduse la viata prin intermediul culorilor. Fiecare desen cuprins in cele doua carti este realizat manual, folosind doar stiloul cu cerneala.

La scurt timp dupa aparitia cartilor, Johanna Basford a inceput sa primeasca mii de fotografii cu pagini colorate din carte. Asa ca a facut o galerie cu aceste fotografii pe site-ul ei.

Astazi, Johanna Basford isi tine cititorii aproape pe site-ul personal, propunandu-le tot soiul de tutoriale despre cum sa-ti ascuti in mod profesionist creionul cum sa colorezi un calut de mare pana la cum sa colorezi desene pentru momente tematice, cum ar fi spre exemplu, Valentine's Day.

Mai mult decat atat, autoarea si-a deschis si propriul canal Youtube, un spatiu unde posteaza adesea scurte fimulete.

Istoria cartilor de colorat

Cartile de colorat pentru adulti au existat pe piata cartii internationale inainte de boom-ul ce a urmat publicarii volumelor semnate de Johanna Basford. Ce a trasformat publicarea cartilor cunoscutei artiste scotiene intr-un fenomen universal a fost mana de ajutor data de colectia "Art-therapie: 100 coloriages anti-stress" a editurii franceze Hachette.

Nu e de neglijat nici impulsul enorm oferit in raspandirea acestei mode de catre retelele de socializare: de la zeci de pagini de Facebook, unde fanii se intalnesc pentru a schimba impresii (Coloring Book Club, Coloring Book Community, Coloring Book Fun, Coloring For Grown Ups, Color Me Blue), la pagini de autor sau, mai nou, la aparitia cartilor de colorat pentru adulti personalizate.

Desigur, nu putem sa nu amintim aici celebra masinarie de raspandit diverse mode ale secolului 21 care este Hollywoodul: din ce in ce mai multe actrite de pe Ocean s-au declarat a fi pasionate de cartile de colorat pentru adulti, asa cum aflam din presa mondena internationala.

Cartile de colorat pentru adulti personalizate

"Color Me Book" se numeste aplicatia care le propune fanilor cartilor de colorat din intreaga lume sa isi transforme fotografiile de pe Instagram in carti de colorat personalizate.

Initiativa s-a nascut din dorinta unui individ pe nume Cory Will de a avea o carte de colorat personalizata. Cum nu a gasit un astfel de volum pe piata, si-a propus sa creeze el insusi unul.

A apelat apoi la ajutorul unui prieten care detinea un magazin specializat, iar cartea lui de colorat a facut furori.

Toti prietenii lui si-au dorit una, astfel incat Cory s-a decis sa creeze un website unde oamenii pot incarca fotografiile de pe Instagram pentru a avea fiecare propria sa cartea personalizata.

Proiectul a prins foarte bine la public, pentru ca la scurt timp de la lansare Cory Will a primit deja comenzi din USA, Australia si UK.

Cartile de colorat si ajutorul oferit in alungarea stresului si a anxietatii in secolul 21

Secolul 21 nu este deloc unul prea linistit, anxietatea si stresul fiind doua coordonate des intalnite in viata omului modern.

Multi oameni s-au retras in tatonatul a tot soiul de sporturi, altii s-au apucat de cursuri de creative writing, altii de urmat cursuri de pictat, iar foarte multi, iata, de colorat carti.

De ce a ajuns coloratul sa devina un fenomen in randul adultilor? Pentru ca este o activitate captivanta, care trezeste nostalgii, o activitate manuala, creativa, care induce o stare de liniste, combate stresul si opreste sirul gandurilor legate de framantarile cotidiene.

Iar editorii si distribuitorii (librariile online si cele fizice deopotriva) nu au putut decat sa se bucure de aparitia acestui fenomen, care, sigur, nu va salva lumea, dar vine ca o gura de aer dupa atatia ani de recesiune.

Orice fenomen editorial care se propaga la nivel international inseamna vanzari mai mari si amanarea eternei intrebari legate de disparitia comertului cu cartea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#carti colorat adulti, #carte colorat adult , #inedit