Ce tarii beau africanii saraci: "Adio mama" si "Omoara-ma rapid"

Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 21:00
15599 citiri
Ce tarii beau africanii saraci: "Adio mama" si "Omoara-ma rapid"
DW

"Kill me quick" (omoara-ma rapid) - asa se numeste rachiul ucigas cu care membrii saraci ai comunitatii kenyene isi ineaca amarul. Producatorii sunt peste tot, iar cazurile mortale bahice au intrat deja in cotidian.

Cel mai renumit centru "privat" de distilare se gaseste pe malul raului Mataro. Aici se afla un adevarat lant de cazane fumegande, raul transformandu-se intr-un adevarat canal fetid, umplut cu noroi, noteaza Deutsche Welle.

Aici se produce bautura Chang'aa (omoara-ma rapid), distribuita intr-unul dintre cele mai sarace cartiere marginase ale capitalei Nairobi. Este fabricata din mei, porumb, zahar si apa. Prima mana de rachiu are 70 grade. Este cautata indeosebi in cartierele sarace deoarece pentru 100 ml se platesc 30-50 silingi kenyeni (35 eurocenti). Se spune ca este destul de ieftin pentru a intuneca mintea si a ascunde foamea. Efectul sau, pe termen lung, este insa devastator.

In Africa, productia de sortimente alcoolice locale este un obicei larg raspandit. In Rwanda si Uganda se fabrica asa numitul "rachiu de lupta", o combinatie intre gin si distilat de banane. In Botswana cele mai cautate sunt "Laela Mmago" ( tr. "Adio Mama").

Din pacate, aceste bauturi fac numeroase vitctime. Doar in luna mai a anului trecut, la periferia orasului Nairobi, au murit 19 oameni, iar in partea de vest a Ugandei, in aceeasi luna au pierit 80 de persoane. Motivul deceselor: metanolul.

In principiu, tescovina trebuie sa fermenteze mult, dar in goana lor dupa profit, comerciantii adauga metanol in bautura. In Kenya, familii intregi sunt implicate in afaceri cu distilerii, deoarece profiturile, raportate la aceasta tara, sunt bunicele. Unii ajung sa castige si 5,50 euro pe zi, de doua ori mai mult decat un muncitor in constructii.

Desi guvernul kenyan a incercat sa limiteze aceste practici prin diverse acte legislative, controalele politiei sunt inexistente, iar atunci cand un agent vine la fata locului este usor "cumparat" cu 100 de silingi kenyeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kenya bauturi spirtoase, #Botswana, #Uganda, #Rwanda , #inedit