Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Castigatorul primului raliu auto din lume, acum 119 ani

Luni, 22 Iulie 2013, ora 22:31
1272 citiri
Castigatorul primului raliu auto din lume, acum 119 ani
Foto: Infoniac

Pentru istoria automobilului, ziua de 22 iulie este nu numai o aniversare, dar reprezinta si un moment pitoresc, daca privim spre trecut: in aceasta zi a anului 1894 a avut loc in Franta cea dintai cursa automobilistica, organizata de ziarul Le Petit Journal.

S-au prezentat la raliu 67 vehicule, dintre care 39 echipate cu motoare cu ardere interna, iar 28 automobile propulsate prin motoare cu aburi. Au fost admise sa participe 28 masini. Nu stim cate erau propulate cu aburi si cate cu banzina, desi amanuntul ar fi cat se poate de interesant, sub aspectul rezultatelor finale.

Raliul s-a desfasurat pe distanta de 122 km Paris-Rouen, la destinatie ajungand cu bine un numar de 17 masini, din cele 28 pornite la start, arata Infoniac.

Castigatorul cursei a fost marchizul Jules-Albert de Dion, care a parcurs distanta cu o viteza medie de 22 km pe ora, cu vehiculul sau actionat prin forta aburului.

Acest din urma detaliu era sa provoace descalificarea participantului, intrucat el avea la bord un fochist, cu rolul de a alimenta focarul cu carbune si a supraveghea intreaga instalatie.

Regulamentul raliului insa nu prevedea existeta a doi oameni la bord. Ca urmare, raliul s-a incheiat intr-o situatie confuza: castigatorul a fost recunoascut si aclamat, dar rezultatul a ramas neomologat de comisie.

Totusi, marchizul al carui nume complet era Jules Felix Philippe Albert de Dion de Wandonne, a ramas in memorie ca fiind castigatorul primului raliu auto din lume, iar masina propulsata cu forta aburului a depasit ca viteza toate celelalte participante, inclusiv cele cu ardere interna.

Castigand raliul, marchizul era convins ca a demonstrat superioritatea motorului cu aburi si lipsa de perspectiva a celui alimentat cu benzina.

La acea data, principalii critici ai motorului cu ardere interna se refereau la pericolul de incendiu si de explozie pe care il prezinta benzina, dar si la faptul ca nu vedeau posibila obtinerea cantitatilor de benzina, suficiente pentru nevoile transporturilor, mereu in crestere.

Marchizul, un pasionat al automobilului si sustinator al motorului cu aburi, a ramas insa consacrat in istoria Frantei si prin faptul ca s-a abtinut de la vot, pe 10 iulie 1940, cand se punea problema acordarii de puteri depline maresalului Petain, care urma sa conduca totalitar regimul de la Vichy, dupa capitularea Frantei in fata Germaniei.

Dupa razboi, a avut prilejul sa constate ca dreptatea fusese de partea lui, regimul Petain s-a prabusit, iar Franta a renascut. Numai visul lui privind succesul motorului cu aburi nu s-a adeverit deloc.

In 1946, cand deceda la venerabila varsta de 90 de ani, forta aburului incepea sa fie abandonata, in beneficiul motorului cu ardere interna, ajuns sa se generalizeze. Astazi, motorul actionat cu aburi a ajuns o amintire.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#raliu auto, #automobil cu aburi, #motor aburi, #motor ardere interna , #inedit