Ziare.com

Casa Poporului, tur virtual inedit (Galerie foto)

Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 21:53

   

Casa Poporului, tur virtual inedit (Galerie foto)
Am avut sansa unei incursiuni virtuale in Casa Poporului. Am vazut ceea ce in timpul unei vizite in grup organizat poate sa-ti scape, pentru am folosit "arta de a vedea" a unui fotograf profesionist.

Ochiul fotografului poate surprinde ceea ce omul obisnuit nu stie sa vada, iar fotografiile realizate iti pun in fata lumini si umbre, unghiuri inedite care dau adancime si eleganta, dar si imagini panoramice care cuprind mult mai mult decat poti vedea pe viu.

Fotograful Dragos Astafei marturiseste ca se afla la prima lui vizita in Casa Poporului cu aparatura de rigoare, pregatit sa-i "vada sufletul".

Imaginile surprinse de acesta pun in lumina locuri, detalii si combinatii de planuri pe care un simplu vizitator nu le poate observa si care raman accesibile doar ochiului avizat.

Seria de fotografii pune intr-o noua lumina acesta cladire care, vrem sau nu vrem, ne place sau nu ne place, face parte din istoria Romaniei.

In imaginea de mai jos nu se afla un desen abstract, cum ar putea parea la prima vedere, ci harta cladirii.Elementele care se afla pe tavan se regasesc in cele mai multe din sali si holuri, reproduse pe podea. Fiecare sala are un tavan unic, iar unele dintre ele sunt adevarate opere de arta.Scarile din Casa Poporului, care leaga toate etajele si salile mari, au un grad de inclinare special si au fost construite pentru ca acela ce urca sa nu oboseasca. Se pare ca aceasta a fost cererea speciala formulata de Ceausescu, iar arhitectii au respectat-o.Putina lume stie ca unele dintre salile din Casa Poporului sunt imbracate in lemn, lemnul fiind principalul material care decoreaza holul, tavanul coloanele. Este drept, salile respective au un circuit restrans.

Printre cele mai frumoase imagini, din seria de fotografii in care Dragos Astafei a cautat sufletul Casei Poporului, se numara aceaste imagini panoramice. Prima este din Sala Centrala.Finalizam turul virtual cu doua din locurile cel mai putin vazute de public. Curtile interioare ale Casei Poporului si unul din bufeturile destinate parlamentarilor si unul din cele cateva locuri de relaxare si discutii, rezervate tot alesilor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10176 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Superb. Cu primul voiaj pe care o fac in tara voi visita aceasta

cladire. Artizanii care au construit-o si decorat-o pot fi mindri de ce au realizat.

 

Mda, Casa Poporului este o superBA CARICATURA

arhitecturala si urbanistica.
Un proiect mai anacronic si meschin nu se putea concepe!
Probabil ca romanilor pe de o parte li s-a impus acel stil oribil..., iar pe de alta n-au fost trimisi peste hotare, sa se documenteze...
Dragi romani, inainte de a va mandri cu aceasta constructie oneroasa, iesita din 'scara', fara 'bun simtz, si indoielnic functionala, interesati-va cam ce realizari au facut altii, si apoi comparati-le!

 

Lake.

Ceea ce spui se poate oarecum aplica la aspectul exterior si la felul cum a fost realizata constructia.
Interiorul este superb.Au spus-o si multi straini cunoscatori (aia cu realizarile,de care zici).
Ai vizitat-o?.Viziteaz-o si mai scrie atunci.

 

N-ai realizat totul, cand am spus ca aceasta constructie

este "anacronica" si "oneroasa". M-am referit inclusiv la finisaje, decoratiuni, mobilier, etc.
Or fi ele 'frumoase', dar incompatibile... Casa Poporului nu trebuie sa fie nici castel, nici muzeu sau galerie de arta, nici te miri ce monument sau altceva!

Frumusete anacronica si oneroasa?.

Cam nelalocul lor cuvinte puse impreuna.
Arta de acest fel nu se potriveste cu asemenea cuvinte.
Mergi si viziteaza.Vazand "pe viu" poti aprecia mult mai bine.
Oneros ramane felul cum a fost realizata,prin ce sacrificii.

Felicitari dna Alexandra Ion!

Hulita de mitici si mitice,atotstiutori,criticata de jurnalisti si jurnaliste,"specialisti"in de toate pentru toti,Palatul Parlamentului a invins!
A devenit punctul de referinta al Bucurestilor,cel mai vizitat de straini si romani!
Il intalnesti tot mai des in albumele turistice din USA sau din alte tari!
Cladirea este o performanta de care s-ar mandri orice ungur,rus,american etc.
Cel mai mare palat construit vreodata(Pentagonul nu este palat),cu fatade neoclasice,i se poate reprosa doar dimensionalitatea neconcordanta cu mediul inconjurator(desi cladirile din zona sunt si ele destul de masive!).
Cand Catedrala Nationala va fi terminata,aceasta disproportie va fi estompata de noua mega constructie,formand o zona unitara,dimensional!
Nu inteleg de ce se mai foloseste neinspirata denumire de "Casa a Poporului".
Expresia este de sorginte proletcultista,in plus denimirea de "casa"apare hilara in raport cu monumentalitatea palatului!
Palatul Parlamentului este o realizare a romanilor.Prin efortul lor s-a realizat aceasta minune monumentala!Teo

 

Casa poporului sau Palatul Parlamentului

Nu mai conteaza cum i se zice.Intrebarea este ,daca ai nostri parlamentari merita asa ceva.

Din păcate...

A devenit Casa Parlamentului,indiferent de calitatea multor "reprezentanti"ai poporului!
Dacă avem o minunată clădire-arată urat pe afară,după unii,că nu e vopsită nici in rosu nici in portocaliu!-poporul care se primeneste continuu,ii revine sarcina alegerii unor parlamentari demni de
clădire!Dar cat va mai dura pană se vor primeni partidele,propunătoare de "cerbi"?

Palatul lui Dracula

Tot "vampirii" zisi alesi ai poporului il folosesc.
Este o cladire foarte mare mai bine zis imensa care cu greu poate fi facuta functionala.Costa enorm de mult intretinerea sa(care se face oricum din banii poporului)iar la exterior se vede ca a imbatranit si se cere restaurata.Nu se pune(inca)problema demolarii sale dar putea fi vanduta dupa 1990 la un pret bun. Este o mostenire a trecutului care ne apasa. Ar putea fi principala atractie turistica a Bucurestiului,se pot muta aici mai multe muzee(inclusiv unul dedicat epocii comuniste),teatre,expozitii etc. pt. a deveni un centru cultural european.

Ai dreptate!

Casa Poporului ar fi fost improprie ca denumire si in timpurile cand a fost construită!Cel mult,,ar fi vrut să insemne că cel care a comandat-o,era cel mai iubit fiu al poporului...după cum s-a văzut!
Poate fi Palatul Sperantei,că odată si odată,cei care "slujesc"poporul ,"lucrand"in incăperile lui,se
vor gandi si la popor cand legiuiesc...

Ai dreptate d-le Lache

Hai s-o daramam.Si toate blocurile facute de comunisti.Si facem altele mai bune.Dar s-ar putea ca urmatorul tau domiciliu sa fie prin boscheti.Si pentru foarte multi dintre noi.

 

N-am sugerat bre s-o demolati!

Daca tot ati facut-o, 'spalati-va pe cap' cu ea! O sa va coste enorm intretinerea, repararea, paza, si multe alte...! "Boieria se plateste", naivule...!

Doamneeee!

Si cati dobi-toci au propus să fie dăramat,vandut sau alte enormităti!
Numai să-si dea si ei cupărerea,avand un spirit ingust,care vede totul prin URĂ!
Si această ură pentru o creatie pur romanească,chiar
dacă inspirată de o megalomanie de dictator,cred eu,este chintesentă a urii purtate rămanilor ce pot crea dumnezeieste,dar pot si trăi sub limita normalului!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor